Autor Wątek: Film: Jak jezdzi D-4D by V-tech :)  (Przeczytany 39695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_paseo

• Gość
Re: jaka moc po v-techu
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Listopada 2004, 15:54:29 »
Cytat: atommy
Jaka moc po zamontowaniu boxu? W v-techu pisza 10-15% przyrostu co daje 85KM.
To prawie tyle co ma Yaris 1,3?

Tak, jak napisał Nickman_Clio, moc po zmianach to ponad 90KM (dokladnie 92,4 KM).
W codziennym użytkowaniu ważniejszy jest jednak moment obrotowy. Tak, jak pisze Jackal, jesli ktos chce żwawo poruszać sięna codzień, to w zupełności wystarczy.
Z kolei, zgodzić sie musze z Nickmanem - chip byłby efektywniejszy, niż box, niestety, nikt mi nie był go w stanie zaoferować w naszym cudownym kraju.
No i ostatni argument podany przez Jackala, box mozna zawsze zdemontować. W razie jakiejkolwiek awarii silnika wystarczy kilka chwil i nie pozostaje sladu po urządzeniu.
Inną sprawą jest, że na dzień dzisiejszy prawie żaden serwis nie posiada aparatury umożliwiającej zmianęprogramu sterownika (chip).
Wracając do kwestii 1.4 D-4D box  i 1.3 VVTi , i ich porównania, to przeprowadzony został test drogowy i już toczyła siędyskusja :)
Jednym z zainteresowanych był właśnie Nickman, kierownik pewnego klekoczącego, cichociemnego, szybkiego Clio  :-DD
Pozdrawiam :)

dEF

• Gość
Film: Jak jezdzi D-4D by V-tech :)
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Listopada 2004, 18:45:54 »
nie wiem kiedy wy sie chlopaki nauczycie, ze moc mocy nie rowna... wazny jest jej przebieg, a tak naprawde przebieg momentu w funkcji obrotow... samochod moze miec 115 KM, ale co z tego jak maksymalny moment bedzie dostepny w waskim zakresie obrotow (np. miedzy 4500 a 5000). Objedzie go 90 KM z maksymalna momentem dostepna np. od 2000 az do konca. niekoniecznie musi byc to wina kierowcy, po prostu, silnik silnikowi nie rowny. niektore marki stawiaja na to, zeby wklepac do katalogu jak najwyzsza moc maksymalna, a niektore dbaja o to, zeby wykres momentu byl jak najbardziej plaski, a samochod - elastyczny.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Listopada 2004, 19:47:30 »
słusznie prawisz dEF  :-DD choć raczej przy dużej pojemnosci raczej sie nie zdarza aby krzywa momentu była płaska a później strasznie strzelała do góry wiekszość tych aut ma 90 % już przy 2500-3000

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Listopada 2004, 20:03:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Nik np. spuszcza powietrze na streety ( taki pogloski doszly z wawy na slask )

Aż tak daleko wiedzą o mojim aucie :modlitwa  :aclap  Pogłoski pogłoskami, ale do teraz nie wiem co lepsze - na Bemowo miałem po 1.7 atmosfery - jaki był wynik wszyscy wiemy, ale na Streety pompuje koła do 2,5 atmosfery i wydaje mi sięże to jest bardziej skuteczne.....

I skąd tępogłoski o mojim TSie NickMan :wink: ??

NickMan_clio

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Listopada 2004, 00:54:49 »
Cytat: tomek_paseo
Cytat: atommy
Jaka moc po zamontowaniu boxu? W v-techu pisza 10-15% przyrostu co daje 85KM.
To prawie tyle co ma Yaris 1,3?

Tak, jak napisał Nickman_Clio, moc po zmianach to ponad 90KM (dokladnie 92,4 KM).
W codziennym użytkowaniu ważniejszy jest jednak moment obrotowy. Tak, jak pisze Jackal, jesli ktos chce żwawo poruszać sięna codzień, to w zupełności wystarczy.
Z kolei, zgodzić sie musze z Nickmanem - chip byłby efektywniejszy, niż box, niestety, nikt mi nie był go w stanie zaoferować w naszym cudownym kraju.
No i ostatni argument podany przez Jackala, box mozna zawsze zdemontować. W razie jakiejkolwiek awarii silnika wystarczy kilka chwil i nie pozostaje sladu po urządzeniu.
Inną sprawą jest, że na dzień dzisiejszy prawie żaden serwis nie posiada aparatury umożliwiającej zmianęprogramu sterownika (chip).
Wracając do kwestii 1.4 D-4D box  i 1.3 VVTi , i ich porównania, to przeprowadzony został test drogowy i już toczyła siędyskusja :)
Jednym z zainteresowanych był właśnie Nickman, kierownik pewnego klekoczącego, cichociemnego, szybkiego Clio  :-DD
Pozdrawiam :)

jestes pewien ze zadna z polskich firm nie podejmie sie wirusowania D4D ??
dzwoniles do wszystkich ... ??
a TTC ?

NickMan_clio

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Listopada 2004, 00:55:18 »
Cytat: Nikolas
Cytuj (zaznaczone)
Nik np. spuszcza powietrze na streety ( taki pogloski doszly z wawy na slask )

Aż tak daleko wiedzą o mojim aucie :modlitwa  :aclap  Pogłoski pogłoskami, ale do teraz nie wiem co lepsze - na Bemowo miałem po 1.7 atmosfery - jaki był wynik wszyscy wiemy, ale na Streety pompuje koła do 2,5 atmosfery i wydaje mi sięże to jest bardziej skuteczne.....

I skąd tępogłoski o mojim TSie NickMan :wink: ??

nie jestem teraz pewien kto  :bojjjjjjjjjj

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Listopada 2004, 00:59:13 »
Cytat: NickMan_clio

a TTC ?

No wlasnie w tym sek, ze dzwonilem.
W momencie, kiedy sie z nimi kontaktowalem, nie mieli programu do Yarisa.
Owszem, deklarowali, ze będą coś ściągać, ale nie byli mi w stanie podać żadnego konkretnego terminu.
Zdecydowałem sięnie czekać, tym bardziej, że box V-techu sprawdził mi sie całkiem nieźle w Avensis.
Moze kiedys znow zadzwonie do TTC i zdecyduje sie zamienic boxa na wirus.
Co Ty o tym sadzisz?
Warto?
Wiem, ze w TTC pracuja ludzie, ktorzy odeszli z Vtecha.
Bylbym wdzieczny za obiektywna opinię.
Pozdrawiam.

NickMan_clio

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Listopada 2004, 01:09:26 »

a TTC ?

Wiem, ze w TTC pracuja ludzie, ktorzy odeszli z Vtecha.
Bylbym wdzieczny za obiektywna opinię.
Pozdrawiam.

czy warto ??
co to w ogole za pytanie
ludzie z vtech w TTC ??   :adiabelek
Daniel nie lubi Tomasza , lekko mowiac
skad masz takie info ??

swoja droga , dziwie sie ze ten box nie dal wiecej

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Listopada 2004, 04:14:29 »

czy warto ??
co to w ogole za pytanie
ludzie z vtech w TTC ??   :adiabelek
Daniel nie lubi Tomasza , lekko mowiac
skad masz takie info ??

swoja droga , dziwie sie ze ten box nie dal wiecej

Czy warto, tzn... po prostu nie mam zielonego pojecia, jak D-4D reaguje na chipy, nikt tego nie robił jak dotąd chyba...
Generalnie to zdaje sobie sprawe, ze box nigdy nie bedzie tak efektywny, jak wirus...
Co do Vtecha i TTC, to z tego, co wywnioskowalem na podstawie dyskusji na Streetracing ktos odszedl, ktos doszedl. Nie wiem, czy nie chodzilo czasem o kogos o ksywie Colin. Nie wiem czy odszedl do TTC, lecz bylo jasno napisane, ze odszedl z V-techu. W innym miejscu przeczytalem, ze TTC dosc mocno krytykuje V-tech, bo maja duzo wiadomosci na temat ich nierzetelnosci, wiec wydawalo mi sie, ze chodzi o Colina. Nie wiem, moze sie myle.
Czemu box nie dal wiecej? Tlumaczyli mi, ze bylyby klopoty z pompa paliwową, albo czymś tam. Nie pamietam dokladnie, ale coś tam nie by sie zawieszało przy wiekszej mocy. Moze przypuszczac o co moglo im chodzic ? Pozdrawiam.

Offline Sielan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Listopada 2004, 13:45:52 »
Ja tez chce! :cwalbrush
A powazniej: na stronie v-techu deklaruja, ze zuzycie paliwa nie ulega zmianie. A jak jest naprawde? Sprawdzales?
Pozdrawiam!
Sielan
Yaris D-4D

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Listopada 2004, 16:53:59 »
Cytat: Sielan

A powazniej: na stronie v-techu deklaruja, ze zuzycie paliwa nie ulega zmianie. A jak jest naprawde? Sprawdzales?

Spalanie pozostało na niezmienionym poziomie. Rozpiętość wyników, jakie osiągam, to od 3,8 do 4,8 l na 100 km. Zarowno podczas jazdy po miescie, jak i jazdy ze stala predkoscia nie zauwazylem zadnego skoku w górę. Pewnie gdybym caly czas maksymalnie wykorzystywał większą moc, wynik byłby wyższy, niż poprzednio, ale cóz, praw fizyki nie da sie oszukać.

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Grudnia 2004, 01:19:55 »
Filmik - 450 kb

A tak jezdzi calkowicie odciazony yarisek na dotartym juz silniczku :)
Felgi 14' /165, niemal pusty bak paliwa, wyciągnięta tylna kanapa, fotel pasażera, zdemontowana tapicerka, bagażnik opróżniony do "gołej blachy", pasażera brak :)

NickMan_clio

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 07 Grudnia 2004, 01:26:21 »
Filmik - 450 kb

A tak jezdzi calkowicie odciazony yarisek :)
Felgi 14' /165, niemal pusty bak paliwa, wyciągnięta tylna kanapa, fotel pasażera, zdemontowana tapicerka, bagażnik opróżniony do "gołej blachy", pasażera brak :)

szczerze , jakos nie widac specjalnej roznicy
jak nie zrobisz czegos konkretnego z programem , dodatkowo moze z wydechem
to wezsze oponki , pusty bak , wyciaganie kanapy i fotela na zbyt wiele sie nie zda
pozdro

PS. po co sie bawisz w takie extremalne odchudzania
nawet nie masz gtecha zeby moc cokolwiek porownywac
a wierz mi ze wrazenia subiektywne moga bardzo oszukac

dEF

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 07 Grudnia 2004, 01:40:21 »
Ja na g-techu urwalem 0.3 sekundy do 100, wiec calkiem calkiem. Odchudzanie to dobra sprawa. Odpuscilbym sobie tylko tapicerke, bo naprade praktycznie nic ona nie wazy. Ja na mistrozstwa polski wyjmuje fotel, tylnia kanape, polke i zapas.
Co do paliwa, to janoop w corollce mial duze problemy z wykreceniem dobrego czasu na prawie pustym baku. Dopiero jak zatankowal 1/4 to zdecydowanie poprawil czasy.

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 07 Grudnia 2004, 01:49:23 »
szczerze , jakos nie widac specjalnej roznicy
jak nie zrobisz czegos konkretnego z programem , dodatkowo moze z wydechem
to wezsze oponki , pusty bak , wyciaganie kanapy i fotela na zbyt wiele sie nie zda
pozdro

PS. po co sie bawisz w takie extremalne odchudzania
nawet nie masz gtecha zeby moc cokolwiek porownywac
a wierz mi ze wrazenia subiektywne moga bardzo oszukac

Generalnie, to przyznam Ci racje. Musze powalczyc z chipem i to bez dwóch zdań. Moze podpowiesz mi cos w kwestii wydechu? Czy w dieslach tez to cos daje? Wiem, ze Remus robi dedykowany tlumik koncowy do Yarisa D-4D, ale czy to pomoze? Jakis dolot ? Robi sie to to w dieslach? A co z powietrzem? Szczerze mowiac nie znam sie za bardzo na tym.
Nie do konca zas zgodze sie z Toba w kwestii odchudzenia auta, wedlug mnie to jest calkiem istotne.
Popatrz. Zalozmy, ze Yaris z pelnym bakiem wazy 920  + 45 l = 965 kg (tak, jak ostatnio jechalem). Mam 92,4 KM, czyli wypada 10,44 KM/ kg. Jadąc na pustym baku odejmuję40 kg, kanapa+oparcie - kolejne 40 kg, przedni fotel - ok 10 kg, zapas, lewarki, gasnice - 10 kg, tapicerka - 10 kg. To razem daje ok 110 kg - czyli waga ok. 855 kg. W takim wypadku współczynnik KM/kg wynosi 9.27. To tak, jakbym przy 965 kg miał 104 KM (!!!), a to chyba jest różnica? Konie zdobyte zmniejszeniem masy liczą siętak samo.  Moze przeklamalem cos z kalkulacją "odchudzania" ale mniej wiecej tak to wyglada. A poza tym przejscie z 15/195 na 14/165 ... to naprawde KOLOSALNA różnica... uwierz mi. To nie jest tylko moja opinia...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl