Autor Wątek: Wylaczanie ABS-u  (Przeczytany 37846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojti

• Gość
Odp: Wylaczanie ABS-u
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Listopada 2006, 14:59:24 »
A ja raz wyłączyłem ABS w inny sposób:

stanąłem na szutrowej drodze, zaciągnąłem ręczny i szpula :-P

Mi też się sam wyłączył dukrotnie: raz na śniegu w podobnej sytuacji (ręczny)  :-) innym razem podczas NORMALNEGO hamowania na bardzo gładkim lodzie z ok 20km/h

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Listopada 2006, 15:03:02 »
innym razem podczas NORMALNEGO hamowania na bardzo gładkim lodzie z ok 20km/h
wojti - lód w tym wypadku nie ma nic do rzeczy - poniżej pewnej bardzo małej prędkości (c.a. <20 km/h) ABS po prostu nie działa - i tak ma być... :grin:
Spróbuj sam, jak już spadnie śnieg... :wink:

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Listopada 2006, 17:48:03 »
przecież hamulec ręczny działa czysto mechanicznie - z pominięciem układu hydraulicznego i ABSu...
poniżej pewnej bardzo małej prędkości (c.a. <20 km/h) ABS po prostu nie działa - i tak ma być... :grin:

Wg instrukcji do Yarisa, ABS zaczyna działać po przekroczeniu 10km/h, a przestaje działać po spadku prędkości poniżej 5km/h.

« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2006, 20:46:06 wysłana przez ayrsen »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2006, 01:15:17 »
Tez mi sie kiedys kontrolka ABS`u zaswiecila jak na parkingu - w sniegu - zawrocilem na recznym.
Przez pare km sie swiecila i ABS nie dzialal (sprawdzalem).Dopiero po wylaczeniu silnika i ponowny zapaleniu zgasla i ABS zaskoczyl :-)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopada 2006, 07:58:01 »
Pasikonik cos mi sie wydaje ze jestes w wilekim bledzie!!

oczywiscie ze reczny dziala mechanicznie....
ale jk go zaciagniesz podczas jazdy to komp jest informowany o tym ze auto jedzie a kola sa zablokowane i chce 'odplokowac' szczeki....
- takie sa moje odczucia i spostrzezenia.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Listopada 2006, 10:14:41 »
W Ave też ręczny jest mechaniczny, a po zaciągnięciu włącza się VSC i prostuje auto.

wojti

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Listopada 2006, 11:30:18 »
innym razem podczas NORMALNEGO hamowania na bardzo gładkim lodzie z ok 20km/h
wojti - lód w tym wypadku nie ma nic do rzeczy - poniżej pewnej bardzo małej prędkości (c.a. <20 km/h) ABS po prostu nie działa - i tak ma być... :grin:
Spróbuj sam, jak już spadnie śnieg... :wink:

Chodziło mi o to, że trwale się wyłączył (świeciła się kontrolka i poprostu nie działał). Natomiast co do tej "małej prędkości" to mam pewne wątpliwości, bo w moim samochodzie na śniegu działa przy prędkościach nawet znacznie poniżej 20 km/h

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Listopada 2006, 11:33:16 »
tak jak ktos napisal ze chyba do 10km/h nie dziala..... - napewno jest to prawda....
przy bardzo wolnym toczeniu napewno nie dziala - ale jak to predkosc to nie wiem - napewno bardzo mala! :cool:

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Listopada 2006, 17:05:14 »
Ja nieraz testuje ABS w garazu - na dlugosci 4-5m (garaz na 8 aut) rozpedzam sie i hamuje.Mam wtedy na liczniku ok. 6-7 km/h i ABS zawsze zadziala (podloze to popekany ,miejscami luzny beton)

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Listopada 2006, 18:29:17 »
Pasikonik cos mi sie wydaje ze jestes w wilekim bledzie!!
oczywiscie ze reczny dziala mechanicznie....
ale jk go zaciagniesz podczas jazdy to komp jest informowany o tym ze auto jedzie a kola sa zablokowane i chce 'odplokowac' szczeki....
- takie sa moje odczucia i spostrzezenia.....

W Ave też ręczny jest mechaniczny, a po zaciągnięciu włącza się VSC i prostuje auto.

ABS i inne układy trakcji działają na podstawie wykrywania różnic prędkości obrotowych pomiędzy wszystkimi czterema kołami.
ABS/ESP/ASR nie reagują bezpośrednio na zaciągnięcie hamulca ręcznego (bo ten jest od nich niezależny), ale pośrednio - na poślizg tylnych kół (wywołany np. zaciągnięciem hamulca ręcznego).
Elektronika wykrywa że tylne koło/koła kręcą się wolniej niż przednie i próbuje reagować tak jak na każdy inny poślizg.

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Listopada 2006, 21:35:47 »
ABS i inne układy trakcji działają na podstawie wykrywania różnic prędkości obrotowych pomiędzy wszystkimi czterema kołami.
ABS/ESP/ASR nie reagują bezpośrednio na zaciągnięcie hamulca ręcznego (bo ten jest od nich niezależny), ale pośrednio - na poślizg tylnych kół (wywołany np. zaciągnięciem hamulca ręcznego).
Elektronika wykrywa że tylne koło/koła kręcą się wolniej niż przednie i próbuje reagować tak jak na każdy inny poślizg.

:oops: :oops: :oops:ABS zapobiega blokowaniu kół(koła), a więc uruchamia się w momencie ich(jego) zablokowania!. Niezależnie od tego, jaka jest przyczyna zablokowania i które to są  koła(koło). Taka jest jego rola!!!

darku

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopada 2006, 21:48:55 »
hm.. to wie ktos jak ten abs wyłaczyc?

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopada 2006, 22:17:06 »
:oops: :oops: :oops:ABS zapobiega blokowaniu kół(koła), a więc uruchamia się w momencie ich(jego) zablokowania!. Niezależnie od tego, jaka jest przyczyna zablokowania i które to są  koła(koło). Taka jest jego rola!!!

ABS nie działa na hamulec ręczny.
Zaciągnij ręczny w czasie jazdy po lodzie - zobaczysz że tylne koła zablokują się a ABS ich nie odblokuje.

JuJinn

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Listopada 2006, 00:31:33 »
hm.. to wie ktos jak ten abs wyłaczyc?

Wyciagnij bezpiecznik, ale jak nie ogarniasz jazdy autem bez ABS to nie polecam...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Listopada 2006, 07:58:21 »
Pasikonik to chyba oczywiste ze ABS nie odblokuje kol zablokowanych recznym.....

gamic napisal wyraznie ze stanal zaciagnal reczny i opor - tak sie wylaczyl abs.....
dokladnie to samo ma miejsce gdy jedziesz i zaciagniesz reczny...... - wtedy abs sie wlaczy i slychac to ze pracuje pompa.....

wyrwales wypowiedzi troche z toku rozmowy.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl