Autor Wątek: Drgania przy przyspieszaniu  (Przeczytany 18468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mr Q

• Gość
Drgania przy przyspieszaniu
« dnia: 25 Września 2006, 14:35:45 »
Witam wszystkich po małej przerwie. Mam mały problemik ze swoja Camrzycą 2,2 automat. Od kilkunastu tys km jak przyspieszam, na 1 biegu powyzej okolo 4tys obrotow kierownica (ale czuc tez lekko na budzie) zaczyna mi wpadac w drgania. Zjawisko tylko na pierwszym biegu i tylko przy mocniejszym przyspieszaniu. Generalnie jak delikatnie wcisne gaz i powoli przyspieszam to wsyzstko ok. Na innych biegach jak chce wyprzedzac, daje gaz do dechy i silnik leci nawet powyzej 6tys obr to nic sie nie dzieje. Tylko im mocniej wciskam gaz na starcie tym zjawisko zaczyna wystepowac przy nizszych obrotach, np.

pedal gazu na:
30% = 0 problemow
50% =drgania powyzej 4,5 tys obrotow
100% = drgania od 3,5 tys obrotow

wszystko wartosci przyblizone (na oko).

Dodatkowo wydaje mi sie ze przy duzym obciążeniu (5 osob) problem zaczyna sie juz od nizszych obrotow, ale zawsze tylko na starcie.

Teraz moje wnioski:

1. Moze wina amorow z przodu. Na 100% są zajechane (buja przodem) ale jakos odwlekam wymiane bo $$ brak
2. Łożyska? Raczej nie... bo nie buczy jak to przy lozyskach bywa.
3. Cos ze skrzynia? (Zeby tylko nie to) Ale jesli skrzynia to co? Watpie...
4. Przeguby zewnetrzne odpadaja. Niedawno zmieniane i objawy zupelnie inne.
5. Koła wyważone
6. Zbieżność tez powinna byc ok
7. Zjawisko wystepuje niezaleznie czy opony letnie czy zimowe.

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi :)
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 14:38:17 wysłana przez Mr Q »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Drgania przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2006, 17:01:58 »
któraś poduszka silnika?
muszę i u mnie sprawdzić, bo objawy mam podobne, ale nie przy przyspieszaniu, tylko przy szybszej jeździe - koło140-170 - czuję na kierownicy delikatne, ale to bardzo delikatne mrowienie...

koła też ważyłem, pomogło...

przy okazji przymierzam się do wymiany felg - mają już odważniki po 40g, i po zimie może być różnie...

pzdr
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2006, 17:10:31 »
któraś poduszka silnika?
muszę i u mnie sprawdzić, bo objawy mam podobne, ale nie przy przyspieszaniu, tylko przy szybszej jeździe - koło140-170 - czuję na kierownicy delikatne, ale to bardzo delikatne mrowienie...

przy okazji przymierzam się do wymiany felg - mają już odważniki po 40g, i po zimie może być różnie...

pzdr

U mnie operacje na kołach (wywazanie, zbieżność) nic nie zmieniają... Problem u mnie jest zalezny od sily przyspieszenia a nie od predkosci. Moge leciec 10, 50, 100, 150, 200 km/h i nic sie nie dzieje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2006, 17:25:07 »
no, to pomacałbym poduszki silnika, zarówno przednią jak i tylnią - w momencie gdy któraś nawala i depniesz, to może prowadzić do drgań...

pzdr

PS : ja 200 nie mogę :(
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2006, 19:15:42 »
no, to pomacałbym poduszki silnika, zarówno przednią jak i tylnią - w momencie gdy któraś nawala i depniesz, to może prowadzić do drgań...

Drgania budy to rozumiem... ale wibracje kierownicy? Odnosi sie wrazenie jakby te wibracje pochodzily z kół... no i dodatkowo tylko na pierwszym biegu? Jakby byla poducha to by drzala buda niezaleznie od biegu. Tak na moj prosty rozumek ;)

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2006, 20:00:19 »
Witam,

Ja bym niestety stawiał na automat. Kolega miał podobny problem. Tyle, że pojawiły się znacznie drastyczniej i szybciej. Też miał wszystko ok.
A co konkretnie u niego… Padło sterowanie skrzyni, czyli zmiana biegów - nie elektronika a hydraulika zmiany biegów.
Na początku wymiana oleju (najlepszy jest mobil – bo te orlenowskie to nie za bardzo) razem z filtrem (do tego od razu też uszczelkę pod miskę).
Powinno pomóc…
No i jeszcze jedno… obym się mylił…  :)

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2006, 20:18:52 »
Kolega miał podobny problem. Tyle, że pojawiły się znacznie drastyczniej i szybciej. Też miał wszystko ok.
A co konkretnie u niego… Padło sterowanie skrzyni, czyli zmiana biegów - nie elektronika a hydraulika zmiany biegów

Wez nie strasz! A jak dokladnie sie to u kolegi objawialo? U mnie biegi zmienia bez zarzutu...

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2006, 21:10:19 »
U niego już jak to padło to miało problemy z 1-2 biegiem. ale tak jak wspomniałem to było szybko i drastycznie. :)
Miał bardzo duże drgania i wibracje podczas ruszania i do tego odgłosy jakby tracia metal o metal - nie da się tego tak do końca opisać. :)
Skrzynia działa tak, że (w dużym uproszczeniu) przy ruszaniu zapinany jest na stałe 1 bieg, a za nabieranie prędkości na nim odpowiada sprzęgło hydrokinetyczne. Jak pojdzie sterowanie czyli, jak hydraulika się zapcha może nie do końca zapiąc i się slizga na tarczkach i masz takie drganie i odgłos...
tak jak mówiłem, nie wiem czy to to samo i czy tak samo drga i czy takie same odgłosy, ale może warto się zastanowić nad wymianą oleju... jak sie sam za to zabierzesz to w 150zł powinieneś się zmiescić...

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2006, 21:39:23 »
U mnie problem wystepuje od dluzszego czasu, ale nie ma zadnych "dziwnych" dzwiekow...

etz257

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2006, 21:46:24 »
któraś poduszka silnika?

pzdr
Koła w Camry z tego co słyszałem muszą być idealnie wyważone, bo ponoć jest czuła na drgania, a to że wyważałeś to jeszcze nic , bo koleś mógł się nie przyłozyc lub/i niec już rozkalibrowaną maszynę. A drugra sparawa, to może masz krzywe tarcze, lub/i zapieczone tłoczki lub zaciski hamuców. Mi kierownica drgała jak miałem zapieczony tłoczek.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2006, 22:16:07 »
któraś poduszka silnika?

pzdr
Koła w Camry z tego co słyszałem muszą być idealnie wyważone, bo ponoć jest czuła na drgania, a to że wyważałeś to jeszcze nic , bo koleś mógł się nie przyłozyc lub/i niec już rozkalibrowaną maszynę. A drugra sparawa, to może masz krzywe tarcze, lub/i zapieczone tłoczki lub zaciski hamuców. Mi kierownica drgała jak miałem zapieczony tłoczek.

Kola sa dobrze wywazone. Poza tym zle wywazenie objawia sie tym ze drgania rosną razem z predkoscia a nie od przyszpieszenia. Tloczek nie jest zapieczony. Efekt podobny przed i po zmiana klockow, a w czasie zmiany byly kontrolowane tloczki i jest ok.

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2006, 22:41:38 »
któraś poduszka silnika?

pzdr

To na pewno nie jest wyważenie kół. Ja miałem w swojej nie do ważnie 20g i czułem lekkie drgania przy około 70-80 km/h. a tutaj są drgania przy przyspieszaniu. Jeżeli tarcze były by krzywe to przy hamowaniu były by te drgania.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2006, 00:27:03 »
Zastanawiam sie czy to jednak nie wina przednich amorow, ze przy mocnym przyspieszaniu kolo traci przyczepnosc  i stad te drgania...

etz257

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2006, 08:00:13 »
Zastanawiam sie czy to jednak nie wina przednich amorow, ze przy mocnym przyspieszaniu kolo traci przyczepnosc  i stad te drgania...
A czujesz że auto źle trzyma ci się drogi? Albo może sprawdź czy amorki nie są mokre, bo jak coś z nich cieknie to już do wymiany. Zresztą coś chyba ci się dzieje z przyczepnością auta skoro twierdzisz że to mogą być amory. Ale wedłóg mnie to faktycznie może być coś ze skrzynią może coś się zapiekło? Olej kiedy wymieniałeś?
A i to tak nagle z dnia na dzień się zaczęło dziać?

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2006, 08:26:50 »
Ze amory zuzyte to czuc bo buja mocno przodem, no i na zakretach lubia opony urywkowo popiskiwac. Co do drgan to narastaly powoli od kilkunastu tys km. Ja samochodem zrobilem 30kkm i oleju nie zmienialem, a kiedy zmienial poprzedni wlasciciel to nie wiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl