Autor Wątek: E12 - Kiedy nowe tarcze hamulcowe?  (Przeczytany 25202 razy)

STAMP

• Gość
Odp: E12 - Kiedy nowe tarcze hamulcowe?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2006, 10:39:01 »
Nie wiele wniosę do tematu ponieważ mam zbyt młodą E12. Niedawno miałem pierwszy przegląd. Jednak z uwagą śledzę ten wątek , Wasze doświadczenia będą mi bardzo pomocne. :-)
Jasne jest że zużycie klocków, tarcz zależy przede wszystkim od stylu jazdy.Ja należę do tej grupy kierowców którzy hamulców używają jak najrzadziej, jednak pomimo takiej jazdy zdarzyło mi się wymieniać klocki przed 20kkm. Po prostu pękł oryginalny klocek-pewno jakiś wadliwy był. Acha ,żeby było jasne, sprawa dotyczyła mojego poprzedniego autka-a to nie była Toyota :roll:

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopada 2006, 00:00:04 »
jednak pomimo takiej jazdy zdarzyło mi się wymieniać klocki przed 20kkm. Po prostu pękł oryginalny klocek-pewno jakiś wadliwy był. Acha ,żeby było jasne, sprawa dotyczyła mojego poprzedniego autka-a to nie była Toyota :roll:

rozumiem Cię w pełni. Też po takim incydencie wymieniłbym auto  :wink: :wink: :wink:

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

somoza

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Stycznia 2007, 12:25:16 »
Przymierzam sie do kupna przednich tarcz hamulcowych EBC do mojej Rolki(E12 2002 1,4 VVT-i,Hb 5dr) no i stąd moje pytanie do uzytkowników takowych:na ile km +/- taka tarcza wystarczy?Wytrzyma ze 100 000?Waham sie jeszcze nad klockami. Zalożyc Blackstuffy czy dopłacić pare groszy i fundnąć se Greenstufy? Jak myślicie? Dodam ze jeźdze spokojnie ale czasami lubie spalić nagromadzony nagar... :cheesy:

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Stycznia 2007, 12:29:09 »
somoza - uzywaj proszę opcji szukaj... :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray:
Twój wątek scaliłem z już istniejącym - mam nadzieję, że lektura powyższego pomoże... :wink:

somoza

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Stycznia 2007, 20:30:12 »
No własnie niewiele pomogła. :oops:Bo to jest topic o tarczach seryjnych a nie EBC.Ponadto mam problem przy wyborze klocków(black czy green?) a o tych tutaj ani słowa...Ale oki. Faktycznie mogłem to napisać w tym wątku.Sorki za gapiostwo. :wink:

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2007, 06:57:29 »
przede wszystkim polecam stronke http://www.ebcbrakes.pl/ .... znajdziesz tam opisy cenniki katalogi testy  itp rzeczy pomocne przy doborze klockow i tarcz .... na jak dlugo wystarczy tarcza EBC? przy zwyklej jezdzie przypuszczam ze dluzej niz standardowa seryjna..ale to wszystko jest uzaleznione od czynnikow ktore sa opisane w tym watku ...
Cytuj (zaznaczone)
wymiana tarcz i klocków, jako elementów ciernych jest wyłącznie uzależniona od stylu jazdy kierowcy oraz warunków użytkowania /pomijam, w sposób oczywisty jakiekolwiek wady fabryczne, gwarancyjne itp/

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2007, 12:22:09 »
Oglądam te katalogi i o ile klocki znalazłem to które tarcze są do E12 ?  :huh:
E18_Prestige_MultidriveS

somoza

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2007, 13:22:33 »
Tylnych nie mają podobno nie jest produkowana do tego auta.Tarcza przednia ma symbol D-1128.Kosztuje 202pln za sztukę.Komplet to 404pln.W ASO krzyczą za sztukę 340 złociszy, razy dwa to 680.Kupując EBC zostałoby jeszcze na klocki(greenstuff 263pln)W ASO chcą 308 za klocki...Róznica w cenie spora tylko jak tam z trwałością i żywotnością. :huh:

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2007, 14:31:38 »
Znalazłem tańsze klocki (standardowe).
W ASO chcą 308 za klocki...Róznica w cenie spora tylko jak tam z trwałością i żywotnością. :huh:
Latem ubiegłego roku wymieniono mi klocki (ASO) w promocji - 375 PLN :huh:
E18_Prestige_MultidriveS

somoza

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Stycznia 2007, 22:29:33 »
Bardzo możliwe bo 308 pln za same klocki.Dolicz robocizne to pewnie wyjdzie te 375 zeta za wymianę.Sprawdź na rachunku.Powinno byc ile kosztuja same klocki.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Stycznia 2007, 01:31:24 »
E12 1.6 autem jeździ żona
30kkm klocki przód
65kkm klocki przód + szlifowanie tarcz
70kkm klocki tył

tarcze do wymiany przy następnej wymianie klocków

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Stycznia 2007, 07:39:23 »
E12 1.6 autem jeździ żona
30kkm klocki przód
65kkm klocki przód + szlifowanie tarcz
70kkm klocki tył

tarcze do wymiany przy następnej wymianie klocków
Tak myślałem. Jak pisałem wyżej pierwsza wymiana  klocków u mnie była przy 33tys. km, czyli z tarczami będzie ok 66tys. Tył z reguły zyżywa się dwa razy wolniej  :cool:
E18_Prestige_MultidriveS

somoza

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Stycznia 2007, 12:39:15 »
Ja klocki z przodu zmieniałem po 60 tyś.Tył będe zmieniał po 82 tyś.Tarcze przód powinny starczyć do końca drugich klocków(ok 100 tyś) a potem wymiana.Tyne juz lekko podkorodowane więc nie wiem czy wytrzymają do końca drugiego kompletu.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lutego 2007, 07:54:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja klocki z przodu zmienia?em po 60 tys´.Ty? be˛de zmienia? po 82 tys´.Tarcze przód powinny starczyc´ do kon´ca drugich klocków(ok 100 tys´) a potem wymiana.Tyne juz lekko podkorodowane wie˛c nie wiem czy wytrzymaja˛ do kon´ca drugiego kompletu.
Czy Ty aby na pewno masz E12?

somoza

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lutego 2007, 09:45:23 »
A czemu pytasz? E 12 z 2002 roku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl