Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Czerwca 2009, 15:59:03 »
Robsajson, a to przypadkiem nie jest dział Avensis?  :roll:
No tak Dagon ,masz rację trochę się rozpędziłem  :grin:

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 22 Czerwca 2009, 15:17:20 »
Moja Ave znow po 6kkm od przegladu lyknela 2l oleju. Serwis dolal, trzy "monitoringi oleju" zrobione i nic, Serwis nie chce maczac w tym palce, bo dalej za malo bierze oleju zeby sie serwis przejmowal.
Dzwonilem do pani w Toyota PL. Ponoc jest od spraw serwisowych. Oczywiscie powiedziala to samo co serwis. jesli bedzie bral litr oleju na 1kkm to wtedy cos zrobia - ciekawe tylko co...
Chyba wystapie do Toyoty z tytulu rekojmi, bo to zaczyna byc malo powazne.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 22 Czerwca 2009, 15:28:31 »
1L na 1kkm to dość sporo, ale chyba w książkach piszą, że to możliwe. Jak dla mnie to dużo. Czy benzyniaki toyoty też tak mają jak dyzle. Ja w swoim wozidle nie zaobserwowałem ubytku oleju po 11kkm. Niedługo wymiana. Zastanawiam się nad zastąpieniem Castrola 5W30 na Mobilka 5W30......Słyszałem niepochlebne opinie o Castrolu, a zalewają go w ASO......

A może zmiana oleju na inny pomoże koledze.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #183 dnia: 22 Czerwca 2009, 15:36:32 »
od dawna panuje opinia, potwierdzona przez aso, ze górna granica "normalnego" zuzycia to wlasnie litr na 1kkm..
ponizej ktorej raczej nie powinniśmy sie martwić..

Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Czerwca 2009, 16:32:59 »
A może zmiana oleju na inny pomoże koledze.....

PozDRo

W moim przypadku przejście z Castrola na Mobila nie przyniosło pozytywnego efektu w postaci zmniejszonego zużycia oleju.
Pomogła dopiero przesiadka na olej Valvoline przyniósł zamierzony efekt mniejszego zużycia oleju.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #185 dnia: 22 Czerwca 2009, 16:43:56 »
Moja Ave znow po 6kkm od przegladu lyknela 2l oleju. Serwis dolal, trzy "monitoringi oleju" zrobione i nic, Serwis nie chce maczac w tym palce, bo dalej za malo bierze oleju zeby sie serwis przejmowal.
Dzwonilem do pani w Toyota PL. Ponoc jest od spraw serwisowych. Oczywiscie powiedziala to samo co serwis. jesli bedzie bral litr oleju na 1kkm to wtedy cos zrobia - ciekawe tylko co...
Chyba wystapie do Toyoty z tytulu rekojmi, bo to zaczyna byc malo powazne.

przecież wiesz co masz zapisane w instrukcji obsługi odnośnie zużycia oleju.

Rękojmia fajna sprawa ale co chcesz aby wymienili bo za bardzo nie kumam?.

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 23 Czerwca 2009, 12:51:51 »
Odpowiadam calosciowa, na tych kilka postow.
Jak to co? W ramach rekojmi musza w przeciagu 2 tygodni usunac usterke. Jesli tego nie zrobia, maja obowiazek wymienic auto na nowe. Oczywiscie nie beda chcieli tego zrobic, wiec sprawa trafi do sadu, itp...
Chce Toyote scignac za caloksztalt, nie tylko za to, ze autko bierze za duzo oleju.
Tego jest sporo:
- parujaca tylna lampa (wymieniona)
- luszcaca sie kierownica (wymieniona)
- pare roznych odstajacych plastikow (wymienione)
- drgajace lusterko wsteczne (wymienione, ale dalej drga) - okazuje sie, ze drga przy roznych predkosciach obrotowy, szczegolnie dgy mocno wcisne pedal gazu
- trzaski nad drzwiami kierowcy (wymieniona uszczelka)
- alarm, ktory wzbudza sie od odblokowaniu go ?!?! za czwartym razem jak im powiedzialem (aso), ze problem lezy gdzie indziej wg. mnie, elektryk stwierdzil ze oni nie montuja tego typu alarmu i mam jechac tam, gdzie kupilem auto ?!?!
- troche roznych trzaskow i drgan pojawiajacych sie od czasu do czasu, a ktore nie chca sie uparcie ujawnic gdy przyjade do aso :-)
- raz zamilklo mi radio, w sensie gralo cd i nagle cisza, ale widze ze cd dalej "leci", wiec przelaczylem na radio i dalej cisza. Po wylaczeniu silnika i ponownym jego wlaczeniu (minelo kilka godzin od postoju), radio zaczelo ponownie grac.
Generalnie, auto mnie strasznie irytuje, szczegolnie ze wydalem 86000 PLN na nie, no i marka, ktora powinna zobowiazywac, a jest jak kazdy widzi.
Dla niektorych to moze nie jest duzy wydatek, te 4-5 literki od przegladu do przegladu. Dla mnie nie jest, ale tu chodzi o usterke.
Jesli sie okaze, ze po 100kkm/3 latach gwarancji poleci mi turbina wlasnie z powodu braku chlodzenia albo cos innego w silniku, to bede sobie plul w brode, ze wczesniej nie wymusilem na Toyocie naprawy usterki.
W aso zalewaja rozne oleje, glownie Castrol i Mobil. Moja Ave łyka je oba, bez roznicy. Widac jej smakuja...

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #187 dnia: 23 Czerwca 2009, 14:28:40 »

To spuść przed wizytą u nich pół litra, i tak ze 3 razy, wtedy zobaczą, że rzeczywiście ubyło oleju, i będzie Ci łatwiej.

Obecne Toyoty to ciężka porażka, szkoda słów, żeby cokolwiek dodawać  <zolta>

pzdr
3VZ.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 23 Czerwca 2009, 16:14:05 »
rosol tak jak napisał marcin :

Obecne Toyoty to ciężka porażka, szkoda słów, żeby cokolwiek dodawać  <zolta>

i większość użytkowników nowych aut ma podobnie jak Ty. To żadna nowość, że u Ciebie są usterki u innych też są

tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę.

Pocieszę Cię w mojej YIID4D w ramach gwarancji wymieniono części o ile dobrze pamiętam na sumę około 33tys. pln

bez Robocizny ASO

przy cenie nowego auta 56tys.pln.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 23 Czerwca 2009, 16:46:08 »
I się dziwić, że po wprowadzeniu "kontroli jakości Toyoty" Fiat pnie się w górę... a Toyota sukcesywnie spada. Nie chcę nic mówić ale jak patrzę na ten rynek, to obawiam się, że nadejdą czasy gdy fiat będzie miał niższą statystykę awaryjności od Toyoty. Merc i VW też niezłe wtopy jakości zaliczyli. Różnica jest taka, że ludzie z VW w przeciwieństwie do Toyoty i Merca dość szybko się połapali i dobrze ogarnęli temat w tej kwestii. Za co im się należy wielki szacunek. Jak do tego co się dzieje teraz w kwestii jakości w motoryzacji dołożyć jeszcze porównanie jakości plastików i ogólnie wykończenie wnętrza obecnie produkowanych aut i tych, sprzed lat 10, to idzie się załamać. I ta często lepsza jakość wykończenia w autach starszych dotyczy nie tylko Toyoty ale niemal wszystkich marek.  Jak miałbym kasę na nowy samochód, to obecnie z Japończyków tylko Mazda wchodziłaby w grę. Nad Toyotą bym się nawet nie zastanawiał.

Co do spuszczenia oleju, to jest to dobry pomysł aby "dopiąć swego". Oczywiście pozostają jeszcze kwestie moralne takiego przedsięwzięcia.... dobrze się zastanów.

Co do rękojmi to rozumiem, że samochód jest na firmę? Z rękojmią sprawy nie wyglądają aż tak bardzo różowo. A o wymianie pojazdu, to bym nawet nie marzył.

Bis, to poza lampami co Ci jeszcze wymieniali?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2009, 16:51:10 wysłana przez Dagon »

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 23 Czerwca 2009, 17:19:57 »
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2009, 17:22:14 wysłana przez bis24 »

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 23 Czerwca 2009, 21:32:34 »
Ja nową Verso, którą kupiła moja matka 2 lata temu nawet nie dojechałem z salonu do domu, 20km, padł wtryskiwacz. Od tamtej pory ok, ale niesmak pozostał. Oczywiście ASO od razu zwaliło na jakość benzyny, tylko, że nie tankowałem bo zrobiłem ok 15km.  <zalamka>
Raz na wozie, raz w nawozie.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:17:20 »

Ja nową Verso, którą kupiła moja matka 2 lata temu nawet nie dojechałem z salonu do domu, 20km, padł wtryskiwacz. Od tamtej pory ok, ale niesmak pozostał. Oczywiście ASO od razu zwaliło na jakość benzyny, tylko, że nie tankowałem bo zrobiłem ok 15km.  <zalamka>

no to już jest przesada. Z czego oni teraz robią te samochody, z bibuły?????

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

arkady_73

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 24 Czerwca 2009, 14:34:57 »
Lata temu gdy miałem Forda Ka i byłem w serwisie w Rzeszowie to jakiś gość odbierał z salonu nówkę Fiestę. Tak odbierał, że mu nie odpaliła w salonie  :grin: Wstyd jak cholera. Wzięli auto na warsztat coś pogrzebali i gość szcześliwie odjechał. Niczym odjechałem z przeglądu to ponownie dostali ruchów, bo mu auto zgłasło w mieście i już nie odpalił. Jak się skończyło to już nie wiem.

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 24 Czerwca 2009, 17:00:33 »
Swiete slowa panowie, wstyd i kompromitacja na calego.
Mnie wymienili czesci na kilka tysiecy, z czego najwiecej kosztowala kierownica: 3380 !!! bez robocizny.
I tak sobie mysle, samochod kosztowal 86 000, dlaczego mam nie szarpac Toyoty by dokladala do niego?
Skoro partacza je juz podczas produkcji, to niech placa za to...
No i po skonczeniu okresu gwarancji trzeba je bedzie sprzedac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl