Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #210 dnia: 01 Lipca 2009, 20:11:25 »
Witam.
Przyłączę siędo tematu i podzielę moimi uwagami.
Mam sąsiada (mechanik w VW), który miał kolejno Ave z silnikiem 2d4d zżerała mu 2,5 l na 15tys. potem miał verso 2d4d zżerała mu ok. 3l na 15 tysi a teraz ma 2,2 DCAT i też bierze ale w granicach 1,5 l. Jak sam mi mówił przy Ave był przerażony ale teraz to i sięprzyzwyczaił i sam stwierdził, że branie oleju jest spowodowane i pracą turbiny i stylem jazdy więc może choć to turnie zabrzmi ale to normalne że dzisiejsze diesle będą łykać olej.
P.S. Ten sąsiad powiedział że nowe VW potrafią jeszcze więcej łyknąć <brawo>
Pozdrawiam

to miał albo syfiasty olej albo zapieczone pierścienie. moja ave 2d4d bierze niecały litr/12-15tys
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #211 dnia: 01 Lipca 2009, 20:41:44 »
Moim zdaniem to zależy od "nogi" kierowcy, tj stylu jazdy w danym momencie. Często nic nie dolewam, ale np jadąc na narty i depcząc mocno po autostradach lub ostro jeżdżąc po mieście Verso brała nawet  litry. Więc wydaje mi się, że ilość oleju zależy od stylu jazdy, aczkolwiek pewnie zużycie silnika też ma jakiś wpływ, tylko mniejszy. :grin:
Raz na wozie, raz w nawozie.

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 13 Lipca 2009, 13:13:51 »
Ciekawe opinie niektorzy pisza.
Ze diesle biora olej bo tak ma byc i tyle? Moze jakis powod? Ze ma turbine? Niektore benzyny tez maja turbiny i nie biora oleju, a konstrukcja turbiny zblizona...
Mam starszego diesla, tez CR jak moja pozal sie avensis, i nie bierze oleju. Tzn: miedzy przegladami nie bierze. A trasa, jaka jezdzi, to glownie miasto. Poza miasto sie rzadko wypuszcza.
W obstrukcji do ave mam, ze ma brac do 0,8l/1000km. I to nowy samochod..., wtedy wszystko bedzie cacy.
Przeciez nie od dzis wiadomo, ze sie fabryka chce zabezpieczyc, dlatego owe 0.8/1000km pisze.
Wiec nie dziwne, ze mnie i niektorych innych wkurza, wydajac 100000 za auto, ktore spala za duuuuzo oleju.
IMHO, toyota zeszla na psy.
Znow musze jechac do serwisu: wymienili mi miesiac temu plastik przy przyciskach sterowania szybami w drzwiach kierowcy a teraz podczas jazdy ten plastik wychodzi :-)
Na razie z alarmem jest ok, tylko czemu fabrycznie bylo zle i przez 35kkm nikt nie umial tego naprawic i nie sluchal co im mowie?
Zenada.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #213 dnia: 13 Lipca 2009, 15:48:59 »
Mam starszego diesla, tez CR jak moja pozal sie avensis, i nie bierze oleju. Tzn: miedzy przegladami nie bierze. A trasa, jaka jezdzi, to glownie miasto. Poza miasto sie rzadko wypuszcza.

Właśnie dlatego nie bierze oleju

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #214 dnia: 13 Lipca 2009, 16:20:38 »
Ze ma turbine? Niektore benzyny tez maja turbiny i nie biora oleju, a konstrukcja turbiny zblizona...
biorą, biora ;) w koncu turbina na sucho nie chodzi ;)
Przeciez nie od dzis wiadomo, ze sie fabryka chce zabezpieczyc, dlatego owe 0.8/1000km pisze.
mozna sie cieszyc, bo reszta producentów podaje 1L/1000km :grin:
IMHO, toyota zeszla na psy.
no niestety... teraz juz sie zbytnio nie odroznia od innych producentów :|
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 17 Lipca 2009, 08:55:54 »
Bylem wczoraj w aso na Jagiellonskiej w W-wie i powiedzieli mi, ze najprawdopodobniej wina pierscieni, ze bierze tyle oleju. Ponoc mieli juz kilka takich przypadkow i ponoc pomogla wymiana pierscieni.
I tak ponoc zaleca Toyota.
Czy ktos z Was moze to potwierdzic?
Troche sie boje dac im silnik do rozbiorki, tym bardziej ze potrwa to tydzien ?!?! Dostane wtedy auto zastepcze, ale nie o to chodzi.
Boje sie, ze moj nowy samochod moze miec troche nad wyraz starych czesci, ktore bardzo szybko sie zuzyja...

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #216 dnia: 17 Lipca 2009, 09:13:18 »
masz jeszcze dużo czasu na wymiane pierscieni

jeździj dalej przecież jest gwarancja

pod koniec zdecydujesz czy grzebać w motorze

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #217 dnia: 17 Lipca 2009, 11:22:39 »
Bylem wczoraj w aso na Jagiellonskiej w W-wie i powiedzieli mi, ze najprawdopodobniej wina pierscieni, ze bierze tyle oleju. Ponoc mieli juz kilka takich przypadkow i ponoc pomogla wymiana pierscieni.
I tak ponoc zaleca Toyota.
Czy ktos z Was moze to potwierdzic?
Troche sie boje dac im silnik do rozbiorki, tym bardziej ze potrwa to tydzien ?!?! Dostane wtedy auto zastepcze, ale nie o to chodzi.
Boje sie, ze moj nowy samochod moze miec troche nad wyraz starych czesci, ktore bardzo szybko sie zuzyja...
Ja uważam że czasy kradzieży, podmiany części w salonie minęły. Zawsze możesz organoleptyczne sprawdzić czy masz coś starego czy podmienionego. Odnośnie brania oleju tak jak pisałem kolega pracujący w ASO VW potwierdził mi że VW PASSAT model B6 bierze podczas normalnej eksploatacji ok. 2 l na 15 tys. Czyli jak ktoś mi powie że silniki z turbiną nie biorą oleju to w "bajki" tą wiadomość włożę ......
Pozdrawiam
Obi

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 17 Lipca 2009, 12:59:55 »
Niby macie racje, moge poczekac i nie przejmowac sie, ze bierze mi 5l a byc moze za rok wiecej oleju miedzy przegladami.
Ale:
- koszty dodatkowe jednak beda - zakup oleju
- swiadomosc ze nowy samochod chleje jak glupi olej - boli
- i jedno wielkie wkurzenie ze kupilem avensis
Nie mam czasu bawic sie w jezdzenie po aso i czekac az usuna mi na gwarancji usterke.
Za strate czasu u nich nikt mi nie zaplaci, a samochod ma pracowac a nie stac w warsztacie.
Cos mi sie widzi, ze frustracja bierze gore :-)
Do przegladju mam niecale 7kkm, wtedy bede juz wiedzial cy sie decydowac na "zabieg" czy tez nie.
Dzieki za info.

I jeszcze jedno: malo mnie obchodzi w tym momencie, ze passat b6 bierze olej.
Wcale mnie to nie pociesza bo: mam avensis i nim jezdze a nie vw, bierze duzo mniej niz moja ave

Rozumeim ze jestes sfrustrowany, ale na przyszlosc uzywaj opcji edycji postów zamiast pisac jeden pod drugim
Eddie
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2009, 01:16:00 wysłana przez eddie »

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #219 dnia: 17 Lipca 2009, 14:34:01 »
jak pracuje na siebie to masz -22% VAT oraz przynajmniej 18% dochodowego <diabel>

pewnie po trzech latach i tak sprzedaż więc nie martwił bym się na Twoim miejscu.

pozdrawiam

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: 11 Sierpnia 2009, 08:45:46 »
Optymista jestes :-)
Nie chodzi o to, ze sie martwie. Kwestia jest taka, ze troche mi to utrudnia prace. Musze pamietac o takich sprawach i pilnowac ich.
Do tej pory nie mialem takich problemow z duzo starszymi samochodami i wg. statystyk - duzo gorszymi jakosciowo.
To jest ta kwestia.

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 11 Października 2009, 21:27:30 »
W piatek odebralem ave a ASO na Jagiellonskiej w W-wie.
Wymienili mi: turbine, egr, katalizator oraz co najwazniejsze: pierscienie tlokowe - wszystkie.
Oczywiscie pare tez, ktore zglaszalem.
Lacza kwota czesci ponad 14 tys. Calosc z robocizna: ponad 19 tys.
Zobaczymy, ile bedzie teraz bral oleju. Wg. serwisu nie powinien wiecej niz 1-2 litry.
Wymienili mi turbine (ponoc byla sucha) bo powiedzialem im, ze slyszalem kilka krotnie taki metalowy odglos, podobny do piszczenie nie naoliwionej oski. Mieli taki przypadek z rav4 - nie wiedzieli co jest i puscili autko. Po paru dniach wrocilo z padnieta turbina. Wiec teraz dmuchali na zimne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl