Autor Wątek: Aygo News  (Przeczytany 129898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Odp: Aygo News
« Odpowiedź #120 dnia: 06 Października 2005, 14:54:30 »
jakos sie nie doszukalem :(
prosze o "przeflancowanie" :-(

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 06 Października 2005, 16:04:40 »
etom podał linka do cen AYGO w Polsce
http://www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=8524

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Października 2005, 22:13:11 »
Szkoda kasy na takie małe "cudo", chyba że jako trzecie auto w rodzinie.

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Października 2005, 22:36:24 »
W bogatej rodzinie. ;)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Października 2005, 22:41:43 »
Czyli raczej nie u nas ;-)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Października 2005, 12:21:16 »
mi siępodoba, ale tylko czarny, bo neir widać tego tylnego przeszklenia na tylnej klapie :-DD
1.0 68KM w 800kg to mała rakietka :-DD :cnice :-DD no ale ja mam obsesję, więc sięnie liczęhy hy

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Października 2005, 12:48:07 »
Rakieta??? Chyba do tenisa :D :D  :lol:

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 11 Października 2005, 00:18:27 »
Jeszcze trochęi trzeba będzie przenieść do ... piłkarskiego działu   :wink:  (topgear)

Nie - dzięki.
Składany u pepiczków , a za rok chcą włożyć 1,4 cytrynowobeugotowskie serce.
Jakoś kojarzy mi sięto z cukierkiem nadziewanym szampanem.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 11 Października 2005, 08:27:48 »
Cytat: Spro-ket
a za rok chcą włożyć 1,4 cytrynowobeugotowskie serce.
Jakoś kojarzy mi sięto z cukierkiem nadziewanym szampanem.

heh ten 1.4 pseudo D4D to istna porażka wypuszczona przez PSA ... magiczne 54KM łał łał łał zabija  :lol:

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Października 2005, 11:24:00 »
Zabija  :shock:

Skoro to taka rakieta (od tenisa) to i zabija, ale muchy, rakietą od tenisa.  :lol:

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Października 2005, 11:12:33 »
Ceny Aygo

W najbliższych dniach Toyota Aygo zostanie wprowadzona na nasz rynek. Najtańszy model, 3-drzwiowy z silnikiem 1,1 l/68 KM kosztuje 33 700 zł.

Samochody debiutowały w marcu podczas genewskiego salonu motoryzacyjnego. Wnętrze Aygo zaprojektowano inspirując sięwyglądem kabiny łodzi motorowych. Stąd połączenie elementów sportowych i wzornictwa, które można określić jako zabawowe. Zegary rozmieszczono dość nietypowo - obrotomierz niejako wyrasta z szybkościomierza. Charakterystyczne są także przełączniki  regulacji nawiewu. Uwagęzwraca oryginalny tył Aygo, który został w całości przeszklony. Tylna szyba jest jednocześnie klapą bagażnika. Szeroko rozstawione koła i masywne zderzaki nadają autu dynamiczny charakter.

Nazwa Aygo pochodzi od połączenia dwóch angielskich sylab: „i” i „go”, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „jadę”, „poruszam się”. Samochód stworzony został z myślą o młodych kierowcach zamieszkujących duże aglomeracje, dla których będzie pierwszym w życiu własnym autem. Niewielkie  wymiary pojazdu (długość 340 cm, szerokość 162 cm) pozwalają na łatwe parkowanie w wielkomiejskiej dżungli, gdzie każdy centymetr kwadratowy jest na wagęzłota. Promień skrętu wynoszący zaledwie 4,73 m sprawia, że manewrowanie najmniejszą Toyotą nie powinno sprawiać trudności.

Autem może podróżować czterech pasażerów, dla których przygotowano oddzielne siedzenia. Bagażnik ma pojemność 139 litrów. Dodatkowo niewielkie przedmioty można przewozić w kieszeniach drzwi i schowkach, których łączna objętość wynosi 25 litrów. W testach przeprowadzonych przez organizacjęEuro NCAP przyznano Toyotce cztery na pięć możliwych gwiazdek. To dobry wynik zważając na niewielkie wymiary samochodu. Podróżujących chronią m.in. kontrolowane strefy  zgniotu i poduszki powietrzne.

Zawieszenie przednie samochodu to poddana niewielkim modyfikacjom konstrukcja znana z modelu Yaris wykorzystująca kolumny McPhersona. Z tyłu zastosowano belkęskrętną.

W Polsce Aygo oferowana będzie z nadwoziem 3- i 5-drzwiowym. Za drugą parędrzwi trzeba dopłacić 900 zł. Początkowo można ją będzie kupić tylko z silnikiem benzynowym o pojemności 1 l. 3-cylindrowa jednostka napędowa wytwarzana w wałbrzyskich zakładach Toyoty ma układ zmiennych faz rozrządu i rozwija moc 68 KM. Wykonano ją z aluminium, dzięki czemu jej masa wynosi zaledwie 67 kg. W późniejszym okresie Aygo dostępna będzie z dieslem 1,4 l/54 KM opracowanym przez koncern PSA Peugeot Citroen. Silniki mogą współpracować z manualną, 5-stopniową skrzynia biegów lub 5-biegową przekładnią manualną z elektronicznie sterowanym sprzęgłem.

Wyposażenie standardowe: dwie przednie poduszki powietrzne, układ ABS, wspomagania układu kierowniczego.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Października 2005, 11:43:58 »
jak już wcześniej pisałem... podoba mi sięten samochodzik, ale jak Jackal wspomniał jest tanio zrobiony, ja zauważyłem kilka drobnych mankamentów:
- klapka wlewu paliwa nie jest otwierana od środka a korek ma kluczyk (co jest dość nieporęczne)
- nie ma listew ochronnych na progach
- dziwnie wyglądają kabelki doprowadzające trochęprądu do ogrzewania tylnej szyby (jak siętwiera "bagażnika" to ne trochęprzytłaczają)
- nie ma sterowania elektrycznego szyby pasażera od strony kierowcy (ale samochód jest tak mały że można sięw sumie nachylić i szybępasażera łatwo otworzyć)
- dźwignia ręcznego hamulca nie jest obudowana (jak np w Yarisie i dość ubogo to wygląda)
- zaślepkęo gniazdka 12V ciężko sięwyciąga :P (a po jakimś czasie może sięurwać)
- mało schowków (szczególnie zamkniętych)

ale ogólnie fajne autko, byłem wczoraj na jeździe próbnej, -cylindrowy silnik trochędziwnie pracuje, ale autko nawet nieźle się"zbiera".
próbowałem siędostać na tylne siedzenie w wersji 5-drzwiowej i co prawda udało mi sięto, ale o wygodzie ciężko cokolwiek powiedzieć...
czuć wszystkie nierówności na jezdni (w Yarisie jest o wiele lepszy komfort podróżowania), na zakrętach auto dziwnie sięzachowuje ale ze swojego pasa jezdni nie wyleciałem :)
za pół roku mają wejść kolejne silniczki ale przy włączonej klimie i 3 osobami w środku nawet dało siępod górkęwyprzedzić inne samochody :)
cena jest strasznie wysoka (nie mówięo wersji podstawowej), ale gdyby chciało sięmieć klimę, elektryczne szyby (szkoda że nie ma elektrycznych lusterek) trzeba już wyłożyć 40 tyś, najbardziej zabolał mnie brak obrotomierza (jest w najbogatszej wersji za 46 tyś), ale można też dokupić obrotomierz, aluski i lampy przeciwmgielne za prawie 6k :)
silnik niby pali o około 1l mniej na setkęniż Yaris co jest dla mnie miłym zaskoczeniem (ale szkoda że nie ma komputera pokładowego)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 17 Października 2005, 08:24:33 »
Cytat: alan03
czuć wszystkie nierówności na jezdni (w Yarisie jest o wiele lepszy komfort podróżowania),

mi wystarczyło zajrzeć na 2min pod autko i też doszedłem do wniosku, że porównując z Yariskiem bedzie gorzej tłumił -tragedi pewnie nie bedzie, no ale co my chcemy toć to autko bedzie dla ludu :-DD
może doczekamy sięjuż niedługu 100.000 wyprodukowanego aygo :-DD

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Października 2005, 10:19:37 »
Cytat: CarinaGTI
może doczekamy sięjuż niedługu 100.000 wyprodukowanego aygo

Może tak, ale nie w Polsce :) To nie na Polskie warunki autko... Jakby cena podstawowa wynosiła powiedzmy 29999 to ja rozumiem... Z drugiej strony nowy Yaris na pewno będzie droższy od aktualnego, wtedy może to autko będzie miało sens ;-)

Co do 'rakiety', to dziwi mnie ten silnik - 69 KM, supernowoczesny itp a tak lekkie auto ma wg fabryki przyspieszenia 14-15 sekund do setki... Chyba że to taka ściema na papierze żeby im Yariski 1.0 schodziły ;-) W tyle to przyspiesza seicento z antycznym silnikiem 1.1 54 KM.
Seat Leon Cupra :D

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 17 Października 2005, 10:58:14 »
Ten silniczek 1.o0 w Aygo nie jest identyczny z tym w Yarisie. Obcięli tam czwarty cylinder, teraz z 3 cylindrów w rzędzie wyciągają moc 50 kW (czyli ok. 68 KM), za to sensowny moment obrotowy pojawia sie już przy nizszych obrotach.

Byłęm w salonie, ale tylko po katalog i cennik. Cany - porażka  :?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl