Autor Wątek: Wpadki Toyoty  (Przeczytany 175277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Wpadki Toyoty
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Lutego 2010, 08:36:11 »
kurcze te ``nówki`` takie lipne natomiast na używki jak się czyta chociażby te forum
nie ma bata :grin:

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Lutego 2010, 10:17:11 »
Nowy samochód to nowy samochód i zawsze będzie w nim bezpieczniej :P
Jeśli chodzi o trwałość, to Bis... nie oszukujmy się. Przełom lat 80 i 90 to był "złoty wiek" motoryzacji. Robiono auta solidnie, z dobrych materiałów. Dziś wsiadając do pierwszej lepszej toyoty boisz się, że połamiesz wszystkie plastiki we wnętrzu. Szczególnie w yarkach... ja na ten tandetny plastik patrzeć nie mogę. Niby bezpieczeństwo większe, bo strefy zgniotu lepiej skonstruowane, bo 500 poduszek i milion czujników ale z drugiej strony księgowość krzyczy, by ciąć koszty. Mamy zatem w salonach śliczne i bezpieczne autka, które za jakieś 15 lat w niczym nie będą mogły dorównać bezawaryjnością i trwałością swoim odpowiednikom, które dziś mają 15 lat.
A my to i tak powinniśmy się cieszyć, bo toyota stosunkowo późno się popsuła względem innych marek. Zobacz ile mercedesa kosztowało przywrócenie zaufania do jakości marki.

I Eddie, masz rację. Ale to Ameryka. Tam trzeba brać poprawkę na to, że Ci ludzie są.... no sam rozumiesz  <diabel>

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Lutego 2010, 10:36:20 »
cytujac za Newsweekiem :

"Mimo wpadki Toyota wciąż zamierza oszczędzać.  Według "Financial Times" na jednym  z grudniowych spotkan z dostawcami podzespołów menedżerowie Toyoty zapowiedzieli, że do modeli, które będą wchodzić do produkcji w 2012 i 2013 roku, potrzebują części tańszych o 30% (!!!) [...] Nie wykluczone więc , że Toyota będzie musiala skorzystać z poddostawców w Chinach..."

Czas pomyslec o VW
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Lutego 2010, 10:41:44 »
Osz.....

Ja tam od kilku lat stawiam na Mazdę (konkretnie to 6 mi się podoba :P ). W życiu bym nowej Toyoty nie kupił. Nie dość, ze wszystkie modele są bezbarwne i mało ciekawe, to jeszcze jakość systematycznie leci w dół.
No to ja bardzo ciekaw jestem co się będzie działo, jak Toyota zacznie montować te części, o których mowa w tym artykule...

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Lutego 2010, 10:42:42 »
Dagon to już moja szósta Toyota więc rozeznanie to mam i co do jednego mogę się zgodzić a mianowicie co do używanych obecnie materiałów do produkcji aut jest po prostu naganna.
Jeśli chodzi o bezawaryjność to wcale już nie jest tak wesoło, ponieważ w każdej o przepraszam w Carii II nie, coś się działo w większym czy też mniejszym stopniu. Fakt nikt mnie nie zapraszał listownie na akcje serwisowe, ponieważ w Polsce czegoś takiego nie było. Sam atakowałem w pierwszych trzech latach ASO a właściwie TMP o wymiany poszczególnych elementów pojazdu co kosztowało mnie sporo nerwów i czasu.
Później z racji, że następni właściciele byli mi w większości znani nic w tych autach się nie działo, ponieważ to już by kosztowało właściciela i dlatego jest jak tu chociażby  przekonanie, że te stare to niby lepsze. Powtarzam jeszcze raz jakość materiałów obecnie gówniana, awaryjność podobna.
ps.
Komu przeszkadza zmatowiały reflektor w starym aucie jeśli już to można go wykąpać w zmywarce w najgorszym razie a w nowym się po prostu wymienia,
pognieciona tapicerka też jest dobra ponieważ nowa dużo kosztuje
Tak można jeszcze długo...

userEU

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Lutego 2010, 10:47:27 »
Hehe no to ładnie TOYOTA podchodzi do tematu.

Cytuj (zaznaczone)
Czas pomyslec o VW

Nieee no bez przesady szmelcwagen ?
 - Ałdi, BMW lub Mieczysław  <diabel>

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Lutego 2010, 10:58:26 »
 VAG ma chrapke na miejsce lidera, tak samo jak niegdys Toyota. Skośnoocy przeinwestowali w fabryki i teraz za to cierpią. VAG ma szanse popeklnic ten sam bład, ja natomiast zainteresuje sie Hondą :)

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Lutego 2010, 12:13:33 »
piszecie tak jak by tylko toyota miała problemy ;)
a taka honda np. wypuscila 400tys. aut w ktorych poduszka powietrzna przy wystrzale urwie nam głowe :grin:
a jakosc to byl jedyny sposob japsów na zaistnienie na rynku :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Lutego 2010, 12:25:01 »
jakosc i perfomace :P wiadomo ze japonskie silniki zawsze były bardziej wysilone a jednoczesnie trwale  w przeciwienstwie do np Punto HGT :grin: gdzie po 100 kkm nalezał sie remoncik. GM ma straty, Toyota ma ogromne straty i bedzie miala jeszcze wieksze, a VAG  sie trzyma

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Lutego 2010, 15:13:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Nieee no bez przesady szmelcwagen ?
Akurat szmecwagen się fenomenalnie poprawił ostatnimi czasy ;] Obecnie wykorzystują bardzo dobrej jakości materiały do produkcji swoich samochodów.

Cytuj (zaznaczone)
piszecie tak jak by tylko toyota miała problemy ;)
a taka honda np. wypuscila 400tys. aut w ktorych poduszka powietrzna przy wystrzale urwie nam głowe :grin:
a jakosc to byl jedyny sposob japsów na zaistnienie na rynku
Ja tam objechałem wszystkich producentów równo  <diabel>

Pomijając Porsche, to osobiście stawiałbym na mazdę, hanię a potem HitlerWagen :]

Eddie ma rację, Japończycy za mocno pofolgowali swoim ambicjom. VAG ma dobrą strategię finansową i nieporównywalnie więcej rozsądku w kadrze zarządzającej.

userEU

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Lutego 2010, 15:26:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Akurat szmecwagen się fenomenalnie poprawił ostatnimi czasy ;] Obecnie wykorzystują bardzo dobrej jakości materiały do produkcji swoich samochodów.

Czyli twierdzisz, że VAG jest wykonany z lepszych materiałów niż Ałdi i ogólnie jest lepszy ? Śmiem twierdzić, że się mylisz ;)

Porównaj a6 i paska lub o a8 z phaetonem nie wspominając

1.Też mi się wydaję, że się poprawił natomiast do Audi mu daaaleko
2.Pisałem o swoim typie - czyli RWD lub AWD i szmelcwagen u mnie odpada raczej

Pzdr
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2010, 15:30:31 wysłana przez userEU »

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Lutego 2010, 15:28:47 »
VAG to nie sam Volkswagen tylko Volkswagen 'Audi' Group ;) wiec i ałdi wchodzi w sklad vag-a :)
Starlet Power

userEU

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Lutego 2010, 15:37:11 »
VAG to nie sam Volkswagen tylko Volkswagen 'Audi' Group ;) wiec i ałdi wchodzi w sklad vag-a :)

masz rację Carinka sorry za błąd - chodziło mi oczywiście o VW a nie o grupę.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Lutego 2010, 15:43:56 »
:grin:

VAG ma dobrą strategię finansową i nieporównywalnie więcej rozsądku w kadrze zarządzającej.

hmm, nie do konca. Biorąc pod uwage ze przez najblizesz 8 lat planuja stworzyc 60 nowych modeli, beda musieli zainwestowac ogromne pieniadze. Moze dzieki temu wysoko zajda, tylko im wyzej, tym bolesniejszy upadek ;)

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Lutego 2010, 15:48:51 »
Starlet Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl