Autor Wątek: Drgania przy przyspieszaniu  (Przeczytany 18474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Admin

• Gość
Odp: Drgania przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Września 2006, 08:41:24 »
A czy to nie sa przypadkiem obiawy typowe dla przegubów wewnętrznych ?

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2006, 09:41:03 »
A czy to nie sa przypadkiem obiawy typowe dla przegubów wewnętrznych ?

Nie mam pojecia. Nie znam sie za bardzo  :-\ Generalnie te drgania to nie zwykle wibracje tylko tak jakby szybko minimalnie kierownica sie ruszala prawo-lewo (podobnie jak przy zle wywazonych kolach).

Jesli przeguby to jak to sprawdzic?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2006, 11:23:00 »
Przeguby raczej dają się we znaki drżeniem kierownicy ale to przy wyższych prędkościach i wtedy gdy puści się pedał gazu czyli kręcą się bez obciążenia z silnika, przegób się przestawia i drży.

W twoim przypadku obwiniałbym dwie rzeczy. Albo amorki są poprostu tak wybite że kółka tracą kontakt choć wydaje mi się to małoprawdopodobne ale warto by od tego zacząć bo ewidentnie z tego co piszesz amorki leżą. Albo skrzynię, szarpania takie również mogą niestety być efektem padającej skrzyni biegów. Ale to już trzeba zaudać się po poradę do szpeca od automatów

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Września 2006, 12:59:13 »
Kurcze... byle nie skrzynia :(

Zaczne od wymiany oleju w skrzyni a potem jak beda fundusze to zmienie amory. Oby to rozwiazalo problem  :-\

whitemagic

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2006, 13:46:23 »
Wydaje mi się, że lepiej jest zapłacić za diagnostykę i wiedzieć dokładne co to jest niż wymieniać po kolei wszystko na chybił trafił. Jeśli masz ograniczone fundusze, to co będzie jeśli to nie amory? Oczywiście amortyzatory należy mieć w dobrym stanie choćby ze względów bezpieczeństwa, ale jak się pozbędziesz kasy na nowe amorki, to jeśli się okaże, że Ci skrzynia padnie (tfu tfu), to już autem nigdzie nie pojedziesz.
Kłopot tylko polega na tym, żeby znaleźć dobrego diagnostę. Z doświadczenia wiem, że nawet na ASO można się przejechać. Mi na przykład powiedzieli, że muszę koniecznie wymienić włącznik ciśnieniowy w klimatyzacji (ok. 700zł), podczas gdy w rzeczywistości uszkodzona była centralka alarmu.
pozdrowienia i trzymam kciuki, żeby to nie była skrzynia
wm

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2006, 19:25:25 »
To ze amory trupy to wiem dobrze, wiec tak czy siak musze je zmienic. Dodatkowo wymienie olej w skrzyni bo to jej napewno nie zaszkodzi a i wydatek nie kolosalny.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Września 2006, 07:55:06 »
Mr Q tylko wymień z filtrem oleju w skrzyni koszt około 70 PLN (filtra oczywiście).
Jeszcze zrób taki mały test. Pojedź na nawierzchnie piaskową czy szutrową (żeby brzmiało bardziej egzotycznie ;D) i poruszaj na I wtedy parę razy. Zobaczysz czy drgania się nasilą czy może wręcz przeciwnie.

A jeszcze mam pytanie czy te drgania występują tylko na D czy też jak zapinasz położenie tylko pierwszego biegu??

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Września 2006, 11:36:55 »
Mr Q tylko wymień z filtrem oleju w skrzyni koszt około 70 PLN (filtra oczywiście).
Jeszcze zrób taki mały test. Pojedź na nawierzchnie piaskową czy szutrową (żeby brzmiało bardziej egzotycznie ;D) i poruszaj na I wtedy parę razy. Zobaczysz czy drgania się nasilą czy może wręcz przeciwnie.

A jeszcze mam pytanie czy te drgania występują tylko na D czy też jak zapinasz położenie tylko pierwszego biegu??

Oczywiscie wymienie i filtr :)

Z tą nawierzchnią szutrową to bedzie troszkę ciezko bo nie przypominam sobie w okolicy takiej drogi gdzie mozna wykrecic na 1 do 4 rpm i nie stracic zawieszenia na dołach, ale postaram sie czegos poszukac. ;)

Pytasz czy tylko na D? Szczerze mowiac nie wiem bo jezdze tylko na D. Sprawdze i dam znac.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Września 2006, 22:44:55 »
A jak zachowuje się samochód jak ruszysz na "L" i dociągniesz do odcięcia ? Też są te drgania ? Obejrzyj dobrze wieszak silnika - element po prawej stronie przy górze amorka. Jest tam specyficzna guma, która baaardzo często się urywa i potem są drgania. Skrzynia to raczej ostatni zdychajacy podzespół..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

forys

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Września 2006, 14:10:15 »
tenże wieszak od czasu naszych ostatnich oględzin wyraźnie ulega zużyciu = pęknięcia są coraz bardziej widoczne :( nieuchronnie będzie wkrótce wymiana

auto jeszcze nie wpada w drgania/wibracje - to raczej dotyczy kierowcy, który jeszcze nie przeszedł etapu zauroczenia Camry  ;D

pozdrawiam,
forys

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Września 2006, 14:31:41 »
w swojej camry - ten sam motor, miałem urwany ten wieszak i nie było takowych drgań o których pisał Mr Q

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Września 2006, 18:27:03 »
Dzisiaj poleciałem na "L" do odciecia i tez sa te objawy...  :(

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Września 2006, 19:42:23 »
Będę w niedzielę w stolicy, może spotkamy się? Rzucę niefachowym okiem...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Września 2006, 21:35:04 »
To może szerszym gronem to spotkanie ? Tylko nie przenoście pls do wątku spoty, bo tam niewielu zagląda..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

forys

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Września 2006, 09:07:04 »
że też kruca akuratnie w niedzielę wybywam ze 100licy  :(

maniek - byłem na Szpaczej - rzeczywiście robią tam konkretne auta i nie bawią się w druciarstwo
jak szef zobaczył moją instalację to brzydził się dotkąć  ;D
najlepszy ubaw miałem jak przyjechał zawodnik Mazdą 626 w poprzedniej budzie i wręcz błagał szefa o sprawdzenie instalacji a ten mu na to, że poniżej pewnego poziomu zaawansowania instalki nie zwykł schodzić i odprawił gościa z kwitkiem..

efekt mojej wizyty jest taki, że od kilku dni Camry jeździ z odłączoną instalacją gazową, może wdychać więcej powietrza i zdecydowanie lepiej reaguje na ucisk prawej stopy  :D

pozdrawiam,
forys

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl