Autor Wątek: Przepustnica & silniczek krokowy  (Przeczytany 3958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SIRKRIS5

• Gość
Przepustnica & silniczek krokowy
« dnia: 18 Października 2006, 19:58:24 »
I sie narobiło po czyszczeniu i myciu przepustnicy i silniczka krokowego w camry 3.0 1mz-fe auto ma 2000tys obrotow/min na .P. lub .N. czyli na luzie ..(cieply silnik)
gdy wlaczam bieg obroty spadaja na 1000.., jak włacze klime tez spadaja na 1000 ... :oops:

- nie pomylilem podcisnien .. :embarassed:
- po rozlozeniu drugi raz i złozeniu na silikon uszczelek ma 1200/1300 obr.
(moze jeszcze gdzies zasysa tzw. lewe powietrze) :oops:

-zamowiłem jeszcze raz uszczelki i zrobie to raz jeszcze i zobaczymy...
ach tak dla ciekawosci nowy silniczek krokowy w a.s.o  1017pln netto. :cool:

PRZED ROZEBRANIEM WSZYSTKO BYLO DOBRZE NUDZILO MI SIE WIEC ROZEBRAŁEM TO ,,,,NASTEPNYM RAZEM JAK SIE BEDE NUDZIL POJDE DO KINA  :cry: (no ale szlamu bylo bb.duzo)
padł silniczek ,czujnik polozenia przepustnicy ,moze za bardzo szalalem z benzyna ekstrakcyjna (cos zalalem).. przeciez przepustnica nie jest raczej programowalna w camry jakims sprzetem...
tyle roznych robilem a tu ... ZONK .....
KTOS MA JAKIS POMYSŁ ........

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Przepustnica & silniczek krokowy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2006, 23:55:03 »
Tak, ustaw ten silniczek właściwie. Da się nim w niewielkim zakresie poruszyć. Sprawdź czy linki od gazu i sterowania tempomatem załozyłeś dobrze tzn czy są idealnie założone wałeczki oraz czy linka idzie po prowadnicy. Odpinałeś przewody od przepływomierza przy filtrze powietrza ? Zobacz czy dobrze siedzą i czy nie są mokre. Skasuj komputer przez odpięcie ujemnej klemy na 5 minut a potem uruchom autko i sobie nim trochę (do 10km) pojeździj. To co zamoczyłeś powinno się przesuszyć w takim czasie.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2006, 12:38:19 »
 :-o    odpinalem plusowa kleme .
linki raczej dobrze sa zalozone , a co do silniczka to nie wiem jak mozna go ustawic (odkrecajac 4 srubki od przepustnicy )  czy te 2 w bialym plastiku gdzie wpina sie wtyczke .

a i tak po czyszczeniu zauwazylem ze na cieplym silniku czasami zapali i zaraz zgasnie (rzadko) obroty ida w gore ponad tysiac i do zera .. :oops:

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2006, 13:01:13 »
no i juz mi przeszla ochota na rozkrecanie przepustnicy ! a mialem to robic w ten weekend ;D

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2006, 18:00:55 »
ODPIOŁEM KLEME (-)  NA 5 MINUT nastepnie POJEZDZIŁEM NO NIESTETY TRZYMA POWYZEJ 1200 OBR/MIN (na P lub N ))  na D okolo 950 - 1050 obr/min

znowu sie zdazyło po zapaleniu na cieplym silniku odrazu zgasł a za drugim razem jest ok.   :-o :cry: :oops:

-nowe uszczelki,benzynka,papier 2000,- i jutro walka .....

etz257

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2006, 09:59:34 »
ODPIOŁEM KLEME (-)  NA 5 MINUT nastepnie POJEZDZIŁEM NO NIESTETY TRZYMA POWYZEJ 1200 OBR/MIN (na P lub N ))  na D okolo 950 - 1050 obr/min

znowu sie zdazyło po zapaleniu na cieplym silniku odrazu zgasł a za drugim razem jest ok.   :-o :cry: :oops:

-nowe uszczelki,benzynka,papier 2000,- i jutro walka .....

Może podczas tego czyszczenia coś zatkałeś jakiś kanalik? Bo u mnie jak była brudna prepsutnica to tki objaw miałem że po zapaleniu odrazu gasł i dopiero za drugim razem było ok. Po wyczyszczeniu śmiga jak mażenie. Tylko że u mnie na zimnym silniku długo czymal na ssaniu a po nagrzaniu było ok.

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2006, 19:36:49 »
nowe uszczelki trzecie czyszczenie benzynka(szmatka i pedzelkiem mycie moczenie itp) ,łacznie z przedmuchaniem kompresorem
- regulacja czujnikiem przepustnicy
- regulacja silniczkiem krokowym
- reset kompa (lub jego proba :odpiecie klemy - )

powiedzmy ze jest ok .

cieply silnik na luzie bez zadnego obciazenia okolo 950 obr/min
wlaczam  D  LUB  R  . spada na okolo 800-850 obr/min
na  N  LUB P .. wlaczam klime tez spada na okolo 850 obr/min
przy pełnym (maxymalnym obciazeniu nie spada ponizej 800obr/min , wiec jest ok lub prawie ok  .
ach ( pb lub  lpg  takie same wartosci ) :wink: no teraz ta czynnosc zajmuje mi jakies 25 minut praktyka czyni mistrza  :roll:

ps. niedlugo wymienie swiece ,ciekawe co popsuje  :roll: :grin:

wszystkim wielkie dzieki za pomoc.

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2006, 12:10:28 »
Co do problemów to zawsze po czyszeczeniu przepustynicy i silniczka krokowego miałem podobny problem. Lecz po zresetowaniu komputera i przejechaniu kilku kilometrów "problem ustepował"

« Ostatnia zmiana: 22 Października 2006, 18:49:54 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl