Autor Wątek: PROBLEM Z UKłADEM KIEROWNICZYM  (Przeczytany 17552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PROBLEM Z UKłADEM KIEROWNICZYM
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Kwietnia 2008, 09:55:10 »
Witam,

Mam podobny problem z ukladem kierowniczym jak kolega, ale nie o tym chcialem pisac, bo wiem, ze musze nasmarowac krzyzak i bedzie dobrze. Chodzi mi o luz na kierownicy, zastanawiam sie czym on moze byc spowodowany, drazki i koncowki sa ok, czy moze byc za to odpowiedzialny wlasnie krzyzak?? Nie mam doswiadczenia w tym temacie i prosze o pomoc.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Kwietnia 2008, 11:21:35 »
Witam,

Mam podobny problem z ukladem kierowniczym jak kolega, ale nie o tym chcialem pisac, bo wiem, ze musze nasmarowac krzyzak i bedzie dobrze. Chodzi mi o luz na kierownicy, zastanawiam sie czym on moze byc spowodowany, drazki i koncowki sa ok, czy moze byc za to odpowiedzialny wlasnie krzyzak?? Nie mam doswiadczenia w tym temacie i prosze o pomoc.

Jeśli masz duży luz na krzyżaku to nasmarowanie go nic nie da poza tym że będzie płynniej działał, raczej powinieneś wymienić. Jeśli na krzyżaku nie ma luzu to należało by sprawdzić czy przypadkiem nie pojawił się on na maglownicy.

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Kwietnia 2008, 20:25:43 »
Jak mozna sprawdzic czy jest luz na krzyzaku?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwietnia 2008, 09:30:58 »
Witaj,
badz tak dobry i wymien plyn czyli olej w ukladzie servo kierownicy.Ten stary musi byc wiekowy i powoduje ze zanieczyszczdenia zatykaja zawory´zwrotne w (maglownicy) i daje taki efekt.nalzey zmienic i to dokladnie.
Robisz tak; ciagniesz stary olej pompka "Stara  np od spryskiwacyz szyb "i spuszczasz do ekstra butelki,oczywiscie na chodzacym silniku gdzy sie pokaze dno zalewasz swiezym olejem az do ktreski i czekasz trzy minuty olej szaleje i zniowu spuszczsz i tak z calym litrem az resztkami zalewasz do kreski.calay litr starcza na trzykrotne wykonanie etej operascji.jest wszystko wyplukane i oczyszczone i wyrzyucone i nie dokonujesz ingerencji w uklpad sterowniczy nie wpuszcisz nigdy powietrza.To jest najlepsza wymiana plynu.Stwioerdzsa ze jest wiecej syfu to nastepny litr oliwy DEXTRON i musi byc dobrze.Pamietaj co dwa lata wymieniamy na nowy plyn.To"maglownica ani pompa " nigdy nie padna.
pzdr.Camry .2.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2009, 21:59:50 »
Witam też mam taki problem z ker że ciężko chodzi i ma przeskoki przy skręcie,czy da rade jakoś go nasmarować nie wyjmując krzyżaka? pytam bo nie mam zbytnio kanału i gdzie tego zrobić.Posmarowałem go bez zdejmowania ale efekty mą mizerne.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2009, 14:46:33 »
na szczęście kanał jest zbędny......... A smarowanie bez wyjęcia jest bezsensu w sumie. Trzeba go wyczyścić (benzyna) i dopiero nasmarować....

badz tak dobry i wymien plyn czyli olej w ukladzie servo kierownicy.

to też warto zrobić, olej kosztuje 20 PLN i wymienisz go bez odkręcania jakiej kolwiek śrubki.....

... ciężko chodzi i ma przeskoki przy skręcie....

możesz poczekać aż przestanie odbijać <diabel> <diabel>, ja tak miałem heheheheh

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 15:09:17 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2009, 22:37:22 »
Wspomaganie już zrobione,solidnie przesmarowanie WD40 i smarem,jak na razie jest ok :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpnia 2009, 08:09:03 »
no to muszę Ci napisać, że WD40 nie jest dobrym rozwiązaniem na krzyżak. Dobrze, że smarem przejechałeś dodatkowo bo działanie WD jest ograniczone w tym przypadku do 2-3 dni......

PozDRo

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sierpnia 2009, 13:30:26 »
My w zakładnie WD40 używamy jako środka czyszczacego-odrdzewiającego, do smarowania nigdy.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpnia 2009, 20:53:36 »
Napisałem przecież że spryskałem cały krzyżak WD40 po to żeby go oczyścić z całego syfu i po tym wszystkim nałożyłem solidnie  smar,jak na razie jest wszystko jak należy.
Pozdr :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:14:33 »
Witam też mam taki problem z ker że ciężko chodzi i ma przeskoki przy skręcie,czy da rade jakoś go nasmarować nie wyjmując krzyżaka? pytam bo nie mam zbytnio kanału i gdzie tego zrobić.Posmarowałem go bez zdejmowania ale efekty mą mizerne.
Niger - gdybyś poszukał w TKP jaka jest przyczyna to wiedziałbyś, że nie tylko krzyżak Ci się kończy, ale przede wszystkim wyrobiła się guma trzymająca maglownicę na ramie silnika. Proponuję sprawdzić czy możesz przesunąć maglownicę - auto na podnośniku i ktoś z odrobiną pary w rękach, żeby ją spróbować przesunąć wzdłuż mocowania.

Pozdrawiam,
Maniek
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:17:24 »

.......jak na razie jest wszystko jak należy.

jak narazie.........

szykuj się na wymianę, za chwilę znowu może się zacząć zacinać.

maniek_ls400 troche więcej optymizmu.....może to tylko krzyżak

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:54:30 »
Właśnie tak się zastanawiam... u mnie gumy, trzymające magiel mają 17 lat i trochę ponad 400kkm.

Układ kierowniczy dostaje ciągle po dupie, jako, że powoli nie jeżdżę, a większość zakrętów traktuję ambicjonalnie.

Auto jest od nowości w naszym kraju, więc nie ma mowy o tym, że miało przez -naście lat germańskiego drivera, i germańskie drogi pod sobą.

Luzów brak... cud jakiś, czy co ?

Nie mam zamiaru się mądrzyć, ale głównym błędem kolegi Nigera jest to, że zamiast wleźć pod auto ( nawet bez kanału ), próbuje zdiagnozować usterkę przy pomocy łącza internetowego i klawiatury ;)

Rozumiem brak czasu, sam nie mam kiedy zrobić przy własnym zawiasie, mimo, że tu i ówdzie stuka, jednak doświadczenie podpowiada mi, że najlepiej diagnozować samochód siedząc pod nim, bądź jadąc nim, a komputer niewiele jest w stanie wskórać, zwłaszcza przy IIIgen Camry.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Sierpnia 2009, 13:17:45 »
maniek_ls400 co ty taki zrobiłeś się nerwowy???? jeśli już to głównie chodziło mi o krzyżak a magiel swoją drogą co jak na razie jest w dobrej kondycji :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Września 2009, 21:01:20 »
Widzę że już nie można zadać nikomu żadnego pytania przez internet,Marcinie to że masz duże doświadczenie na temat motoryzacji i zapewne nie tylko  nie znaczy że możesz krytykować moje pytania na forum,powiem ci że ostatnia twoja wypowiedz na mój temat nie należała do miłych.

Jeśli zadam pytanie na forum to zaraz lecą krytyki że jest szukajka,ale nie zawsze jest w danym temacie to o co pytam lub chcę się dowiedzieć. To tyle jak na razie  czekam na dalsze kryteria 
Pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl