Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

blackninja

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Sierpnia 2006, 10:29:39 »
kosmos nic nie zaszkodzi zapytac w serwisie o naprawę gwarancyjną, musisz zrobić tylko podejście z zakupem dodatkowego oleju co 2000-3000 tysiące kilometrów, na fakture imienną. Toyota podejmuje sie takich napraw nawet po gwarancji, jeżeli klient jest lojalny i robi u nich wszelkie naprawy itd itp. Zeby nie byc gołosłownym napisze że mam to samo w Avensisie t25 2003r 137tysięcy przebiegu, czyli jest po gwarancji ale gwarancyjnie zrobia remont silnika.

rm

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Sierpnia 2006, 22:09:15 »
Witam ..
 i proponuję tak jak niektórzy sugerują , zgłosić się do sewisu Toyoty. Co prawda wymieniono mi pierścienie zgarniające jeszcze w okresie gwarancyjnym (model z 2002 roku) ale w lipcu bieżacego roku powiedziano mi w Gdańsku, że jeżeli w dalszym ciągu autko brałoby olej, to nalaży to do nich zgłosić a oni po sprawdzeniu i .. potwierdzeniu takiego stanu rzeczy wymienią ...  cały blok silnika. Takie podobno mają zalecenia z centrali.

Powodzenia :)

wita

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Sierpnia 2006, 15:55:25 »
kosmos nic nie zaszkodzi zapytac w serwisie o naprawę gwarancyjną,
W grę wchodzi jakaś fabryczna wada. Poprzedni właściciel mojej Ave też miał problemy z braniem oleju. Mimo, że samochód był już po gwarancji, toyota bezpłatnie wymieniła mu blok silnika. Przynajmniej taką wersję zdarzeń mi przedstawił... :)

rm

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Sierpnia 2006, 13:04:28 »
Mimo, że samochód był już po gwarancji, toyota bezpłatnie wymieniła mu blok silnika. Przynajmniej taką wersję zdarzeń mi przedstawił... :)

... a sewis nie może potwierdzić przedstawionej wersji ? :)

Poprawiłem cytat
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2006, 13:06:14 wysłana przez ayrsen »

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 21 Sierpnia 2006, 13:49:54 »
Nie mogą potwierdzić , bo to strata kasy, niektórzy klienci naprawiają sobie fury za własną kasę i nie pytaja o naprawe gwarancyjną.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 21 Sierpnia 2006, 15:43:34 »
mój 7A-FE (1.8) w ciągu 15 kkm spala nie całe 2 litry a zalewam mu 3.5 litra

Własnie, czy moglby ktoś potwierdzic, ze sie wlewa 3.5 litra ? Jezeli inna ilosc to jaka ...

pzdr

wita

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 01 Października 2006, 21:38:59 »
... a sewis nie może potwierdzić przedstawionej wersji ? :)
może ale nie chce
polityka salonu jest taka, że bez z gody poprzedniego właściciela nie udziela żadnych informacji o aucie
po dłuższych naciskach przez telefon udało mi się uzyskać potwierdzenie, że blok - owszem - wymieniony został, ale przy jakim przebiegu to już sekret

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Października 2006, 08:29:29 »
Witajcie mam avena 2005 d4d 2.0 mam go od nowosci jak go odebralem zaczol mi brac olej az do zrobienia 30 tys.km i  przestal brac po przegladzie po 30 tys widocznie sie jeszcze docieral mam tak nadzieje ze bedzie wszystko ok !!

Bylu

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 03 Października 2006, 09:13:19 »
Jeżdżę na oleju Castrol TWS 10W-60. Ave2/sedan Silnik 1,8 benzyna. Od przeglądu do przeglądu (ok.12 tys.) nic nie dolewam. Ale mam do Was pytanie. Czy używaliście tego oleju, jakie macie zdanie na jego temat. Czy macie już doświadczenie po zmianie tego oleju na inny (jaki ?) To że jest dobry to wiem (zalecany swojego czsu do BMW i Porsche), ale drogi!
Czekam na opinie.
Pozdrawiam.
Bylu

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 03 Października 2006, 10:26:53 »
Bylu - jak  przeczytasz ten wątek, to chyba będziesz już wszystko wiedział...
pzdr i miłej lektury
ayrsen

Tomski

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Października 2006, 17:35:55 »
... niestety bierze olej (standardowa wada tego rocznika)...

U mnie nie bierze, wiec chyba nie taka standardowa  ;)

Ave T22 '01 "bierze" olej jak głupia 0,5 / 1000 km.

Na szczęście w ASO po dłuuugiej walce mają podjąć się naprawy. Warunek to trzykrotne stwierdzenie ubytku oleju.

Wada seryjna w AVE 2001 (niektóre modele).

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Października 2006, 17:43:37 »
mój 7A-FE (1.8) w ciągu 15 kkm spala nie całe 2 litry a zalewam mu 3.5 litra

Własnie, czy moglby ktoś potwierdzic, ze sie wlewa 3.5 litra ? Jezeli inna ilosc to jaka ...

Oooo, to sporo ci jara tego oleju, ja jeżdżę ostro, i na 11 kkm dolałem może 0,4 Lotosa syntetycznego. Duży masz przebieg? U mnie 110 kkm.
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2006, 21:43:23 wysłana przez ayrsen »

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Października 2006, 19:15:08 »
Oooo, to sporo ci jara tego oleju, ja jeżdżę ostro, i na 11 kkm dolałem może 0,4 Lotosa syntetycznego. Duży masz przebieg? U mnie 110 kkm.
Pozdr.

mam 193 kkm.  jeżdze bardzo ostro  :grin:
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2006, 21:43:52 wysłana przez ayrsen »

konradex

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Października 2006, 19:23:13 »
Mam toyotke avensis 2000r silnik 1.6 nie VVTI i bierze mi olej średnio 0,5ln na jkeis 2000km czy to normalne? Poprzedni właściciel jeździł na mobil 1 i zmienił na castrol 5W/30. nie wiem czy to jest ta przyczyna,ale przy przebiegu 130000km przechodzić na półsyntetyk to chyba nie bardzo...

« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 19:04:50 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

Artur FZG

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 05 Grudnia 2006, 19:05:48 »
Witam!
Zapoznajac sie z problemami Ave 2001r. 1.6 VVTI T-22 musze stwierdzic ze rowniez mam problem z olejem. Po przejechaniu okolo 3000km ubyło 1L oleju.
Moj problem tkwi w tym ze w ASO zwodza mnie tym iz nie wspominają o wadach fabrycznych oraz mozliwosci wykonania "proby olejowej" aby stwierdzic zaistniala usterke. A za kazdym razem namawiaja na remont oczywiscie za ktory musiabym zaplacic z wlasnego portfela.
Czy ktos moglby szczegolowo wyjasnic postepowanie jak wymusic na ASO naprawe wady.
Dodam ze moja Toyka ma 70tys.km przebiegu i dbam o niajak tylko moge. Ciagle serwisuje i wszelkiego rodzaju naprawy zlecam do ASO. Co jest jeszcze ciekawe auto ma jeszcze orginalne opony oczywiscie juz troszke zuzyte ale nadajace sie jeszcze na 1-2 sezony i to chyba tez swiadczy o tym w jaki sposob uzytkuje moje auto.
"Proba Olejowa" NA CZYM TO POLEGA?? czy ASO to zleca i kontroluje??
Jak sie do tego zabrać bo niestety gwarancja mineła w czerwcu 2004r.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc i oczywiscie po Waszych radach biore sie ostro za temat i na biezaco bede opisywal co i w jaki sposob wywalczylem.
Pozdrawiam Artur FZG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl