Autor Wątek: jaki olej do camry  (Przeczytany 25887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
jaki olej do camry
« dnia: 26 Listopada 2006, 14:35:09 »
witam mam pytanie,nie wiem jaki zalac olej do mojej toyki,w tej chwili mam zalany elfa 10w40 mineralny a prawdopodobnie wczesniej był zalany jakiś pułsyntetyk i nie wiem co teraz zrobic. za tym mineralnym zrobiłem zaledwie 100km czy moge zmienic spowrotem na jakiś pułsyntetyk? czy mam zostac na tym mineralnym, od kilku dni jestem pośiadaczem tego auta i stąd te moje pytanie? pozdr. :oops:

przemo.

• Gość
Odp: jaki olej do camry
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2006, 20:43:16 »
Witam,

jak masz pewność, że był to półsyntetyk to 100km nie odległość i możesz spokojnie zmienić z mineralnego.
jeżeli jednak nie masz pewności, że to był półsyntetyk to radziłbym pozostać przy mineralnym.
Kolega mechanik, mówi że są i tacy co robią i 10000km i wracają. :)

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2006, 23:28:27 »
Witam Na korku wlewu oleju masz napisane jaki olej jest najlepszy do danego silnika zalecany przez fabrykę  Wystarczy przeczytać. Pzdr.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2006, 23:43:53 »
Ale tam nie ma napisane mineral syntetyk czy polsyntetyk tylko np u mnie 5w30 a to jest roznica

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2006, 09:44:35 »
Witam Na korku wlewu oleju masz napisane jaki olej jest najlepszy do danego silnika zalecany przez fabrykę  Wystarczy przeczytać. Pzdr.

pod warunkiem że silnik jest nowy... wraz z przebiegiem specyfikacja "najlepszego" oleju się zmienia, i ktoś kto zalałby 5W30 do czegoś z przebiegiem powiedzmy 400kkm to mógłby mieć potem ciekawą minę :D

Łukasz : empirycznie zostało sprawdzone, że Mobil to najlepszy olej do Toyek :D  osobiście polecam SuperS 10W40...

pzdr
3VZ.pl

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2006, 13:49:28 »
Przebieg nie ma znaczenia 400kkm mam i leje mobil 1 5w50
ale zmienie na 0w40 dodatkowo syntetyki mobila zmniejszaja zuzycie paliwa
5w50 Energy Conserving I
0w40 Energy Conserving II i taki jest wlasnie zalecany na korku;]

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2006, 14:15:03 »
hm, może i tak, ale będąc szczerym nie stać mnie na wymianę syntetyka co 2-3 miesiące...

poza tym lejąc półsyntetyk praktycznie nie dolewam między wymianami... :)

pzdr
3VZ.pl

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2006, 17:45:42 »
Wg mojej instrukcji olej nalezy zmieniac co 12kkm ale u mnie jest zmieniany co 20kkm i tutaj widze oszczednosci:]

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2006, 19:00:22 »
Rozumiem  ale czy moge potem przejść na połsyntetyk? słyszałem rozne wypowiedzi koleszka mi powiedział zebym po 8 tyś zmienic na 10w40 mobilka  i bedzie dobrze a na korku wlewu oleju mam 10w30 ale za puzno zobaczyłem. czy zostac na mineralnym czy zmienic na polsyntetyk. :roll:

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2006, 20:15:20 »
u mnie 10w40 mobil  półsyntetyk .

teoretycznie :
auto nowka - pełny syntetyk i im auto posiada wiekszy przebieg tym schodzimy o klase nizej na polsyntetyk az dochodzimy do mineralnego .

:ale nie jest to reguła i mozna miec 700,000tys/km i jezdzic na 5w50 kwestia wyboru i kondycji silnika .

ps: ((mineralny zalewaja czasami ludzie gdy auto zaczyna brac olej ((nie szczelne pierscienie)), glosne samoregulatory))

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2006, 10:16:40 »
witam to jak mam zostac już na mineralnym czy po 8tyś moge zmienic na półsyntetyk 10w40 mobilka bo juz sam nie wiem co robic mam? co konkretnie mam zrobic, co mi radzisz. pozdr :-)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2006, 10:20:57 »
Zmien na polsyntetyk jak zobaczysz ze duzo bierze to wroc szbyko do minerala
zeby ci silnika za bardzo nie przeplukal bo potem minerala tez moze brac duzo

Admin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2006, 10:42:56 »
Na początek proponuje taki link >> KLIK <<
Proponuje popetrzeć na parametr o nazwie:
Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) - jest to jeden z najważniejszych parametrów. Charakteryzuje on zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju.

Cytuj (zaznaczone)

Z Forum Nissana

jeśli silnik bierze olej 0W30, to równiez będzie brał 5W30 i 10W30. jak już walkowalismy wiele razy i jest to potwierdzone wieloma badaniami, olej ma tendencje do obniżania obydwu wartości lepkosci: czyli obu liczb przed W i po W. Można powiedziec, że wraz z przebiegiem olej 10W30 zamienia się w przykładowo jakby w 8W25, 6W20 aż w 5W10. I taki 5W10 nie jest w stanie smarowac silnika tak jak powinien, bo jego lepkość w wysokich temperaturach jest zbyt niska. Wtedy tez dochodzi do nadmiernego zużycia oleju przez silnik. Do datkowo dochodzi kwestia temperatury otoczenia, o której wspomniałeś.
Rozwiązaniem jest albo skracanie okresów między wymianą oleju, albo:
stosowanie olejów o lepszych własciwościach lepkościowych w wysokiej temperaturze otoczenia i silnika. Czyli producent zaleca 5W40 - lejemy 5W50.
Nieco inaczej wygląda sprawa ze starymi silnikami, które w niskich temperaturach i przy zimnym silniku tracą ciśnienie na tyle, że łykają olej. Wówczas warto stosowac olej o wyższych obu parametrach, przykładowo zamiast 5W30 wlac 10W40.

I wszystko jasne. Krótko mówiąc jak zalecaja 5W30 to mozna zalać 10w40 a nie na odwrót a jak zaczyna brać olej to mu nawet słonecznikowy nie pomoże.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2006, 16:19:47 »
a jesli mam mineralny elfa 15w40 zalany w tej chwili to co mi radzisz przejść spowrotem na półsyntetyk czy pozostac na mineralnym, ztego co wiem to z mineralnego powrot na półsyntetyk to silnik morze stracic szczelnośc i lipa. wiec sam już nie wiem co robic :oops:

owca

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2006, 16:36:10 »
a jesli mam mineralny elfa 15w40 zalany w tej chwili to co mi radzisz przejść spowrotem na półsyntetyk czy pozostac na mineralnym, ztego co wiem to z mineralnego powrot na półsyntetyk to silnik morze stracic szczelnośc i lipa. wiec sam już nie wiem co robic :oops:

ja tez leje mobil 1 15w40 i gdybym zalal polsyntetyk to chyba bym wszystko zostawil na asfalcie. Chcialbym zalac inny ale to pewnie dopiero po generalnym remoncie (uszczelka pod glowica, uszczelka miski ojeowej i inne takie)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl