Autor Wątek: Paliwo - 95 czy 98? I co lepsze dla VVT-i...  (Przeczytany 109461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Paliwo - 95 czy 98? I co lepsze dla VVT-i...
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lipca 2006, 15:51:55 »
Można czy nie można, ja wracałem i bez żadnych problemów. Czyżby wg tej teorii jak ktoś raz zatankuje V-Power, to musi cały czas na nim jeździć?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lipca 2006, 15:58:22 »
a ja powiem tak....
mnie kiedys podkusilo zalac V-power (wszyscy sie podniecali ze wtedy auto tak super jezdzi itd...) no i co??

no i kupa jak 150.... zalalem do pustego baku pod korek....
oprocz tego ze zaplacilem duzo wiecej to nic innego nie zaobserwowalem (moze na dluzsza mete - nizsze spalanie - NAPEWNO nie lepsze osiagi.....)

wiec po zalaniju v-power nei poczulem zadnej roznicy, ale wracajac po wyjechaniu tego baku na normalne 95 to juz tragedia, bo na poczatku auto wogole nie jechalo......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Lipca 2006, 16:02:21 »
a ja powiem tak....
mnie kiedys podkusilo zalac V-power (wszyscy sie podniecali ze wtedy auto tak super jezdzi itd...) no i co??

oprocz tego ze zaplacilem duzo wiecej to nic innego nie zaobserwowalem (moze na dluzsza mete - nizsze spalanie - NAPEWNO nie lepsze osiagi.....)

wiec po zalaniju v-power nei poczulem zadnej roznicy, ale wracajac po wyjechaniu tego baku na normalne 95 to juz tragedia, bo na poczatku auto wogole nie jechalo......

no to teraz pytanko pokrewne - czy niższe spalanie rekompensowało różnice w cenie?

No i jak długo trwał okres "adaptacji" do "nowego" paliwa 95cio oktanowego?

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lipca 2006, 16:12:01 »
Spotkałem się z opinią, że jak się przejdzie z 95 oktanów na 98, to już nie powinno się wracać znów na 95.
Wierz mi, że w tym stwierdzeniu jest tyle samo prawdy co w innych "zabobonach", np. nie przechodź pod drabiną... ;D
Z rozsądnych argumentów: samochody są produkowane pod wymogi techniczne na danym rynku - tzn. inne są nastawy silnika na rynek japoński, europejski czy Ameryki Południowej. Jedyna prawda jest taka - paliwo o większej liczbie oktanowej powoduje w niektórych silnikach nieznaczne polepszenie osiągów, najwyraźniej odczuwalne podczas jazdy poza miastem - po prostu w trasie możesz łatwiej porównać, jak auto "zbiera się" na takiej czy innej benzynie. I właśnie w "zbieraniu się" auta jest największa różnica. Na paliwie o większej liczbie oktanów samochód łatwiej się zbiera. Ale nie ma to "powalającego" przełożenia na osiągi. A już na pewno nie ma obowiązku jazdy na 98. Oczywiście /ale to juz inny temat/ są auta, dla których dedykowanym paliwem jest min. 98... ;)

P.S. Ja jeżdżę wyłącznie na V-Power ;)
P.S.1. Są na forum osoby "bliżej związane" z PKN Orlen ;), które na pewno potwierdzą (a ja o tym wiem z "przyczyn zawodowych"), że paliwo na wszystkich stacjach w całym kraju /z małymi wyjątkami dot. terenów przygranicznych/ jest produkowane przez PKN, LOTOS i kilka mniejszych krajowych rafinerii i sprzedawane pod szyldem danego koncernu. Jedyny wyjatek od tej reguły stanowi paliwo V-Power Racing ;D Oczywiście pozostaje jeszcze temat uczciwości poszczególncyh stacji paliwowych ale to już osobna historia...
P.S.2. RAZ zdarzyło mi się zatankować inne paliwo, niż V-Power w trasie do Gdańska /jeszcze do niedawna jedyna stacja Shell na tej 350 km trasie była pod Elblągiem; na szczęście już jest ich więcej.../. Niestety nawet produkt p.t. 98 firmy Lotos to chyba jakaś pomyłka...

wojti

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Lipca 2006, 16:20:26 »
Był kiedyś fajny test w "motorze" i w "AS" i nie ma mozliowosci zeby spalanie jakos znacząco spadło. To samo jeśli chodzi o osiągi. Jedyna przewaga tych paliw to niska zawartość siarki, dzięki czemu oszczędzamy wydech...  ;D Polecam wykres: http://www.chojnacki.com.pl/wykresy/32.jpg Co prawda to seicento, a różne silniki różnie reagują, ale może dać do myślenia, bo generalnie im bardziej zaawansowany silnik benzynowy, tym mniej podatny na wzrost osiągów z powodu innego paliwa... Efekt placebo działa... ;) pzdr

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Lipca 2006, 16:51:25 »
to co ja zaobserwowalem tankujac tylko jeden zbiornik v-power (bo tankowanie tego nie ma DLA MNIE najmniejszego sensu) to to ze NAPEWNO auto nie jest 'dynamiczniejsze'.... ani w trasie, ani w miesice....

co do 'zmniejszonego' spalania to sugerowalem sie wylacznie testami z gazet - bo tam niby bylo mniejsze - osobisice nei zaobserwowalem....

nie pamietam w jakiej gazecie byl przeprowadzany test ale......
hamownie wykazyaly przyrost mocy (w 95% samochodow) na poziomie 1-2 km przy mocach fabrycznych ok 100-150 km...
nie mam mozliwosci odczucia tego....

jedynym autem mocno reagujacym na zmiane liczby oktan ( i to tylko z 98 - zalecanych na 95) byla octavia z silnikiem FSI gdzie zatankownie slabszej benzyny dawalo -10 KM!!! to naprawde duzo i to sie odczuje (przy chyba 110 KM......)

temat poruszany generalnie juz wielkorotnie i chyba na kazdym forum!;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 08:03:26 wysłana przez ayrsen »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Lipca 2006, 17:11:25 »
temat poruszany generalnie juz wielkorotnie i chyba na kazdym forum!;)
spiesze z wyjaśnieniami, że szukałem i nie znalazłem ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lipca 2006, 17:27:54 »
AceVentura nie o to mi chodzilo piszac to.....
a znalezc nie moze pewnie dlatego ze to jeszcze bylo poruszane raczej na starym forum, a opcja szukaj nie uwzglednia poprzednich postow (ze starego forum).........
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 08:03:50 wysłana przez ayrsen »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lipca 2006, 17:56:01 »
a znalezc nie moze pewnie dlatego ze to jeszcze bylo poruszane raczej na starym forum, a opcja szukaj nie uwzglednia poprzednich postow (ze starego forum).........

przejrzałem ręcznie ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 08:06:30 wysłana przez ayrsen »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lipca 2006, 23:05:31 »
a ja powiem tak....
mnie kiedys podkusilo zalac V-power .....
oprocz tego ze zaplacilem duzo wiecej ...
To "duzo wiecej" to na jednym baku (37-38l) ok. 5-6 zł  ;D (pomiedzy V-Power<-->Pb95)
Ja jezdze malo wiec roznicy nawet nie zauwazam, ale rozumiem ze dla tych co "bija" grube kilometry to juz jakis wydatek jest. :'(
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 08:06:11 wysłana przez ayrsen »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lipca 2006, 08:01:59 »
chyba etom mowisz o v-power 95..... tu faktycznie jest roznica ok 7 zl na baku..... - tylko ze przy tej to juz wogole nie ma szans na poprawe czegokolwiek - moze poza czystoscia filtru....

a v-power 99+ jest o ok 40 gr drozszy, co przy 38 litrach wychodzi ok 15 zl - wiec takie tankowanie Y jest WEDLUG MNIE wyrzucaniem pieniedzy.......

5-6 zl drozej wychodzi tankowanie 98!;) - conajmniej tak jest w lodzkim!;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 08:05:01 wysłana przez ayrsen »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lipca 2006, 09:28:56 »
Ja tankuje najczesciej BP Ultimate. Jakoś tak fajnie mi na niej silnik pracuje, nie wiem czy to złudzenie czy jak :D
Co do mocy to nie zauwazyłem róznicy, wracajac z wakacji zalałem tego Orlenu Verwy no cóż wstyd sie przyznać ale spaliła mi primera 5,7 czyli o 0,5l mniej niz na BP.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Lipca 2006, 09:29:52 »
ja tez sie może wychylę -  ja tam leje 98 i jestem do przodu o parę złotych - po prostu pali mi mniej - leje ultimate albo verve, aczkolwiek ta ostatnia jakby sie lekko popsuła :(

co do subiektywnych odczuc - w D4 po przekroczeniu 3000obr/min jest odczuwalny znaczny wzrost momentu obrotowego, autko zaczyna ciągnąc - w przypadku 98 jest to bardzo mocno odczuwany skok, w przypadku 95 czasami mozna go przeoczyc :)

co do wracania na 95 pare razy testowałe i za każdym razem konczy się dziwną czkawką i duszeniem się motorka :( niestety komputerkowi chwile zchodzi zeby sie dopasowac do nowej liczby oktanowej.

osobiscie polecam 98, aczkolwiek nie do wszystkich silników :( żona ma seata ibize 1.6 monowtrysk - i jemu naprawde jest obojetne co mu tam zalejesz... obstawiam ze wynika to z malej ilosci czujnikow, niewysilenia jednostki napedowej i sporej rozrzutnosci komputera w operowaniu danymi :D

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lipca 2006, 11:00:24 »
... Czy to prawda? ...

Wg. mnie to bzdura. Za zwyczaj tankuje 98 ale jak mam cienko w portfelu to leje 95 i jakos nic sie nie dzieje.
Poza tym w instukcji uzytkowania samochodu na 100% bylby wpis, ze nie wolno zmieniac "paliwa".
Napisane jest tylko, ze benzyna ma miec liczbe oktanowa conajmniej 95...

wojti

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Lipca 2006, 11:38:57 »
w D4 po przekroczeniu 3000obr/min jest odczuwalny znaczny wzrost momentu obrotowego,
Może poprostu silniki z bezposrednim wtryskiem, na 95 obnizaja cisnienie, coby uninknąć spalania stukowego... W instrukcji od Passata 2.0 FSI jest napisane: "W przypadku zatankowania paliwa o mniejszej liczbie oktanowej niż 98 może nastąpić nieznaczne pogorszenie osiągów"...
Mi raz zatankowali w Niemczech 91 do Accorda (mimo że na wlewie napisane min 95) i też nie było żadnej różnicy.  Przecież benzyny o niższej liczbie okt mają wyższą wartość energetyczną. Zapalają się tylko przy niższym ciśnieniu w komorze... Poza tym kiedyś czytałem artykuł o produkcji benzyny i polskie paliwo 98 to zwykła 95 z dodatkami opóźniającymi zapłon, dzięki czemu uzyskuje ona liczbę okt 98 (mówię o zwykłej 98 a nie jakichś vervach i innych)
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 11:45:26 wysłana przez wojti »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl