Autor Wątek: ECU ABS - 2 błędy  (Przeczytany 4155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CYNIO

• Gość
ECU ABS - 2 błędy
« dnia: 10 Listopada 2006, 21:14:42 »
Witam
Gdzie sie znajduje ECU ABS-u w corolli E11 97r silnik 1.3?(to pierwsze pytanie)
Pali mi się ciagle lampka ABS i nie gaśnie w ogóle. Odczytalem błędy ABS-u i wywalila mi kontrolka ABS-u błąd 31 a kontrolka poduszki błąd 32? Który błąd jest prawidłowy - myślę ze ABS-u bo chcialem odczytac błąd ABS-u (to drugie pytanie).
Dziekuje za wszystkie fachowe odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Ech - kolego... Proszę pisz trochę bardziej staranniej, żeby czytanie nie było udręką... :oops:
Poprawiłem interpukcję, "palcówki" i inne...
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2006, 11:17:01 wysłana przez ayrsen »

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: ECU ABS - 2 błędy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2006, 10:52:07 »
z tego co sie orientuje jest tylko jedno zlacze ECU i nie ma osobnego do ABS ...

tu masz link jak odczytac kody http://www.tkp.org.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=44&topic=124.msg866#msg866

a tu link do angielskiej strony z kodami http://www.off-road.com/toyota/tech/codes/
i do drugiej z kodami http://republika.pl/cronos626/MILcode.pdf

31-Czujnik MAP./ Przerwa w obwodzie czujnika./ Przycz. CZujnik MAP lub jego obw.

sprawdz tez poziom plynu hamulcowego i czujniki przy kolach ..ktorys moze byc zanieczyszczony ...moze zasniedziale bezpieczniki (lampka abs swieci  gdy obwod jest przerwany np. gdy przyciskiem wylacza sie abs )
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2006, 11:17:25 wysłana przez ayrsen »

CYNIO

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2006, 11:28:47 »
Dziekuje za odpowiedz fachowa ale jest jedno ale. Postepowalem tak zeby odczytac kody bledu ABS-u i w tym celu zwarlem E1 i Tc jak dobrze pamietam i wyjolem zworke ze zlacza diagnostycznego. Kontrolka od absu wyswietlila mi blad 32 a poduchy 31. Moj wniosek z tego ze liczy chyba sie blad kontrolki absu bo  jesli poduchy tez to chyba sie odnosi tez do absu czyli drugi czujnik(prawe przednie kolo) Jesli bym postapil wg procedury odczytania kodu bledow silnika to wydaje mi sie ze ten blad czujnika MAP byl by to wtedy ten wlasnie blad?Tak czy owak pojde przeczyszcze czujnik przy prawym przednim kole tak jak to zrobilem z lewej strony(a byl bardzo brudny) i moze bedzie ok:) jak bedzie ok to dam znac Pozdrawiam

CYNIO

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2006, 11:31:39 »
Przpraszam! Pomylilem kody. Sa na odwrót. I przepraszam za błedy i interpunkcje. To się już nie powtórzy:)

Aha jeszcze jedno mam pytanie. Mianowicie jak sie dostac do tego ECU(gdzie on sie dokładnie znajduje?)? Chciałbym dostac sie do wtyczki od czujnika absu i sprawdzić impedancje jednego czujnika. Jak poznać ewentualnie która wtyczka od którego czujnika?

kolego...i gdy chcesz cos dodac w watku to jest opca "modyfikuj" aby nie wysylac post po poscie
Radex E9
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2006, 12:36:23 wysłana przez Radex E9 »

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2006, 01:40:26 »
Aha jeszcze jedno mam pytanie. Mianowicie jak sie dostac do tego ECU(gdzie on sie dokładnie znajduje?)? Chciałbym dostac sie do wtyczki od czujnika absu i sprawdzić impedancje jednego czujnika. Jak poznać ewentualnie która wtyczka od którego czujnika?
ABS CU masz schowany gleboko za schowkiem z lewej strony kierownicy (schemat wyprowadzen mozesz znalezc w sieci na stronach klubu MR-2). Jednak dostep jest tam tak karkołomny, ze jesli chcesz sprawdzic tylko jeden czujnik, to lepiej dokop sie bezposrednio do niego. :)

darku

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2006, 21:43:45 »
Głeboko za schowkiem z lewej strony kierownicy? :roll:

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2006, 01:47:41 »
Głeboko za schowkiem z lewej strony kierownicy? :roll:
?

Za schowkiem z lewej strony kierownicy, za skrzynka rozdzielcza.

darku

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2006, 20:26:11 »
W rolce z 97r 111?

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2006, 01:13:38 »
W rolce z 97r 111?
Tak, jak w zapytaniu - EE111 '97.

www.ucando.pl