Autor Wątek: cze! mam dylemat - wybrać BMW E-34, czy Camry?  (Przeczytany 15978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

setniew

• Gość
Odp: cze! mam dylemat - wybrać BMW E-34, czy Camry?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudnia 2006, 11:07:29 »
Jesli chodzi o koszty swiec, przewoow oleju itp. to nie jest tak zle, to da sie zaplanowac, jak wiem ze za 20kkm musze miec pared $ zeby zmienic olej itd. itd. to nie ma tragedi.

Wiekszym problemem jest tankowanie, jak ja dziennie robie od 100 do nawet 300 km po Warszawie. W rok nakrecilem 70kkm, a nawet na wakacje nie wyjechalem. Nie zalezy mi na jakis super oszczednosciach ale nie chce calego dochodu firmy wydawac na pb.

2,2 bedzie palic troche mniej, tylko czy warto troche oszczedzic, czy lepiej co rano sluchac jak odpala 6cio cylindrowka :P dla mnie to trudny wybor :D

owca

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Grudnia 2006, 19:22:18 »
2,2 bedzie palic troche mniej, tylko czy warto troche oszczedzic, czy lepiej co rano sluchac jak odpala 6cio cylindrowka :P dla mnie to trudny wybor :D

V6 fajnie brzmi, ludzie sie czesto ogladaja jak sie doda troche gazu

yazid

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Grudnia 2006, 01:01:49 »
Ja polecam V6-tke z doświadczenia:) sam jezdze już 5 lat i auto pierwsza klasa. co prawda pali trochu ale założyłem gaza i połowe kilometrów robie na Pb a połowe na gazidle i wszystko gra:) a silniczek pracuje jak trza:)

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Grudnia 2006, 20:33:16 »
to tylko informacyjnie prosze nie odbierac tego jakos opacznie

posiadalem e34 (525 ,525tds, e39 528, 523 tip-tronic ) wygodne ogolnie ,police sie czepia przynajmniej w wawie , e34 moim zdaniem stara w srodku i raczej wszystkie rdzewieja bardzo w miejscach gdzie podkladasz lewarek
polecam 525 (lancuch rozrzadu)
523,528 -lancuch , vanos

no i rodzynek 740 e38  (to z całym szacunkiem polecam tylko e38 bo tam jest 4,4 v8 ) oby nie nivomat  - drogo   (kiedys do niej wroce)
w bmw sa lepsze ,wygodniejsze siedzenia
w bmw ciagle cos gineło : kolpaki, lusterka fotochromy , nerka przod  itp.
tyl naped bez asc  dla mnie odpada w zime ciezko jezdzic.

camry mam okolo roku ogolnie nic sie nie dzieje  kilku rzeczy mi brakuje ale ogolnie jest ok (troche miekka) automat to podstawa i 3.0l
wydaje mi sie ze jak kupowac to 1mz-fe  (ma cewki i kilka istotnych zmian)
rozrzad robisz ze swiecami raz na 100tys. oleje i filtry i do przodu  tylko nic z JC..  u mnie gaz 2 generacji mialem zalozyc wtrysk ale po co 40 tys. i nic nigdy nic jestem w szoku ..       nigdy nic nie ukradli nic sie nie popsuło  kurcze kocham to auto   
I co najwazniejsze nie kradna bo tanie (chyba ze oszolomy , desperaci)
czesci w miare tanie  ...   na razie jestem bardzo zadowolony .......
ach przy kupnie  obejzalem 10szt.  ciezko kupic dobra  6szt.  mialo ulepione dachy ,wydaje mi sie ze moze maska sie otwierac podczas jazdy (moze to jakis mankament)

a e34 banalnie latwo otworzyc maske i drzwi  odcinasz 1 kabel i zadne zabezpieczenie nie dziala   ja  tds  sprzedalem w 4dni po tym jak to zobaczyłem.

ps.  te ktore camry ja ogladałem sa jeszcze w ogłoszeniu  (wytrwali)

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Grudnia 2006, 21:32:53 »
osobiście polecałbym camry (ciekawe czemu...)
co prawda jeżdżę zabytkiem z 1988, ale starszy jeździł (a ja przy okazji) w latach 2004-2006 3.0 V6 GX kombi automat gaz
auto nigdy nie stanęło na drodze, mimo iż poprzedni właściciel był debilem (nieorginalne świece, olej w skrzyni niezmieniony od nowości chyba, ogólnie trochę trzeba było poprawić po tym debilu)
mimo nieodpowiedniego eksploatowania przez poprzedniego właściciela to auto jeździło, przyspieszało, hamowało, nie stanęło nigdy na drodze (co prawda trochę kosztowały te poprawki), dla mnie to przykład na to, że camry jest nie do zabicia
spalanie kształtowało się na poziomie 15 litrów na trasie przy deptaniu (tzn kiedy ja nią jechałem >140km/h), normalnie wychodziło około 12
w mieście trochę więcej, latem z reguły 15, zimą do 18 na krótkich przebiegach
ogólnie sam nią zrobiłem jakieś 5 tys. km i nie miałem powodów do narzekania

znajomy ma kanadyjkę '95 automat 3.0 full opcja zagazowana i też bardzo sobie chwali, ustawili mu jakoś tak gazownię, że pali 13-14 bez względu na styl jazdy. przebieg ponad 350kkm

ważne jest to, żebyś kolego trafił na egzemplarz z niezarżniętym automatem i silnikiem, jeśli camry nie będzie miała gazu to załóż jeśli znasz NAPRAWDE dobrego gazownika (niestety wielu tych ludzi to idioci), jeśli gaz by miała, to... obserwuj :-)
co do 2.2 - nie miałem okazji jeździć, jeden znajomy starszego miał i bardzo sobie chwalił.
ogólnie rzecz biorąc - kup toyotę! powodzenia przy zakupie!
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

setniew

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Grudnia 2006, 22:26:31 »
dzieki za wasze posty, generalnie zaczynam se powoli rozgladac i po nowym roku moze sie uda :p bed einformowal na bierzaco :D

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudnia 2006, 13:58:57 »
Witaj Marek.

Z uwaga zapoznalem sie z Twoimi wypowiedziami.
Moge pisac tylko o Toyocie.
- Pomiedzy 2.2 a 3.0 faktycznie moze byc 2, 3 litry roznicy gazu. Przy Pb roznica bedzie wieksza. Średnie spalenie z ostatniego 1000km 12.8 w cyklu mieszanym (60% zakorkowane miasto, pierwsza moja V6 palila 20l lpg)
- Auto napewno wieksze wewnatrz od BMW, szkoda ze FWD.
- Nawet najprostrzy gaz moze byc trwaly i bezawaryjny (zarowno 2.2 jak i 3.0).
- Prawidlowo uzytkowana i serwisowana Toyota jest niezawodna, a ewentualne ceny w odniesieniu do czestotliwosci napraw dosc niskie.
- Moim zdaniem 2.2 automat odpada - tylko manual.
- Trudno znalezc naprawde zadbany egzemplarz (apetyt rosnie w miare jedzenia - jezdze trzecia z kolei Camry - 2x 3.0, 1x 2.2, ta ostatnia w zasadnie bezwypadkowa).
- Auto praktycznie nie rdzewieje.
- Hamulce sa bardzo dobre (wydaje sie ze bardziej skuteczne w 2.2).
- Szyberdachu nie boj sie, chyba ze nieoryginalny. Produkt fabryczny jest trwaly i niezawodny, jednak obniza wysokosc podsufitki, a gdy odsuniesz "zaslonke" slychac roznice w doznaniach akustycznych.
- Automat - temat rzeka. Tyle samo zwolennikow co i przeciwnikow. Dwukrotnie miałem powazny problem z automatem, a i tak uwazam ze nie ma lepszej skrzyni. Z roznych powodow, w tym zdrowotnych, będę chciał znowu wsiasc w automat, ale tylko z silnikiem 3.0.
- Zapraszam do Lublina, przejedziesz sie 2.2.

Aktualnie jezdzę europejska wersja Camry '93 2.2 manual z gazem (wczoraj stuknelo 248000km) i chce sprzedac swoj samochod   :-)

Chetnie i rzetelnie odpowiem na inne pytania.

forys

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Grudnia 2006, 15:20:09 »
Kolego,

Miałem podpbny dylemat tylko u mnie Camry jest inaczej użytkowana - właściwie to hobby :) robiące symboliczne przebiegi.
Kupiłem kilka miesięcy temu od człowieka jeżdżącego nią kilkanaście lat i jak do tej pory odpukać nic się nie sypie.
Oczywiście zależy do czego auto jest potrzebne - ja na dzień dobry odłączyłem instalację gazową i śmigam cały czas na benzynce a spalanie od 14 do 20 - no ale byłem tego świadom :)
Auto niesamowicie ciche w porównaniu np. z MKIII, którym jeżdżę na codzień, automacik rewelacja a i moc wystarczająca - jedyna wada Camry to zawiecha no ale Mondeo słynie z dobrego prowadzenia a Camry to pływający statek :)
Ja myślałem jeszcze o Maximie i Hondzie Legend ale Camry była i jest najsensowniejszym wyborem w tym przedziale cenowym. Miło jest nie dokładać do auta po kupnie - zwłaszcza jak ma 10 i więcej lat.
Na wiosnę pewnie pojawi się coś nowego a Camry posłuży komuś innemu ale to dopiero za kilka miesięcy. Póki co jest cudnie :)

Bierz Camrzycę!
Pozdrawiam,
forys

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Grudnia 2006, 00:23:54 »
Tylko Toyota ewentualnie Lex. jak mnie kiedyś będzie stać i będę miał warunki oczywiście kupie sobie jako 4-5 samochód BMW "6" lata '80. :)

jeszcze niedawno miałem obiekcje...teraz już żadnych :) zobacz sam i wyciągnij wnioski. :)

strona jak pewien gość męczy się z BMW 740d

http://www.bmwluksusowatandeta.pl/

i z poprzedniego nr Wprost jak się produkuje nowe Lexusy LS :)

http://www.wprost.pl/ar/?O=97896

kielcecamry

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Stycznia 2007, 20:40:49 »
Witam,
zastanawiam się nad sprzedażą mojej kochanej CAMRY. Jeśli chciałbyś pogadać poniżej moje GG
9935345.
pozdrawiam

setniew

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Marca 2008, 13:59:28 »
HA! Juz mysleliscie ze kupilem bawarke i sie mnie pozbedziecie.... a tu wielki "come back"!

Kupilem w koncu dwa auta, Mercedesa W124 200TE i (ta dadadadadaaaa) Yarisa 1.0 z 2003 roku.

Merc jako drugie auto w rodzinie, Yaris do pracy - na L'ke (tak wiem ze to nie ten model)

A skoro tak sie pozmienialo to wracam na forum ;P witam ponownie wszystkich i szerokosci.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Marca 2008, 10:19:47 »
A z którego roku ta 124-ka??16 wentylków czy jeszcze stara jednostka??
Tam bywał wtrysk mechaniczny więc nie waż się zakładać gazu...Dobry samochód,nie do zdarcia jak kupiłeś zadbany egzemplarz...Troche słaby jak na tak wielką budę ale przecież to nie wyścigówka...
Witamy (zatem) ponownie:))

setniew

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2008, 12:08:50 »
koncowka 92, a wiec juz silnik od e-klass czyli 136 koni, 16 zaworow, elektronika wtrysku... Bardzo fajny silnik, osiagi zadowalajace a spalanie... 11 w miescie 8,5 w szybkiej trasie

a na gazie to sie dobrze ziemniaki gotuja...

zarowno miecio jak i jarek trafily sie w stanie pol na pol, mechanicznie cacy, tapicerki jak nowe, blacharsko obydwa mialy lekkie przygody

setniew

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Marca 2009, 21:21:37 »
No i witam ponownie, u mnie znow bylo zyciowe ekstreme-makeover...

Zbieram sie do podjecia tematu Camry na nowo, za jakis miesiac, moze dwa bede sprzedawal yariska, szukal camry, tylko w nowszej budzie (ja na nia mowie szerszen :P czyli 4 generacja cos kolo 97)

Bede szukal czegos w okolicy 15-18 tys. zł  oczywiscie igla, 20kkm, nie bity i pewnie na sekwencji (ja wiem ze na gazie to sie najlepiej ziemniaki gotuja)

patrzylem po aledrogo itp i chyba dam rade cos znalezc.

ps.
o rany ale tania camry znalazlem i do tego fabrycznie nowa! http://www.agd2000.com.pl/agd/CR_88_5.JPG
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2009, 21:35:18 wysłana przez setniew »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Marca 2009, 21:43:49 »
Muszę ją mieć !!!  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl