Autor Wątek: Alufelgi - myśli różne...  (Przeczytany 79201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lazarus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Alufelgi - myśli różne...
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwietnia 2005, 12:25:59 »
A to co mi dokladnie wtedy napisali:

Cytuj (zaznaczone)

Szanowni Państwo,

Na podstawie katalogów producenta zastosowanie zamówionej felgi wymaga
wywinięcia krawędzi nadkola na przedniej osi. Prosimy o informację,
czy mimo tego zastrzeżenia mamy zrealizować zamówienie czy przedstawić
Państwu alternatywę.

W razie pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji.

Pozdrawiamy
NetCar

Dotyczy to felgi ENZO Cup 6,0x14 4x100,0 38 do Yarisa

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2005, 12:35:25 »
Lazarus, dlatego jka sie czlowiek nie zna, to nie kupuje w necie (bez obrazy)

a w tym portalu musi pracowac grupa idiotow,  nie majacych pojecia o tym co robia, bo felga ktora ci poecili w zamian za Cup'a am dokladnie takie same parametry!!

ciekawie wiec jak jenda musi wymagac jakiegos podginania, a druga nie.............
Cytat: Lazarus
ENZO Cup 6,0x14 4x100,0 38

Cytat: Lazarus
RONAL LZ-4 6,0x14 4x100,0 38

szzerokosc, srednica i co najwazniejsze (jesli chodzi o 'obcieranie' kol - bo to parametr osadzenia - ET jest TAKIE SAMO!!)

polecam pojechac do 'normalnego' sklepu z aluskami.......... - ceny, jka ci sie uda to nawet beda takie same!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Lazarus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2005, 12:44:13 »
Wlasnie, parametry te same.
Wogole zrazilem sie do tego sklepu bo kiedy spytalem sie na czym to wywijanie ma niby polegac, czekalem na odpowiedz przeszlo tydzien i dostalem cos takiego:

Cytuj (zaznaczone)
Wywijanie krawędzi nadkola wiąże sięz wyprofilowaniem karoserii w
obszarze krawędzi nadkola w celu zwiększenia prześwitu.

A wiec dam sobie spokoj z tym sklepem, pojade do Norauto i odrazu mi to przynajmniej zaloza i zobacze czy jest ok.

Dzieki za porade :-)

kijas

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Kwietnia 2005, 15:48:45 »
W Norauto maja fajne felgi FMG 15 cali z oponkami pirelli 195/50/15 za 1999 zl ja takie zakładam do swojej starletki teraz i jak byłem u nich to sie potargowałem i za ta cene mi je zamontują i dołoża śruby zabezpieczające. z reszta na ich stronce sa te felgi: www.norauto.pl jakby ktoś potrzebował  :-DD

Offline Lazarus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Kwietnia 2005, 21:06:13 »
A ja, po wizycie w Norauto sie zrazilem, bo wiecej wiedzialem niz facet ktory tam sprzedawal. Musialbym sie 2 razy umawiac na przymierzanie bo nie chce im sie na raz sprowadzic 4 felg... a szkoda gadac.

Prosto z tamtad pojechalem do salonu Toyoty, a tam okazuje sie ze zaczyna sie promocja na Ronale... no i coz tu duzo mowic, okazalo sie ze od razu mi je zalozyli i wywazyli gratis (bo mialem dodatkowo do zalozenia letnie opony), a za calosc zaplacilem 1111 zl lacznie ze srubami zabezpieczajacymi :-) A teraz autko stoi sobie na nowiuskich felgach ze znaczkiem Toyoty :-)

ASO Carter w Gdansku coraz bardziej mi sie zaczyna podobac.
Wszystko gra, spasowane. Super!  :D

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Maja 2005, 23:49:08 »
Hmm 1111 zł jak na ASO to rzeczywiście nieźle  :shock:
Od bananow sie nie tyje

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwca 2005, 10:12:27 »
O felgach juz bylo wiele razy, ale mam problemik / zagwostke...

Sprawa dotyczy akurat Corolli E12, ale to tylko przyklad. Wszystkie dane wyszukiwalem i wyliczalem, byc moze popelnilem gdzies blad... a jezeli nie to pytanie brzmi dlaczego? :)

Oryginalna felga stalowa to 6.0x15 ET 45, opona 195 (podaje tylko istotne dla problemu dane).

Spodobaly mi sie felgi AEZ Icon 5. Producent przygotował dwa rozmiary:
6.0x15 ET 44
6.5x15 ET 38

Zaczalem liczyc, za 1 cal przyjalem 2.54 cm i wszystko liczylem w centymetrach. Mamy wiec ET równe odpowiednio 4.4, 4.5, 3.8, a szerokość opony 19.5.

Wyniki - odległość od mocowania do rantu (wew/zew):
Oryginał: 12.12 / 3.12
Icon 6.0: 12.02 / 3.22
Icon 6.5: 12.055 / 4.455

Interpretacja:
Icon 6.0: ze względu na ET autko jest szersze o 1 mm na stronie, reszta sie zgadza
Icon 6.5: krawedz wewnetrzna 0.65 mm bardziej na zewnatrz, krawedz zewnetrzna jeszcze o dodatkowe 0.5 cala, czyli 1.27 + 0.65 cm; zakladam wiec, ze opona tej samej szerokosci (195) przesunie sie na zewnatrz o jakas polowe tej odleglosci (zalozona w szerszej feldze rozlozy sie rownomiernie), czyli mamy 0.065 cm + 1.27 cm / 2 = 0.7 cm; samochod szerszy o 7 mm na strone.

I dochodzimy do sedna sprawy - idealu nie ma, a jak wiadomo tego typu maja wplyw na uzytkowanie samochodu, prace zawieszenia, zbieznosci itd. Sluszym wyborem wydawalaby sie felga 6.0x15, która różni sięmikroskopijnie ET. A tu niespodzianka... katalog producenta (www.aez-wheeles.com) potwierdzony certyfikatem TUZ podaje, ze do rolki E12 powinno sie zakladac 6.5x15.

Co myślicie?

Chcialem sprawdzic jeszcze jak wygladaja dwie felgi, ale nie znalazlem parametrow:
 - fabryczne alu toyoty (sol, prestige) (brakuje ET i szerokosci),
 - Ronal R42-4 6.0x15 - takie sa na polce w ASO i zarzekaja sie, ze sa identyczne z fabrycznymi (brakuje ET).
Moze ktos wie?
Głowix

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2005, 12:39:17 »
Generalnie im szerszy rozstaw kół tym lepiej dla trakcji i wyglądu. Problemem może być jednak ocieranie o nadkola. Tak więc pierwsza opcja na 100% będzie ok, a czy druga będzie ok to musisz siępopytać właścicieli korolek albo poszukać informacji na forumach jakie minimalne ET przy jakim rozmiarze felg/opon nie będzie powodowało problemów.

Co do samej szerokości felgi to do 195 optymalną szerokością jest 7''. Wtedy opona ładnie sięukłada na feldze i nie wygląda baloniasto. Jednak przy oponie bez rantów chroniących felgęłatwo tą drugą będzie wtedy uszkodzić o krawężnik.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym felgi 16-to calowe, np o rozmiarze 195/55R16 7'' i oponki z pogrubionym rantem. ET felg minimalne żeby nic nie ocierało (to byś musiał sięzorientować). Pozostaje wybrać ładne felgi i będzie :aslyer
Seat Leon Cupra :D

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2005, 12:59:47 »
Cytat: Sober
Problemem może być jednak ocieranie o nadkola

To jeden problem. Przy takim poszerzeniu o jakim mowa (max. 7 mm) nie powinno być problemu.

Drugi to wplyw tego na zawieszenie i geometrię- powtarzam się, ale to mnie interesuje bardziej.
Głowix

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2005, 13:54:28 »
Cytat: glowix
Drugi to wplyw tego na zawieszenie i geometrię

Nic nie wiem o takim wpływie. Może ktoś coś słyszał na ten temat to sięwypowie. Wg. mnie wąskie felgi jeszcze schowane w nadkola wyglądają średnio. A przecież po to chcesz kupić aluski żeby poprawić wygląd...

Ja mam w Yarisce felgi o szerokości 6,5'' i opony 185 i jestem bardzo zadowolony.

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Czerwca 2005, 18:40:36 »
Ja mam w Yarisce felgi o szerokości 6,5'' i opony 185 i jestem bardzo zadowolony

A jakie masz ET? I jakie fele są w oryginale?
Głowix

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Czerwca 2005, 19:56:28 »
ja w mojej rolce *1.6 sol mam takie oryginalne felgi (cokolwiek to znaczy, bo ja sie na tym kompletnie nie znam, więc moze to nie są dane o które ci chodzi) 195/60 VR 15 6J. Jeśli to info nie bedzie przydatne - to sorki, ale tyle znalazłam.
pozdr

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Czerwca 2005, 20:01:33 »
Cytat: gonia77
ja w mojej rolce *1.6 sol mam takie oryginalne felgi (cokolwiek to znaczy, bo ja sie na tym kompletnie nie znam, więc moze to nie są dane o które ci chodzi) 195/60 VR 15 6J. Jeśli to info nie bedzie przydatne - to sorki, ale tyle znalazłam.
pozdr

Czyli fabrycznie ALU jest w rozmiarze stalowki. Wiec tym bardziej nie rozumiem, czemu producenci taci jak AEZ, Enzo, Dezent chca tam za wszelka cene ladowac 6.5" ET38  :chmmm
Głowix

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Czerwca 2005, 20:56:44 »
Dane wzięłam z takiej specyfikacji, która dostałam przy kupnie. Zresztą jak weźmiesz taki dokładny katalog dla corolli to też tak podają...
pozdr

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Czerwca 2005, 09:30:55 »
Cytat: glowix
Ja mam w Yarisce felgi o szerokości 6,5'' i opony 185 i jestem bardzo zadowolony

A jakie masz ET? I jakie fele są w oryginale?

Teraz mam ET 35. W oryginale byly stalowki ET 38 i pewnie z 4,5 cala szerokości. 14-tki wymienilem na 15.

Moja rada - po prostu kup takie aluski jakie Ci odpowiadają i wyglądem i parametrami a nie przejmuj siętym co jest w katalogach. Jakie ja polecałbym napisałem już gdzieś wcześniej...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl