Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CarinaGTI

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Stycznia 2005, 22:42:02 »
na wszelki wypadek i by przy okazji zarobić??  :roll:
lub prędzej standardowa procedura przy wymianie części w "silniczku"

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Stycznia 2005, 23:21:18 »
No cóż.... prawdy sięnie dowiesz. Wszystko w porzo, a co mieli powiedzieć? A nie zapytałeś dlaczego ięto spotkało? Po analizie w czasie wymiany serwis ma wiedzieć wszystko o usterce.
A może jakaś kampania z TMP przyszła, może coś spieprzyli przy zdejmowaniu, może, może...
Ja osobiście uważam, że jeżeli jest coś robione przy samochodzie - muszęstać obok. Bo nie wierzęserwisom, zbyt często słyszęod znajomych, a i sam miałem okazję, płacić za coś co nie zostao zrobione....
A w Twoim przypadku? Zmienili na gwarancji łańcuch, pewnie napinacz i rolki też, hmmm, COŚ TU ŚMIERDZI.
A kół i klocków nie? A to chamy!  :abadgrin

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Stycznia 2005, 23:23:04 »
Cytat: rm
...Co mogło być powodem wymiany?? Przecież łańcuch, o ile dobrze wiem, nie podlega okresowej wymianie.
Czy ... czy ktoś może mi wyjaśnić takowe postępowanie ASO??

Pozdrówka

i weź tu dogodź człowiekowi :bojjjjjjjjjj

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:50:36 »
pewnie sie wyciagnal albo tylko Ci powiedzieli ze wymienili:) Kolega Zombie ma racje co do rzetelnosci naszych serwisow.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Stycznia 2005, 13:04:34 »
Witam ponownie :)
... no i odebrałem dziś .. autko po reanimacji. Powiedziano mi w ASO,że z cylindrami jest wszystko OK, że żadnych zadziorów, że żadej owalizacji, że .. ,że ..., że wszystko jest już w porządku!!!
Nadmienili mi jednak przy okazji, że profilaktycznie, powtarzam .- profilaktycznie, wymieniono mi łańcuch rozrządu z napinaczem. A że z natury jestem człowiekim podejrzliwym , to zastanawiam siędlaczego? Co mogło być powodem wymiany?? Przecież łańcuch, o ile dobrze wiem, nie podlega okresowej wymianie.

Pozdrówka

a jaki masz motor?

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Stycznia 2005, 13:26:23 »
Zachary, coś sugerujesz  :-DD  że mu motoryzacjęwymienili  :-DD  to mi powinni samochód  :modlitwa  :aclap

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Stycznia 2005, 18:56:32 »
... no i odebrałem dziś .. autko po reanimacji. Powiedziano mi w ASO,że z cylindrami jest wszystko OK, że żadnych zadziorów, że żadej owalizacji, że .. ,że ..., że wszystko jest już w porządku!!!
Nadmienili mi jednak przy okazji, że profilaktycznie, powtarzam .- profilaktycznie, wymieniono mi łańcuch rozrządu z napinaczem. A że z natury jestem człowiekim podejrzliwym , to zastanawiam siędlaczego? Co mogło być powodem wymiany?? Przecież łańcuch, o ile dobrze wiem, nie podlega okresowej wymianie.

Pozdrówka

Rozmawiałem dziś z „moim” doradcą serwisowym i powiedział mi, że prawie zawsze po rozłożeniu silnika/szczególnie, gdy auto jest jeszcze na gwarancji/ zakłada sięnowy napęd rozrządu. Wynika to moim zdaniem z niechęci do brania na siebie odpowiedzialności za ewentualne kłopoty ze strony rzeczonego.

rm

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:27:31 »
Cytat: ZACHARY

Pozdrówka

Rozmawiałem dziś z „moim” doradcą serwisowym i powiedział mi, że prawie zawsze po rozłożeniu silnika/szczególnie, gdy auto jest jeszcze na gwarancji/ zakłada sięnowy napęd rozrządu. Wynika to moim zdaniem z niechęci do brania na siebie odpowiedzialności za ewentualne kłopoty ze strony rzeczonego.

:) dzięki sliczne za .. za tą informację. Pokrywa sie ona mniej wiecej z tą , którą  mi przekazali. Tak w sumie ... to nie moge specjalnie narzekać na ASO. Dodam może,że dotyczy to ASO w Olsztynie.
Natomiast co do pierścieni zgarniających, potwierdzili swoje przypuszczenia o ich wadzie fabrycznej. Pewna ich paria została wykonana z nieodpowiedniego stopu i charakteryzuje sięto tym, że można je giąc nimal jak plastelinę.

Jeszcze raz pozdrówka i dziekujęwszystkim za zainteresowanie tematem :athunbsup

P.S. olej Castrol; silnik 1,6 - niestety tylko 1,6 :(

cesarz

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Marca 2005, 14:59:48 »
kupilem używanego avensisa 2.0 4D (04/2003)
po przebiegu 120 tyś. auto jest po przeglądzie (120 tyś).
według faktury wlali mi 4,3 l oleju (castrol SLX) i wyobraźcie sobie po przejechaniu 800 km poziom oleju jest ledwo 1 cm na kreską bagnetu. Czy takie spalanie oleju to normalna rzecz w tym pojeździe. Druga sprawa. To miał byc model prestige ale okazał sie modelem high bez cholernych podgrzewanych foteli. Siedzenia ma skórzane, co prawda wentylowane ale przy niskiej temperaturze kiepsko sie rozpoczyna na nich podróż. Czy znacie miejsce, gdzie w rozsadnej cenie mogą mi zamontowac podgrzewanie foteli
w w-wie?
Pozdrawiam wszystkich
cesarz

« Ostatnia zmiana: 22 Października 2006, 15:05:02 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2005, 21:53:27 »
Sprawdziles zaraz po zalaniu oleju, ze na pewno jest full ?
Moze tego oleju wcale nie bylo do pelna... ;)

cesarz

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2005, 17:54:16 »
Niby sprawdzałem (jak mi sie wydaje było pod górną kreskę)
Ale teraz jak sprawdzam jest mn. w. w połowie, czyli wyżej niż było na zupełnie zimnym silniku.
Ciekawe, może mam jakieś omamy ???
Niestety, już jakiś matoł przerysował mi cały bok gwoździem. I to już nie omam.
Pozdrawiam wielkanocnie
wojtek
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:18:40 wysłana przez janmor »

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Marca 2005, 20:28:54 »
spróbuj uzupełnic olej i sprawdz czy nie ma wycieków bo nawet na pełnoletnią toyote to troche za dużo  :D
A tego s<?><<?><na  od "rysunków" jak dorwiesz to na komisariat za autem w drugi koniec polski pociągnac
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:19:26 wysłana przez janmor »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Marca 2005, 21:07:29 »
Było to już na forum  :asearch ,
Castrol SLX jest syntetykiem i niestety nie jest to raczej dobry olej. W mojej Rolce po 40 tyś zmieniono SLX na TWS, żłopała cholernie dużo (zostawiał on syf w silniku), teraz zalałem półsyntetykiem (też Castrolem GTX 10W-40) i zużycie jest znamiennie mniejsze, nie przejechałem jeszcze na tym pełnych 10 kkm, ale z bagnetu - zużycie spadło gdzieś o połowę.
Może powinieneś zmienic olej?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:20:29 wysłana przez janmor »

CINCIN

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Marca 2005, 22:54:29 »
Witam wszystkich.

Sledze od jakiegos czasu temat spalania oleju na forum.
Moja Ave spalila na 13,5 tys. prawie 3 literki oleju. Z tego ok. 1,5 litra na autostradach za granica (ok. 3tys. km). Stad wiem, ze spalanie oleju szczegolnie zwieksza sie przy wiekszych predkosciach na dluzszej trasie.  

A ponizej wyniki mojego osbistego sledztwa w tej sprawie.

Wedlug mojej wiedzy jest to wina oleju o ktorym juz byla mowa czyli Castrol SLX.
Sprawa w serwisie Toyoty znana jest juz od dawna, ale z wiadomych wzgledow nie byla naglasniana. W tej chwili serwisy odchodza od Castrola. Sporo aut na gwarancji mialo malutki remont zwiazany z wymiana pierscieni.

Po tym oleju zostaje w silniku niezly "syf". Wystarczy odkrecic korek od pokrywy zaworow i widac golym okiem.
Jezeli nie pomoze sama zmiana oleju to z pewnoscia pomoze wspomniana wymiany pierscieni + uszczelki pod zaworami. Mnie prawdopodobnie to niedlugo czeka.
W Carinie E u mojego kumpla po taki malym remonciku sprezanie jest jak w nowym silniku (rowniez 4AFE) i nie dolewa oleju od wymiany do wymiany (przebieg juz nieco ponad 300 tys.)

Co ciekawe w corolli 1,4 r.98, ktora wczesniej uzytkowalem klopotow ze spalaniem oleju nie bylo (przebieg ok. 130 tys). Ale nie pamietam jaki dokladny olej byl lany w serwisie do tej corolli.

M7

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Marca 2005, 08:51:14 »
4,3 l oleju?Sprawdz w ksiazce samochodu ile wchodzi oleju. Ja mam avensis d4-d z 2000 i jak zmienialem olej to wlalem 6,5 litra (tyle podaje ksiazka) i rzeczywiscie tyle trzeba wlac, tez myslalem ze mniej bo kupilem pocztakowo 5 l i musialem dokupic jeszce 2  :( .
... przejechalem ok 12 tys. w trasie na autostradach w tym czasie dolewalem dwa razy po 0,5 litra oleju mobil1 5w-50.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl