Autor Wątek: Jaka prędkość obrotowa w trasie??  (Przeczytany 11249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Franek

• Gość
Jaka prędkość obrotowa w trasie??
« dnia: 19 Września 2006, 19:01:24 »
Z jaką waszym zdaniem można jechać max prędkością obrotową silnika w trasie Yaris 1.0 ver.I, żeby silniczek nie zużywał się zbytnio. Otóż przy około 140km/h jest juz około 5000 obr/min czy to nie za dużo ??? Z jaką prędkoscią można jechać w trasie w km/h np na autostradzie, żeby silniczka nie zarżnąć?

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaka prędkość obrotowa w trasie??
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2006, 19:34:24 »
Przecież on jest po to żeby sie kręcić...

Takie zastanawianie się jest imo bez sensu. Nie zastanawiaj się nad takimi rzeczami, bo wkońcu znajdziesz dziure w całym i osiwiejesz z nerwów :) :) :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2006, 19:54:54 »
Nie chodzi o denerwowanie się czy myślenie o tym ... ale wciskam i wciskam i w końcu myślę czy nie przecisnę za bardzo...  ;)

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2006, 19:59:35 »
W instrukcji obsługi napisane są maksymalne prędkości na poszczególnych biegach,jakich nie można (nie powinno się) przekraczać. Instrukcję mam w aucie,więc nie chce mi się zaglądać,ale myślę,że napisane jest tam z 5800obr/min.To są prędkości, których jeśli się nie przekracza,to się nie zajeździ silnika...tak mi się przynajmniej wydaje :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2006, 20:13:59 »
W Y1.0 140km/h to ok.4600 obr./min (155km/h-5100obr./min ) i nie wydaje mi sie by to bylo ekstremalnie duzo dla silnika w ktorym max. moc jest przy 6000obr./min.Tym bardziej ze godzinami nie da sie u nas tak jechac ,bo niby ....gdzie ?  ::)
Sam kilka razy jadac A-4 trzymalem ok. 5500obr./min ,tyle ze ta "przyjemnosc" szybko sie konczyla  :D
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2006, 01:45:49 wysłana przez etom »

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2006, 20:14:47 »
Yarisowe silniczki ze swej natury są wysokoobrotowe (przecież konstruktorzy świadomie zamiast w pojemność poszli w obroty 8))

Wystarczy trzymać się kilku zasad długotrwałego (np. autostrady) korzystania z wysokich obrotów:
1. Przed rozpoczęciem takiej jazdy silnik musi być rozgrzany.
2. Należy jechać na wysokich biegach aby zapewniać odpowiednie chłodzenie pędem powietrza. Ale z drugiej strony nie dusić silnika na wysokich biegach pod duże wzniesienia.
3. Nie należy długo jechać ze stałą prędkością obrotową np. 4750rpm, tylko np. oscylować w przedziale od 4500 do 5000.
4. Należy unikać jazdy z gazem wciśniętym całkowicie do oporu (ale np. w 80%).
5. Pilnować wysokiego poziomu oleju.

Generalnie silnik najbardziej dostaje po d***e gdy gaz jest wciśnięty do oporu, obroty są niskie, a silnik nie ma możliwości zwiększenia obrotów bo jest wrzucony zbyt wysoki bieg w stosunku do pokonywanego wzniesienia.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2006, 23:13:07 »
Wszystko ok ale z tym oscylowaniem i nierowna jazdą to sie nie moge zgodzic. Podczas docierania owszem ale podczas juz normalnej ekploatacji nie ma sensu zeby jechac tak nierowno. W trasie wlasnie liczy sie to aby jechac jak najbardziej rowno warunki pracy silnika sa wyrownane itd
 ???
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Franek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2006, 08:25:30 »
Wydaje mi się, że takie oscylacje prędkości j/w są naturalne nawet w czasie jazdy po autostradzie, więc nie ma kłopotu by tak jeździć.

belek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2006, 16:50:17 »
5. Pilnować wysokiego poziomu oleju.
ja slyszalem ze najlepiej dla silnika jest jak olej jest posrodku pomiedzy max a min

3. Nie należy długo jechać ze stałą prędkością obrotową np. 4750rpm, tylko np. oscylować w przedziale od 4500 do 5000.
a jakie jest naukowe uzasadnienie? ;)

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2006, 17:48:25 »
W sobotę robiłem trasę 300km, zaraz powrót tyle samo.
W jedną stronę starałem sie oszczędzać paliwo i jechałem do 130. Miałem wrażenie jakby silnik się męczył. Wracałem 140-150 i wszystko ładnie grało. Tak więc na V chyba woli obroty powyżej 4000. A jak niższe, to raczej tylko do utrzymywania prędkości.

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2006, 17:49:53 »
W trasie wlasnie liczy sie to aby jechac jak najbardziej rowno warunki pracy silnika sa wyrownane itd???
Jak najbardziej! I najlepiej w granicach najwyższego momentu obrotowego (w YII - ok 3600obr/min). Wtedy są najbardziej optymalne warunki pracy silnika.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2006, 18:03:50 »
Optymalne pod jakim wzgledem ?
Jak sie nie myle to tylko sprawnosc silnika jest najwyzsza przy obr. max.momentu ,co wcale nie znaczy ze wtedy najmniej pali.

Dla br. mom. max. :
YII 1.0 (3600) - 110km/h na 5 biegu
YII 1.3 (4200) - 140km/h
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 18:07:54 wysłana przez etom »

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2006, 19:20:07 »
ja slyszalem ze najlepiej dla silnika jest jak olej jest posrodku pomiedzy max a min
Olej służy nie tylko do smarowania ale także do chłodzenia, dlatego im jest go więcej (ale bez przekraczania maksimum!) tym lepsze chłodzenie silnika i wolniejszy spadek jego jakości.

Np. w większości Alf utrzymywanie poziomu oleju poniżej 3/4 poziomu oznacza przedwczesny remont silnika.
Jest to jedno z przykazań alfistów: olej musi być na max!

a jakie jest naukowe uzasadnienie? ;)
Silnik w każdej prędkości obrotowej ma nieco inne drgania, wibracje i naprężenia, dlatego długie utrzymywanie stałej prędkości przyspiesza jego zużycie.
BTW: A czy domyślasz się dlaczego liczbę zębów współpracujących ze sobą kół w skrzyni biegów dobiera się tak aby miały jak nawiększą wspólną wielokrotność? Dlaczego ideałem są koła mające liczbę zębów będącą liczbą pierwszą?

A poza tym, jest to jedno z zaleceń instrukcji docierania silnika. Po okresie docierania te zalecenia już nie muszą być restrykcyjnie przestrzegane, co nie oznacza że można je całkowicie lekceważyć.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2006, 23:13:33 »
Wybaczcie ale naprawde nie jestem w stanie zrozumieć tego ze silnik sie bardziej zuzywa przy stalej predkosci???????
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2006, 17:25:17 »
Wybaczcie ale naprawde nie jestem w stanie zrozumieć tego ze silnik sie bardziej zuzywa przy stalej predkosci???????

Nie chodzi o samą stałą prędkość obrotową tylko o jej bardzo długie utrzymywanie przez np. dziesiątki czy setki kilometrów (co na polskich drogach jest niemożliwe, a nawet na autostradach jest to trudne do uzyskania bo zawsze są jakieś wzniesienia i łuki).
Nie chodzi też o to że przy stałej prędkości silnik zużywa się bardziej, tylko że przy każdej prędkości zużywa się nieco inaczej (inna prędkość obrotowa oznacza inne naprężenia, inne częstotliwości drgań, itd.).

Przykład trochę abstrakcyjny ale oddający sens: kiedy klawiatura przestanie być w 100% sprawna - jak naciśniesz jeden klawisz milion razy, czy jak każdy ze stu klawiszy naciśniesz dziesięć tysięcy razy? ;)

Nie chce mi się teraz przekopywać sieci ani bibliotek w poszukiwaniu odpowiednich materiałów, bo jak pisałem wcześniej w polskich warunkach problem jest całkowicie teoretyczny.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 17:31:51 wysłana przez Pasikonik »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl