Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lord D4

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Kwietnia 2006, 18:31:54 »
Zapewne masz silnik 1.6 VVT-i --> jeździł na Castrolu i zwyczajnie się zapiekł. Własnie remontuję silnik Corolli - ten sam problem. Do wymiany na 100% pierścienie i uszczelniacze a w najgorszym przypadku blok silnika. Tylko nie rób tego w ASO, bo po naprawie wleją ci olej Toyota --> czyli mineralny
Posłuchałem sobie o konstrukcji silnika, wpływie tego na zachowanie Castrola, o wyłączności Toyoty na stosowanie oleju tylko tej marki i o doskonałej wiedzy wszystkich (z wyjątkiem klientów) na ten temat.
Nie masz nawet szans na adszkodowanie, bo w gwarancji masz napisane, że może brać1l/1000km ???
Mi w ASO po Mobilu (wcześniej serwisowałem w byłej już ASO) wlali pół roku temu od razu mineralny i parę dni temu sprawdziłem bagnet i... suchusienko. Wskaźnik nawet nie raczył tego pokazać. Pojechałem do ASO i tam dolali mi syntetyka do resztek minerala :-\ Paranoja.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Kwietnia 2006, 19:27:10 »
I teraz pytanie auto ma 4 lata gwarancja skonczyła sie rok temu usterka nie była wykryta w czasie trwania gwarancji tylko po auto serwisowałem dwa przeglady w innym serwisie nie toyoty
Zgodnie z warunkami gwarancji, mi.in samochód podlega ochronie gwarancyjnej o ile jest serisowany w ASO zgodnie z przewidzianymi okresami/przebiegiem. Zasady UE złagodziły trochę ten zapis, wprowadzając możliwość korzystania przez ASO również z odpowiadających odpowiednim normom zamienników. Ale wciąż w ASO. Nie bez kozery wiele osób twierdzi, że gwarancja 3 lata/100 tys to swoisty ryczałt na naprawy ;)
Dlatego Twój problem może być trudny do rozwiązania. Być może, jeśli będziesz miał szczęście/umiejętność przekonywanie/bardzo niski przebieg/wzorowy stan ogólny samochodu, to coś wynegocjujesz (poszukaj na forum - było juz wiele wątków na ten temat, wśród nich są opisy bezpłatnych napraw po okresie gwarancji).
Życzę powodzenia.

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Kwietnia 2006, 09:52:07 »
Ale wciąż w ASO.

W tej chwili nie trzeba robić przeglądów w ASO, żeby zachować gwarancję - trzeba mieć tylko wpisy. Można np. w Boschu.

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Kwietnia 2006, 19:48:06 »
Witam!!!
Ja posiadam Avensis z 2001 D4-D i jak sprawdzam bagnet to co jakis czas przyrasta mi oleju.
Sprawdzalem na zimnym i rozgrzanym silniku. Czyscilem bagnet wkladalem jeszcze raz, wyciagelm i bylo ponad max.
Spucilem chyba z 1L oleju i dalej to samo. Widzicie To jest Dopiero Samochod ze zamiast ubywac przybywa. Spuscilem Jeszcze troche wymienilem filtr oleju i teraz jest juz prawie Dobrze.
Pozdrawiam Łukasz ;)

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Kwietnia 2006, 21:39:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Widzicie To jest Dopiero Samochod ze zamiast ubywac przybywa.
Jeżeli starannie zrobiłeś pomiar a zakładam że tak to nie lekceważ tego to może być poważna usterka :( Nie chcę straszyć ale sprawdź to dokładnie
pozdrawiam

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Kwietnia 2006, 06:56:31 »
z tym przybywaniem oleju to musisz sprawdzić czy w oleju po jego zwiększeniu nie ma jakiejś innej cieczy np.płynu chłodzącego,czy ten olej nie jest rozrzedzony.Nie ubywa ci płynu chłodzącego?Możesz mieć uszkodzoną uszczelkę w takim przypadku wymiana oleju nic nie pomoże.

PaweÂł G.

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Kwietnia 2006, 14:49:00 »
z tym przybywaniem oleju to musisz sprawdzić czy w oleju po jego zwiększeniu nie ma jakiejś innej cieczy np.płynu chłodzącego,czy ten olej nie jest rozrzedzony.Nie ubywa ci płynu chłodzącego?Możesz mieć uszkodzoną uszczelkę w takim przypadku wymiana oleju nic nie pomoże.

Wlasnie tak, sprawdz kolor i gestosc oleju,
olej wymieszany z płynem moze byc spieniony i barwy biało-szarej.
Mozliwe ze to uczczelka albo peknieta głowica.

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Kwietnia 2006, 16:22:45 »
Ok sprawdzei wam powiem.

luke

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Kwietnia 2006, 16:42:53 »
misiak masz pewnie walniętą uszczelke pod głowica ja tak miałem w kombiaku grozi to powaznymi uszkodzeniami a co do auta, powiedzieli mi ze na 1 tys km jezeli wezmie wiecej niz 0,6 litra to naprawe mi zrobia na ich koszt poza tym wytłumaczyłem ze jak jezdziłem do długołeki na serwis to mowili mi ze to normalne i nie stwierdzili usterki niedługo jade do autoryzowanego serwisu sprawdzic usterke zobaczymy co z tego wyjdzie pozdrawiam all  ::)

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Kwietnia 2006, 13:09:15 »
Wszystko Jest OK. Olej tez w dobrym stanie. Szary Lekko czarny ale napewno nie niebieski. Nie ma zadnych sladow opiłków. A roznica polega natym w zaleznosci ktora strona wlozymy bagnet. Po raz polewej a raz po prawej i pol dzialki jest roznicy. TOYOTA troche tego nie dopracowala bo bagnet wkladany na zatrzask a nie przekrecany wiec jak go wlozysz taki bedziesz mial wynik.
Pozdrawiam Łukasz.
P.S. uszczelka raczej nie mogla wywali bo samochod jest jeszcze mlodziutki tzn. 80 tys.
I silnik sie dobrze trzyma. ;D

kosmos

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Sierpnia 2006, 14:59:15 »
Witam wszystkich!
Jestem posiadaczem modelu T22 rocznik 2001 + LPG, przebieg 97tyś.
Nosze się z zamiarem przeprowadzenia remontu silnika a konkretnie wymiany pierścieni - niestety bierze olej (standardowa wada tego rocznika) .
Czy możecie polecic kogoś w okolicach warszawy, kto mógłby mi to tanio i solidnie zrobić??
Jaki jest mniej więcej koszt??
Nie wiem czy słusznie postepuje ale troche denerwuje mnie jak musze co 2-3 tysiące dolewać 1l oleju :(
Doradźcie czy warto robić ten remont, dodam że autko mi sie podoba i nie mam zamiaru się go pozbywać, jestem pierwszym właścicielem i chcę nim troche pojeździć.

Pozdrawiam
MK

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Sierpnia 2006, 15:04:48 »
Robisz przeglądy w serwisie toyoty?

kosmos

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Sierpnia 2006, 15:16:25 »
Tak, ostatni przeglad przy 90tys.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Sierpnia 2006, 18:55:39 »
... niestety bierze olej (standardowa wada tego rocznika)...

U mnie nie bierze, wiec chyba nie taka standardowa  ;)

avestar

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Sierpnia 2006, 21:38:51 »
nie martw sie u mnie tez bierze co prawda 0,5l na 4000 km ale bierze, nic nie bede robil tylko dolewal olej i wszystko, najwazniejsze zeby czesto sprawdzac i ewentualnie uzupelniac a z remontem daj sobie spokoj, za drogo to wyjdzie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl