Autor Wątek: E12 - Kiedy nowe tarcze hamulcowe?  (Przeczytany 25190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartek72

• Gość
E12 - Kiedy nowe tarcze hamulcowe?
« dnia: 02 Listopada 2006, 00:03:31 »
Pamietam, ze na szybko zuzywajace sie klocki w E12 juz wielokrotnie narzekalismy. Bylem lekko zniesmaczony, kiedy przednie klocki zmienialem juz po 27.000 km, a tylne po 30.000 km - ale wielu innych uzytkownikow rowniez zglaszalo podobne przebiegi i koniecznosc wymiany klockow. OK, ten typ tak ma i nie ma w tym nic dziwnego.
Mam natomiast pytanie dotyczace tarcz hamulcowych w E12 - czy ktos z Was juz je zmienial? Jesli tak to przy jakim przebiegu i po ktorej zmianie klockow?
Mam niestety caly czas w pamieci slowa doradcy serwisowego: "Przy drugiej zmianie klockow bedziemy juz musieli zmieniac tarcze".
Czy rzeczywiscie jest az tak źle??? :cry:

Admin

• Gość
Odp: E12 - Kiedy nowe tarcze hamulcowe?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2006, 10:50:15 »
Pewnie zależy to nie tylko od zmian klocków ale i np od ich typu i stylu jazdy. Tak jest trudno odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej to zmierzyć grubości tarczy i masz odpowiedz

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2006, 12:10:02 »
Tarcze klocki i wiele podzespolow z E-12 to juz nie to co kiedys w poprzedniczkach.
Coz ja polecam wymienic zestaw na cos markowego dobrych producentów.

Ja polecam EBC jesli chcesz miec pewnosc zeby twoje hamulce hamowały w najbardziej extremalnych warunkach, nie wiem jak z dostepnoscia do E-12 trzeba by bylo spytac w IC.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2006, 20:18:48 »
Dzieki koledzy, ale moze powtorze i uscisle:
Cytuj (zaznaczone)
Mam natomiast pytanie dotyczace tarcz hamulcowych w E12 - czy ktos z Was juz je zmienial? Jesli tak to przy jakim przebiegu i po ktorej zmianie klockow?

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2006, 15:28:15 »
Ja zmieniałem przednie po 60k - były poniżej minimum, tylne jeszcze dają radę, z tym że mam wrażenie, że była to 1 zmiana klocków, musiał bym w fakturach pogrzebać.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2006, 16:07:23 »
Dzieki koledzy, ale moze powtorze i uscisle:
Cytuj (zaznaczone)

Ja zmienialem ale w EE-101 klocki przy przebiegu ok. 195tys a tarcze maja juz 215000 i jeszcze jest OK ale to tak gwoli ciekawosci czym sie roznia tarcze teraz a jakie robili dawniej ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2006, 23:37:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja zmienialem ale w EE-101 klocki przy przebiegu ok. 195tys a tarcze maja juz 215000 i jeszcze jest OK ale to tak gwoli ciekawosci czym sie roznia tarcze teraz a jakie robili dawniej
Dzieki Croom, jak zaczynalem ten watek to juz wiedzialem, ze to napiszesz. Czytalem juz o tym conajmniej dwa (a moze i trzy) razy.
 :wink:
Cosik chyba forum podupada - jak kiedys mialem watpliwosci dotyczace podswietlania przycisku wlacznika swiatel awaryjnych, to na moje pytanie w przeciagu doby odpowiedzialo czterech wlascicieli E12. A teraz...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2006, 18:45:36 »
Ja Ci nie pomogę, bo dopiero mam 41 kkm i jeszcze nie wymieniałem tarcz.
Cosik chyba forum podupada - jak kiedys mialem watpliwosci dotyczace podswietlania przycisku wlacznika swiatel awaryjnych, to na moje pytanie w przeciagu doby odpowiedzialo czterech wlascicieli E12. A teraz...
Niestety wielu userów, którzy niegdyś tu pisali, teraz jest aktywnych teraz na innych forach  :-( szkoda  :-(
E18_Prestige_MultidriveS

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2006, 20:25:27 »
Bartek - czy jest jakiś temat, na który nie byłoby odpowiedzi? Czy jest nierozwiązany problem? Jeśli tak, to proszę wskaż mi taki - postaramy się odpowiedzieć...
Odnośnie Twojego pytania - to przecież sam napisałeś, że chcesz info od kogoś, kto wymieniał już tarcze... Czyli mocno zawężyłeś grono potencjalnych "odpowiadaczy"...
Ja nie mam E12 - miałem E9, mam T22 i poniekąd T25 oraz N16 /Nissan/...
Wierz mi lub nie - ale wymiana tarcz i klocków, jako elementów ciernych jest wyłącznie uzależniona od stylu jazdy kierowcy oraz warunków użytkowania /pomijam, w sposób oczywisty jakiekolwiek wady fabryczne, gwarancyjne itp/ Żeby zilustrować to na przykładzie - w T22 istnieje /chyba/ nierozwiązywalny problem tarcz hamulcowych, które bardzo łatwo krzywią się - albo po gwałtownym hamowaniu z dużej prędkości albo po wjechaniu w dużą kałużę... Większość kierowców będzie miała z nimi problem co przegląd - toczenie, wymiana, toczenie, wymiana... i tak bez końca...
Ale ja np. bardzo często jeżdżę w trasie - co powoduje, że jestem naturalnie częściej narażony na bardzo ostre hamowania. A to oznacza, że nawet nowe tarcze mogę "uszkodzić" podczas pierwszej podróży. Ktoś inny może mieć auto do jazdy na grzyby i do kościoła /do tego wyłącznie latem/ i nigdy nie uwierzy, że jest jakikolwiek problem z tarczami hamulcowymi! To wszystko zależy od użytkownika/właściciela samochodu...

P.S. Znany jest mi przykład E9 z roku 1990. Została sprzedana 2 lata temu przez pierwszego właściciela mając przejechane 5 tys /tak - pięć tysięcy kilometrów/. I wiesz co - miała wszystkie elementy oryginalne - łącznie z oponami /choć te były oczywiście do wymiany z racji wieku.../ Czyli naprawdę nie można ogólnie i autorytatywnie stwierdzić po jakim przebiegu tarcze będą do wymiany...

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2006, 22:38:01 »
No coz, to akurat sa sprawy oczywiste:
Cytuj (zaznaczone)
Wierz mi lub nie - ale wymiana tarcz i klocków, jako elementów ciernych jest wyłącznie uzależniona od stylu jazdy kierowcy oraz warunków użytkowania
wiec to mogles sobie darowac :grin:
W kazdym razie dzieki za zainteresowanie.
   Pamietam, ze kiedy po pierwszej wymianie klockow w swojej poprzedniej Rolce (bedac lekko rozczarowany) zapodalem temat na forum (jakos go teraz nie moge znalezc...), odezwalo sie kilka osob, ktore z grubsza potwierdzily moje (czy tez mojego samochodu) osiagniecia. Liczylem, ze rowniez teraz te osoby sie odezwa i wypowiedza sie rowniez teraz na zadany przeze mnie temat:
Przy ktorej zmianie klockow w E12 zmieniali rowniez tarcze (mowimy o fabrycznych czesciach z ASO - przynajmniej teoretycznie - bo i tak nie mamy pewnosci, co oni tam ktorego dnia zakladaja...)
Niestety racje ma chyba YogiBabo:
Cytuj (zaznaczone)
Niestety wielu userów, którzy niegdyś tu pisali, teraz jest aktywnych teraz na innych forach   szkoda 
Tez tego zaluje :cry:
W kazdym badz razie przekladalem sobie wczoraj kolka na zimowe i moim okiem lajkonika jeszcze mi troche do wymiany klockow (i mam nadzieje, ze tarcz rowniez) jeszcze zostalo.
Zobaczymy. :grin:

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2006, 23:21:32 »
No coz, to akurat sa sprawy oczywiste:
Cytuj (zaznaczone)
Wierz mi lub nie - ale wymiana tarcz i klocków, jako elementów ciernych jest wyłącznie uzależniona od stylu jazdy kierowcy oraz warunków użytkowania
wiec to mogles sobie darowac :grin:
Bartek - mam tylko nadzieję, że nie wziąłeś sobie tego za bardzo do siebie... :cool:
Zastanawiam się, dlaczego np. Gosiek i Jasiu nie piszą tutaj nic? Oni mają E12... :oops:
I pewnie więcej użytkowników też ma... Ale siłą nikogo nie zmusisz... :oops:
Niestety racje ma chyba YogiBabo:
Cytuj (zaznaczone)
Niestety wielu userów, którzy niegdyś tu pisali, teraz jest aktywnych teraz na innych forach   szkoda 
Bartek - w tym zakresie mam inne zdanie - ale to dział techniczny, więc może przy innej okazji... :wink:
W kazdym badz razie przekladalem sobie wczoraj kolka na zimowe i moim okiem lajkonika jeszcze mi troche do wymiany klockow (i mam nadzieje, ze tarcz rowniez) jeszcze zostalo.
Zobaczymy. :grin:
Na pewno masz rację... Tarcze hamulcowe mają pewną minimalną grubość przy której nie spełniają już swojej roli w takim sposób i w tami zakresie jak zostały zaprojektowane... Ale... No właśnie - teraz można by roztoczyć mnóstwo teorii... Szerokiej drogi, spokojnej jazdy zimą - a o tarczach pomyslisz, jak będziesz miał kolejny przegląd. I podejdź do tego merytorycznie, czyli: fabryczna grubość tarczy X; aktualna grubość tarczy Y; minimalna grubość tarczy Z. I tyle. Żaden mechanik nie wciśnie Tobie kitu a i Ty będziesz zadowolony...

P.S. Oczywiście pomijamy w naszej dyskusji wszelkie mozliwe uszkodzenia tarczy, które kwalifikowałyby ja do wymiany pomimo odpowiedniej grubości...

pzdr
ayrsen

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2006, 19:53:08 »
Ja mam E12 z dość dużym przebiegiem, więc może jakoś naświetle troche sytuację.

Pierwsze klocki z przodu były zmienione przy przeglądzie na 30 lub 45 kkm (sorry, ale już nie pamiętam).
Przy drugiej zmianie klocków z przodu musiałem zmienić też tarcze. Był to przegląd na 75 kkm.
Wtedy z nowymi tarczami założyłem klocki EBC Green (tarcze toyotowskie, bo EBC nie były jeszcze do dostania).
Tył klocki zmieniłem pierwszy raz jakoś przy 78 kkm i starczą pewnie do końca tarcz, czyli drugie tyle.

Teraz mam 119 kkm i ciągle te same klocki z przodu, w przyszłym tygodniu mam przegląd i się okaże czy klocki są do wymiany.
Faktem jest jednak, że EBC Green troche mocniej zużywa tarcze, ale za to bez dwóch zdań lepiej hamuje - coś za coś.

Tylko taka moja rada dla osób, które chcą u siebie założyc EBC Green - mają sens tylko w komplecie z nowymi tarczami. Jeśli je założycie jako drugi komplet na stare tarcze, to duże prawdopodobieństwo, że tarcze popękają. Były takie sytuacje wśród użytkowników E12 z CorollaClubu.

Natomiast na koniec uwaga do Crooma i podobnie myślących - nie porównójcie E12 do starszych modeli, że kiedyś to na tarczach się jeździło 200 kkm a na klockach 150 kkm, a teraz tylko 70 czy 30, bo to z deka idiotyczne.
Ciekawe jak hamuje taka E101 w porównaniu do E12, ile do tego waży.
O tym że ESP korzysta z hamulców do wyhamowywania poszczególnych kół też wypadałoby pamiętać.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2006, 22:28:04 »
...i o to chodzilo.
Dzieki Leniwiec!
A gdzie inni userzy E12?

Jasiu

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2006, 00:57:33 »
Mam E12, 30 kkm. Klocki wymieniałem niedawno przy drugim przeglądzie, jak leniwiec. Wspomnieli też w servisie, że następnym razem trza będzie wymienic też tarcze.

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2006, 15:19:47 »
...i o to chodzilo.
Dzieki Leniwiec!
A gdzie inni userzy E12?

jak juz pisałem  :-P zmieniałem po 60k (przód: tarcze + klocki, tył: klocki) nic nie kombinowałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl