Autor Wątek: Skóra czy welur  (Przeczytany 8211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOKMA

• Gość
Skóra czy welur
« dnia: 05 Grudnia 2006, 22:34:52 »
Witam  Od czasu kiedy stałem się nieszczęsnym posiadaczem skórzanego kompletu wypoczynkowego zawsze zastanawiam się co skłania najpierw producentów a potem właścicieli samochodów do kupowania aut z fotelami ze skóry. U mnie do skóry na kanapie w lecie człowiek sie przykleja a w zimie skóra
jest nieprzyjemnie zimna. Zaznaczam że komplet ten był niestety dosyć drogi i szkoda mi sie go pozbyć. Natomiast welur jest milutki zawsze. Myślę że w samochodzie musi być podobnie. Jest to problem gdyż niektóre modele aut maj
tylko opcje ze skórą np. Lexus Ls 400 do którego pomału dojrzewam. Ciekawe jakie odczucia maja posiadacze samochodów ze skóra. Czy to im nie przeszkadza
Pzdr.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Skóra czy welur
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2006, 22:47:53 »
były LSy z welurem... i to z takim welurem że ze świecą takiego dziś szukać...

jak dla mnie skóra w aucie, to tylko na kierownicy, i lewarku. inaczej odpada...

poza tym welury zawsze mogę zdjąć i wyprać, a ze skórą po paru latach ( zwłaszcza beżową, itp jasną ) jest marnie...

jednak w pewnym zaprzyjaźnionym LSie skóra wygląda jakby wczoraj fabrykę opuściła...

co nie zmienia faktu że w fotelu mam siedzieć, a nie ślizgać się po nim :D

skóra chyba nie jest przewidziana do jeżdżenia w krótkich spodenkach i podkoszulku  :laugh:

pzdr
3VZ.pl

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2006, 00:17:17 »
Ciekway temat...
Ja w aucie mam welur i sobie cenię.
U kumpla w lexie ES300 zawsze jak jadę z tyłu to się ślizgam na skórach. Ale z drugiej strony, z przodu jest całkiem wygodnie. Nigdy nie było tak, zeby latem sie przyklejać. 

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2006, 10:20:26 »
Mam dokładnie taki sam dylemat:
kupiłem samochód który ma wnętrze w opłakanym stanie - beżowa tapicerka w wersji canada wygląda ładnie tylko w nocy -  w dzień koszmarnie, poza tym jest troche poprzypalana papierosami... ;-(
Są swie opcje jak dla mnie:
-nowy welurek (dać do obszycia znajomemu)
-Skóra + welur (sama skóra nie wchodzi w gre, ewentualnie połaczenie - z zewnątrz, po bokach troche skóry a w środku siedzenia coś z weluru albo alkantary)
 :huh:
16l / 100 LPG

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia 2006, 11:03:47 »
ja bym kupił oryginalne welury... komplet siedzeń dostaniesz w niedużych pieniądzach, a boczki możesz olać...

no chyba że Twój znajomek ma welur takiej jakości jak ten z Toyek, to błagam, daj mi namiary na tego człowieka :D

pzdr
3VZ.pl

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudnia 2006, 11:23:18 »
Tu raczej nie ma co wierzyć w cuda....

zobaczymy co wymyśle. jak bedzie sie czym pochwalić to dam znać, jak ine bede nic pisał to znaczy że wyszła kicha ;-)
16l / 100 LPG

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia 2006, 12:39:34 »
jeśli masz w marnym stanie siedzenia, to kupiłbym welury z jakiejś beżowej, i zarzucił... no chyba że boczki też masz sponiewierane ( ciężko uwierzyć ) :D

pzdr
3VZ.pl

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2006, 13:29:18 »
Mam pare samochodow w skorze i powiem ze skora skorze nierowna.
Ta w camry jest sliska ale w niektorych samochodach jest mieciutka ze milo w dolna czesc ciala :-)
Ale za to w toyocie jest bardzo trwala. No i czyszczenie jej jest bardzo szybkie i przyjemne nie trzeba sie bawic w zdejmowanie :-P.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2006, 18:43:57 »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Października 2016, 20:48:15 »
Witam, czy ktoś ma doświadczenia z jasną tapicerką welurową w camry, czy to warto coś takiego kupować? Czy lepiej się nie pchać w to i kupić camry w ciemnym welurze?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2016, 21:00:13 »
Archeolog roku, dostajesz złotą łopatę  :cheesy:

Welur to welur, zależy czego oczekujesz. U mnie beżowy nie ma racji bytu, ale szary już daje radę. Gdyby występował czarny - miałbym go we wszystkich autach.
3VZ.pl

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2016, 21:08:00 »
A ja miałem beżowy welur w mojej Camry i po 7 latach wyglądał jak nowy. Pamiętam, że jakość tego weluru była świetna i miał taką fakturę, że nie było zbytnio widać zabrudzeń. Bardzo lubię samochody z jasną tapicerką, teraz też taką mam, tyle że w skórze. Wiadomo, że to mniej praktyczne ale czy wszystko musi być szaro-bure i praktyczne?
My Toyota is Fantastic :)

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2016, 21:17:12 »
"Welur to welur, zależy czego oczekujesz."
- Oczekuję tego, aby się nie brudził. Teraz mam w carinie tapicerkę welur ciemny (czarno-szarą) i w ogóle nie znać na niej jakichkolwiek zabrudzeń, jest super.

"U mnie beżowy nie ma racji bytu,"
- Dlaczego?

"A ja miałem beżowy welur w mojej Camry i po 7 latach wyglądał jak nowy."
- Z którego roku była ta camry?

A ponadto czy w camry XV30 tapicerka z foteli i tylnej kanapy jest zdejmowalna w łatwy sposób i w razie czego można ją sobie łatwo zdjąć i wyprać?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2016, 21:20:17 »
Moja Camry była z 1995 r. a jeździłem nią od 2002 do 2004 r. Nie jestem pewien przebiegu ale wnętrze, w tym welur, było w świetnym stanie. I ja też go nie pogorszyłem.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2016, 21:23:37 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2016, 23:12:18 »
Mam u siebie beżowy welur i też nie chcę innego koloru, bardzo lubię jasne wnętrza. Prałem raz jakieś 6-7 lat temu i nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Gruby, solidny welur  :good:
Zdjąć i wyprać się oczywiście da, ale roboty sporo i lepiej zrobić to bez kombinacji u dobrego fachowca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl