Autor Wątek: Wymiana filterka gazu w tomasetto - potrzebna pomoc !!!  (Przeczytany 22238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinStarletka

• Gość
Wymiana filterka gazu w tomasetto - potrzebna pomoc !!!
« dnia: 14 Października 2006, 12:24:21 »
Witam 

Sprawa tyczy się wymiany filterka gazowego w reduktorze tomasetto ze zintegrowanym filtrem.
Oto fotka:

Chcę to zrobic sam i wolę się zapytać żeby czegoś nie spaprać. Proszę o wyrozumiałość.

Czy wystarczy odkręcić te 3 śrubki na imbus na samej górze i delikatnie spuścić resztki gazu wymienić filterek i skręcić spowrotem. Jak ma się kwestia uszczelnienia i czy będzie szczelne później.

Jak mi poprzednio gazownik wymieniał filterek to lekko odkręcał jeszcze przewód doprowadzający gaz z butli żeby przez niego spuścić resztki gazu ale ja nie chcę go za bardzo dotykać, bo nie wiem czy jak go dokręcę to będzie szczelny.

Drugie pytanie to czy ta śruba którą zaznaczyłem na fotce do spuszczania syfu gazowego (taka na duży inbus) to ta czy inna i co ile powinno się spuszczać ten syf.

Poradźcie jak to wygląda z waszego doświadczenia.
Wszelki sugestie mile widziane.

Pozdro

piwo

• Gość
Odp: Wymiana filterka gazu w tomasetto - potrzebna pomoc !!!
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2006, 07:30:07 »
Nie spaprzesz  :-)
Ja to zrobilem tak:
-zaczynasz delikatnie odkrecac kluczem imbusowym te trzy sruby na wieczku
-w chwili gdy uslyszysz syczenie gazu przestajesz krecic-chodzi o to aby pozostaly w przewodzie gaz wylecial nie rozprezajac sie bo zmrozi cala komore filtra. Oczywiscie nie musze dodawac ze nie zblizaj sie wtedy z ogniem czy tez czymkolwiek co moze wzbudzac iskry - choc niewiele tego gazu wyleci to jednak czuc bedzie wyraznie. Dla pewnosci mozesz jeszcze za pomoca szmaty jakies 'wachlowac' powietrze nad komora silnika aby zmniejszyc stezenie gazu.
-jak juz gaz 'ucieknie' to odkrecasz dalej
-zdejmujesz pokrywke, wyciagasz filtr
-na pewno na denku bedzie duzo syfu-zatykajac palcem otwor dmuchnij aby to wylecialo na zewnatrz
-wkladasz nowy filtr - zwroc uwage na gumowe uszczelki oraz plastikowy kolpaczek - musisz go przelozyc ze starego
-skrecasz wszystko z powrotem - ale rob to sekwencyjnie na wszystkich trzech srubach
Ja robilem taka czynnosc juz trzykrotnie  - nie ma zadnych objawow rozszczelnienia.

Co do sruby do spuszczania kondensatu - to wlasnie ta sruba ktora zaznaczyles.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2006, 19:36:27 »
Wielkie dzięki Piwo.
O to mi chodziło.

Co do śruby do spuszczania kondensatu to po jej wykręceniu i ponownym wkręceniu  nie ma problemu z uszczelnieniem.
Jest tam jakać uszczelka lub oring?
Co ile trzeba tak średnio "zlewać" ten syf?

Pozdro
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2006, 19:38:41 wysłana przez MarcinStarletka »

piwo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2006, 02:40:29 »
Co ile trzeba tak średnio "zlewać" ten syf?
Ja zrobilem to po dwoch latach od zalozenie instalki, w tym czasie przejechalem na niej ok 50 tys km. Co prawda instrukcja informuje by robic to co 10 tys ale u mnie nawet po tak dlugim czasie nie bylo duzo 'syfu'. Moze to zasluga stacji na ktorych tankuje LPG - tylko firmowe.
To jest zwykla nakretka wiec nie martw sie o uszczelnienie.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2006, 06:00:46 »
OK. Wielkie dzięki.

Pozdro

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2006, 22:57:51 »
Trochę bezpieczniejszy sposób to zrzucić przewody z zaworu na butli, zapalić auto, przejść na gaz, zostawić na wolnych obrotach i poczekać aż sam zgaśnie.
Wtedy przy odkręcaniu pokrywy filtra zejdzie tylko trochę ciśnienia i znikome ilości gazu oraz nie będzie zjawiska mrożenia filtra.
CM

piwo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2006, 23:27:46 »
Masz calkowita racje - to najlepszy i najbezpieczniejszy sposob. Ale wymaga uwagi przy odlaczaniu i podlaczaniu przewodow w zbiorniku - jesli ktos zrobi to skrupulatnie to ten sposob jest wart polecenia.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2006, 19:20:16 »
Witam  :-)

Jestem już po wymianie filterka gazu i zlaniu kondensatu z parownika.
Jeszcze raz dziękuję za Wasze rady.

Zastosowałem metodę popuszczania śrub i delikatnego spuszczenia gazu. Faktycznie robota dziecinnie prosta.
Kondensatu poleciało jakieś 15 kropli (ale on capi) po przebiegu 20 kkm.
Filterek praktycznie po 10 kkm był lekko przybrudzony (tak samo jak poprzedni zakładany przy montażu instalacji) i w obudowie filtra nie było praktycznie żadnego innego syfu - czyściutko, żadnych osadów, jak nówka (a to już 2 filterek).
Oczywiście gaziarz który mi wymieniał poprzednio filterek musiał dać pupy  :furious3: i jak mi zakładał ten który teraz wymieniałem to nie wsadził go dokładnie w gniazdo i zgniótł go z jednej strony o jakieś 3 mm, a że to jest papier to uległo bez problemu. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem stary zgniecony filterek, dobrze że był szczelny nawet tak założony  i dobrze filtrował gaz.

Zastanawiam się czy w takiej sytuacji warto wymieniać filtr co 10 kkm czy lepiej jest to zrobić po 20kkm.
Chociaż z drugiej strony koszt filtra 5 zł i prostota wymiany oraz zawsze będzie trochę czyściejszy gaz podawany. Co Wy na to?

Dodam, że tankuję gaz w 95% na stacji BP i chyba jest naprawdę czysty i dobry, bo narazie się na nim nie sparzyłem.

Jak ktoś z Was jest zainteresowany jak wyglądają te filterki po "zużyciu" to mogę wrzucić fotki.

Pozdro

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2006, 19:37:41 »
Jak ktoś z Was jest zainteresowany jak wyglądają te filterki po "zużyciu" to mogę wrzucić fotki.
Nie pytaj tylko wrzucaj... :wink:
Gratulacje - 9 dni temu pytałeś się czy i jak a dziś juz wiesz jak i że warto! I tak trzymać!

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2006, 19:40:30 »
No to prosze oto fotka.

Pozdro

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2009, 22:24:33 »
witam
odświeżam wątek, ponieważ wymieniać filterek w tomasetto nie zwróciłem uwagi na położenie gumowych uszczelek (szczególnie małego grubego oringu) <zalamka>. Będę wdzięczny za podpowiedź.
Poza tym przymierzam się do regeneracji identycznego parownika jak wyżej na fotce. Jaki zestaw będzie pasował z allegro i ewentualnie czy ktoś posiada instrukcję montażu/demontażu.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2009, 23:04:20 »
Rozważ czy nie lepiej dołożyć kilka(naście) PLNów i kupić u lokalnego dystrybutora oryginalny zestaw z pewnego źródła.
Ja kiedyś kupiłem zestaw do Emmegas ML94 na Alledrogo i po 20tys. km robiłem to samo tylko że na oryginalnym od dystrybutora.  Jak na razie 40tys. stuknęło i nic się złego nie dzieje :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sierpnia 2009, 11:43:33 »
Oczywiście rozważę. I jeszcze jedno. na powyższej fotce są 2 śruby do reg. wolnych obrotów - w jaki sposób nimi regulować? (mam instalke I gen w starym Peugeocie, którym jeżdżę, aby nie nadwyrężać Carinki). No i oczywiście nadal proszę o podpowiedź co do uszczelek filterka.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpnia 2009, 22:11:34 »
Nie znam tego reduktora, ale na moje kaprawe oko to mała śrubka jest do regulowania dawki na biegu jałowym, a duża do regulacji czułości membrany czyli bardziej ma wpływ na ilość gazu w czasie jazdy. Ale to tylko moje domysły na podstawie zdjęcia (tego pierwszego, bo drugie mi się nie wyświetla).
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl