Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

serwisSJ

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Maja 2005, 09:20:56 »
Masz silnik na wykonczeniu przez pewien olej. Poczytaj forum a znajdziesz odpowiedz.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Maja 2005, 09:26:43 »
Zajrzyj tu  i tu
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Maja 2005, 10:01:36 »
Zmień olej na półsyntetyk, i najlepiej nie Castrol, pomoże, ale tylko na chwilę, potem remont silnika Cie nie ominie.

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Maja 2005, 16:03:05 »
Witam
Jeśli "znika" olej Castrol to nic nowego. Proponujęzmienić olej na inny. Po zalaniu silnika Valvoline MaxLife problem "brania" oleju znikł.
Pozdrawiam

luke

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Maja 2005, 11:15:53 »
hm a wiec tak od ostatniego przegladu auto przejechało 16 tys km co mnie strasznie zadziwiło ze auto moze zjesc 5 litrow to przesada poza tym remont ? nie no bez zartów olej zmieniłem z castrola na niemiecki penasol zobaczymy jak bedzie niedługo jade zobaczyc o co chodzi w tym aucie. Poza tym widze ze toyota robi chłam nie auta bo to co sie zdarzyło to niemiesci sie w głowie ale wiem napewno ze juz nigdy nie kupie samochodu spod znaku toyota  :? dzieki za odpowiedzi wszystkim i pozdrawiam  :)

durek5

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Marca 2006, 21:49:28 »
Witam jako że jestem tu nowy chciałbym się gorąco z wami przywitać.

Co do problemu to mój znajomy który 4 lata temu kupił Toyote avensis prosciutko z salonu i cieszył się nią jak dziecko :) Jednak toyka zaczeła się sypać i co chwila odwiedzała serwis,teraz pojawił się kolejny problem auto ma przejechane 60,000tys km ponieważ jest mało exploatowane.Niedawno Toyka po wymianie oleju zaczeła go wręcz połykać,zaraz kiedy kolega wymienił olej i przejechał nią 2tys km połkneła 0,5L oleju auto jest już po gwarancji i jak wiemy serwis nieźle sobie liczy dlatego kieruje tutaj swoje pytanie i proszę o odpowiedź.

P.S
Autko jest bardzo zadbane wymiana oleju co 10,000 tys km po ostatniej wymianie zaczeła tak połykać olej.Dodam też że niegdzie olejem niepryska śrubu korki wszystko sprawdzane nigdzie olej się nieleje.
Toyota Avensis,2001 rok poj.1,6L.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Marca 2006, 22:07:13 »
poczytaj dokladnie forum chyba w dziale corolli bylo to obszernie opisane wystepowal tam problem pierscieni

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Marca 2006, 06:40:26 »
Cytuj (zaznaczone)
poczytaj dokladnie forum
Tutaj masz link do spalania oleju w Ave - http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=3371.0 - już bez krzaczków poprawionych przez janrmor'a ;)
Dodatkowo - jak pisze Bubu - poszukaj w innych działach - ten sam silnik był/jest w Corolli. W większości przypadków powodem nadmiernego/nagłego spalania oleju jest wspomniany problem pierścieni, których wymiana niestety trochę kosztuje :(
Na pocieszenie - wielu uzytkowników (w tym ja) po ich wymianie ma problem z głowy (a pieniądze z kieszeni ;D)

Andrzej1

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Marca 2006, 10:30:19 »
Pomimo miniecia okresu gwarancji możesz spróbować pojechać do aso izgłosić problem, znam przypadki gdzie zrobiono to na gwarancji

olo

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Marca 2006, 19:47:22 »
Tylko tyle oleju? To dosłownie nic. Ja po półtora roku sprzedałem swoją ave 2004r., bo nie mogłem patrzeć na to badziewne angielskie wykonanie i ciągle psujące się jakieś drobiazgi. Kupiłem kilkuletnią alfę 147 i mam spokój- nic nie nawala. A piszę w tym temacie, gdyż alfy są znane z tego, że jak piją olej to na całego czyli 0,5l na 1 tys km to nic nadzwyczajnego, ale przynajmniej dają się kochać bo mają w sobie to coś, czego niestety nie ma w toyotach.  :D

rm

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Marca 2006, 21:45:53 »
Witam
no i mogę zmartwić moim przypadkiem .. :(
Ave 1,6 - rocznik 2002 , po 45 tys. km - miarka oleju ...sucha
rozpoznanie serwisu - wadliwe pierścienie tłokowe zgarniające. Miałem jeszcze na tyle farta, że załapałem sie jeszcze na końcówkę gwarancji. Podobny przypadek miał kolega ze swoim autkiem i tym samym przebiegiem kilometrów.

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Marca 2006, 23:06:57 »
moja ave 1.6 z 2001r zaczeła brać olej przy 95tkm,4l od wymiany do wymiany,sprawdziłem sprężanie góra uszczelniacze i dół pierścienie prawdopodobnie do wymiany,jeszcze się na nią nie zdecydowałem koszt ok1800zł zrobocizną i częściami powiedzcie czy warto to robić,pozdrawiam :(

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Marca 2006, 18:25:36 »
Cytuj (zaznaczone)
powiedzcie czy warto to robić
Chyba wszystko zależy od tego, jakie masz plany w stosunku do samochodu. Jeśli chcesz nim jeszcze długo jeździć to warto naprawić. Jeśli jednak będziesz niedługo sprzedawał auto, to raczej podaruj sobie (tylko nie sprzedaj go nikomu z TKP ;)).
Zużycie 4l na 15 tys km (o ile wymieniasz zgodnie z zaleceniami) to nie jest jakoś bardzo dużo i da się z tym jeździć. Trzeba jednak regularnie zaglądać pod maskę (szczególnie jeśli jeździsz załadowanym samochodem lub jeśli lubisz przycisnąć ;))
Kiedyś miałem Corolle E9, która zaczęła "brać" przy 150tys. Naprawiłem, dziś jeździ nią mój kuzyn, ponad 300 tys. na liczniku i żadnych ubytków oleju - czyli jeśli zrobi się to dobrze, to nie ma później problemów.
Ważne tylko, żeby zrobili to fachowcy (niekoniecznie ASO, raczej "z polecenia") - dlatego przed naprawą poszukaj na forum, gdzie można takich znaleźć w Twojej okolicy.

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 25 Marca 2006, 17:41:45 »
Hej

Kupilem w zeszlym roku Avensisa D-4D z 2000r i po pol roku pokusilo mnie zminic olej na Mobil 1 0W40. Problem w tym, ze nie pamietam juz teraz czy poprzednio mialem Mobil 5W50 czy jakis inny.
Niestety od tej zmiany olej znika. Juz drugi raz mam tak, ze po przejechaniu 10 tys z max'a zrobilo sie minimum (w sumie zolta kontolka mrygnela przy przyspieszeniu). Podejrzewam, ze zmiana rodzaju oleju nie byla dobrym pomyslem, przy nastepnej wymianie zamierzam przejsc na jakis bardziej "gesty" olej.

Pytanie jest takie, czy ktos podobnie eksperymentowal i czy ma podobne odczucia do moich?

Grzegorz

Złamałeś (jak czytam z opisu) podstawową zasadę: nie zmienia się olejów gorszych na lepsze... Zawsze odwrotnie (!)
A poza konkuresem: jaki ma sens stosowanie olejów 0w w Polsce (?) No, jeszcze bym zrozumiał jakbyś w planie miał podróż w zimie do... Norwegii.
A tak w ogóle: używanie oleji o bardzo dużej różnicy "lepkości", np 0w50, 5w60 jest dla "normalnych" użytkowników nonsensem. To są oleje do sportów ekstremalnych, czyli przejedziesz 2.000 km i zmieniasz olej na nowy (często, gęsto wraz z silnikiem).
Toyota zaleca do swoich silników oleje 5w30, wiem że są relatywnie drogie...
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

luke

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Kwietnia 2006, 18:12:21 »
jak kiedys juz wspominałem miałem problem z olejem w aucie dolewałem co pewien czas troche, ale dzisiaj postanowiłem sprawdzic o co chodzi z tego co wyczytałem zzeranie oleju w tych rocznikach to podobno w wiekszosci była norma wadą była usterka fabryczna. I teraz pytanie auto ma 4 lata gwarancja skonczyła sie rok temu usterka nie była wykryta w czasie trwania gwarancji tylko po auto serwisowałem dwa przeglady w innym serwisie nie toyoty, z tego co sie dowiedziałem jezeli auto na 1 tys km zzera 0,6 litra ma powazna usterke, w toyocie motor poland powiedizeli zebym zgłosił sie do nowakowskiego i sprawdza tą usterke ale wracajac do pytanie jest ono takie czy jezeli auto było na dwoch przegladach gdzie indziej czy dalej mnie to obowiązuje czy nie ? pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl