Autor Wątek: awaryjne otwieranie Camry  (Przeczytany 6103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

forys

• Gość
awaryjne otwieranie Camry
« dnia: 29 Października 2006, 10:26:05 »
Długo się zastanawiałem czy opisać cała przygodę ale doszedłem do wniosku, że i towar mało chodliwy i wartość aut raczej niewielka a i wiedza z pewnością nie do końca tajemna ...

Otóż zdarzyło się, że Camry się zatrzasnęła (zamknęła) z kluczykami w środku - odległość od II kompletu 120 km.
Próby z otwarciem były przeróżne - maska, bagażnik, zamki - bezskutecznie. Szyby również nie dały się "siłą" opuścić. Zbicie i zniszczenie czegokolwiek nie wchodziło w grę.
Demontaż uszczelek przy szybach drzwi przednich (tych z chromowanymi listewkami) nie dał rezultatu. Dostęp do "wnętrza" drzwi owszem był ale w żaden sposób nie można było zahaczyć o cokolwiek i otworzyć - fakt: próbujący nie rozbierał wcześniej drzwi i nie znał konstrukcji cięgien.

Gdzieś po godzince auto udało się otworzyć :)
Czas otwarcia - 2 min. otwierający - 17latek - dotychczas nie karany  :grin: do tego zupełny laik motoryzacyjny.
Do otwarcia posłużył 1 pręt/drut "wykręcony" z siatki ogrodzeniowej długości 1,5 m.
Odpowiednio zagięty na końcu drut wprowadza się przy tylnym słupku odchylając siłą drzwi tylne (nie dużo ale troszkę puszczają) i przebijając się między drzwiami i uszczelką. Drut bez większego problemu wchodzi do środka auta. Potem to już tylko kilka chwil i prób z lekko chodzącym "bubkiem" z czerwoną naklejką tuż powyżej wewnętrznej klamki i po chwili drzwi otwarte! Dosłownie niecałe 2 minuty zupełnego amatora - poziom zabezpieczenia auta zatem żaden ...

A całość opisuję na wypadek gdyby komuś z Was przytrafiło się zatrzasnąć kluczyki.

I tak na marginesie - nadal nie mogę za pomocą kluczyka zamknąć/otworzyć auta - tylko pilot.
Poprzedni właściciel nigdy ine używał kluczyka i zamki odmówiły posłuszeństwa - bagażnik działa.
Smarowanie nie pomaga :(
Macie jakieś pomysły?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: awaryjne otwieranie Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2006, 12:40:12 »
hmm, zatrzasnąć kluczyki?

sorry, ale jak to zrobiłeś, przecież Camry ( jak każde auto ) ma mechanizm uniemożliwiający to :D

no chyba że ktoś zamyka z klamki...

proponuję Ci wyjąć zamki ( przynajmniej ten od kierowcy ), wyczyścić, i obejrzeć, czy się cylinderek nie zapiekł... roboty na godzinę/dwie, a święty spokój...

ja jeszcze nie otwierałem Camry z zamka... tylko pilot... mimo to zamki działały, i dalej działają...

pzdr

3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2006, 20:32:53 »
Większość aut da się tak otworzyć, z tym że w Camry języczki są wredne, lepsze były przyciski w dyżym fiacie, drucik telefoniczy, pętelka na końcu i po sprawie

Też mi się tak wydaje bez zdjęcia klamki nic nie wymodzisz. Ale może też tak być że ktoś wymienił klamki w drzwiach i zostawił nie te wkładki. Wtedy nic nie poradzisz.
Ale marcinm da się zamknąć camry z kluczykami w środku a nawet w bagażniku  :roll:
wiem coś o tym.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2006, 21:31:36 »
heh, widocznie moja jest taka że się nie da :D

kombi rządzi :P

poza tym ja w ogóle klucza z pilotem od paska nie odpinam, a do stacyjki wożę drugi...

pzdr
3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2006, 21:39:51 »
No rządzi bo możesz luźno wejść przez bagażnik   :grin:
W sedanie też się da ale przećwicz taką procedurę:
1. Zamykasz centralny z pilota z otwartymi tylnymi drzwiami
2. przez otwarte drzwi wrzuć kluczyk
3. kłapnij drzwiami

U mnie tylko te od kierowcy nie da się zablokować jak są otwarte pozostałe bez problemu.

grafi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2006, 07:56:13 »
Też przerabiałem awaryjne wejście ale za pierwszym razem robił to "SPECJALISTA" jak siebie nazwał. Mam odłączone zamki ( chyba kiedyś ktoś chciał się włamać) i otwieram ją tylko pilotem. Ostatnio był problem jak umarł mi akumulator więc drut przez odgięte przednie drzwi i po 30 sekundach byłem w środku. Dobrze że zainwestowałem w inne zabezpieczenia bo inaczej już na pewno ktoś by mógł moją Tosię sobie "pożyczyć"

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2006, 14:15:18 »
Też to przerabiałam !
Tylko, że moja zamyka się tylko kluczykiem.
Pewnego pięknego ranka wysiadłam z autka, pozamykałam starannie wszystkie drzwi i udałam się do sklepu... Po powrocie stwierdziłam, że kluczyków w kieszeniach nie mam, zgubić po drodze nie mogłam, bo bym słyszała... Zajrzałam przez okno - są w stacyjce. Drugi komplet był w plecaku, plecak znajdował się w bagażniku, a bagażnika nie dało się otworzyć i w ten sposób kółko się zamknęło...
Zadzwoniłam po fachowca od zamków, stacyjek i awaryjego otwierania. Powiedział, że przyjedzie "do godziny" i że będzie to kosztowało 80 zł. :furious3:
Przyjechał wcześniej i wziął "tylko" 50 zł, bo podobno był w pobliżu. Cała robota zajęła mu ok 2 min. Też miał takie proste narzędzia w rodzaju drutu z jakimś haczykiem i czegoś, co wsadził między uszczelkę, a szybę. :-o
Od tej pory drugi komplet kluczy zostawiłam w domu ... Mądra baba po szkodzie.
Pozdrawiam :laugh: :laugh: :laugh:

Misio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2006, 18:26:12 »
Można zatrzasnąć kluczyki przy wymianie akumulatora! Stary zdechł, padał deszcz i zamknąłem drzwi z kluczami w środku (żeby nia napadało :cheesy: ), podłaczyłem, piknął alarm i pojechałem po drugie klucze.
Co do drzwi u mnie klucz otwiera bagażnik i drzwi kierowcy. Drzwi pasażera otwierał oryginalny klucz ale słuch po nim zaginął u poprzednie właściciela  :grin:

lennox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopada 2006, 15:59:56 »
dokladnie mialem 2 razy ten sam motyw.........................przy odlaczeniu aku drzwi sie zazbrajaja.................porazka...............

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl