Autor Wątek: E12  (Przeczytany 7630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

belgrano

• Gość
E12
« dnia: 15 Stycznia 2007, 18:22:00 »
Witam.
Trochę czytam o zagazowaniu 1,4 vvti i zastanawiam się. Czy ktoś z was może podac za i przeciw? Czy te silniki wytrzymują gaz. Słyszałem też że do instalacji należy doliczyć koszt jakiegoś mechanizmu dodającego smarowanie do silnika? Czy ktoś jeździ z was na gazie, no i jak wychodzi wam spalanie szczególnie po mieście? Oczywiście także ważne jest spalanie benzynki bo głównie po miescie jeżdzę.

somoza

• Gość
Odp: E12
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2007, 23:58:35 »
Witam.
 Słyszałem też że do instalacji należy doliczyć koszt jakiegoś mechanizmu dodającego smarowanie do silnika?
Pewnie chodzi o lubryfikator.
Przy tej pojemności (1.4) powiem szczerze-odradzam.Ile km robisz miesiecznie?Ile rocznie?Instalacja gazowa kosztuje  około 3-4tys. Pamiętaj ze silniki VVt-I w modelu E 12 to co  30 000 czeka Cie regulacja zaworów.Oprócz tego standardowe przeglądy.(świece np co 30 000 tyś a standard to co 60 000)Policz za ile Ci sie zwróci instalacja, ile musisz przejechac zeby "zarobić" na regulacje zaworów no i ile żeby sie zaczęło co kolwiek zarabiać.
Przy tej pojemności (chociaż nie wiem ile bujasz rocznie?????) radze nauczyć się jazdy ekonom. Pewnie wyjdzie taniej :wink:

roman

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2007, 11:21:07 »
corolla to wytrzyma - tylko nie wiem co na to twój portfel :oops:
pewnie zadowolony nie będzie jak będziesz musiał wymieniać uszczelniacze, pierścienie, dolewać oleju itp... itd...
ale za to jakie oszczędności :wink:
koniec szyderstwa - daruj sobie montaż gazu!

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2007, 12:31:15 »
a ile jeździsz, że chcesz jej zrobić taką krzywdę :?

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2007, 16:42:09 »
Witam.
Spokojnie narazie sie zastanawiam:-)) Wiecie jak jestem na stacji i płacę za gaz to widze róznicę:-)). Zastanawiam sie bo roczniki przed 2003 miały problemy jak piszecie ze smarowaniem itd. Natomiast juz poprawiono te mankamenty i szukam opinii tych co zagazowali roczniki od 2003? Narazie mam dylematy co do gazowania więć sprawa nie jest przesądzona. Czytam o gazie ale więcej ludzi pisze o poprzednich wersjach.

somoza

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2007, 19:11:12 »
O jakie problemy ze smarowaniem Ci chodzi???
Branie oleju???Czy wypalanie sie gniazd i regulację zaworów??Bo tego drugiego to chyba nie poprawli... :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2007, 19:15:26 wysłana przez somoza »

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2007, 11:29:53 »
Słyszałem że na wypalanie gniazd zakładają gazownicy jakiś układ smarujący, który niweluje to zjawisko.

somoza

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2007, 23:02:49 »
Lubryfikator może i zapobiega wypalaniu zaworów ale regulacja co 30 tyś  jest konieczna.

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2007, 11:49:46 »
Lubryfikator może i zapobiega wypalaniu zaworów ale regulacja co 30 tyś  jest konieczna.

A ile kosztuje?? Jest bardzo ciężko ją zrobić w zwykłym serwisie?

somoza

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2007, 19:26:26 »
Chyba około 80 zeta za zawór.Pewnie można ją zrobić w zwykłym serwisie tylko musi to  zrobić "kumaty" mechanior.

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2007, 18:59:16 »
Jak kupiłeś Toyotę, to na pewno stać Cię na benzynkę do niej....

A gaz to sobie można do Golfa, Opla, Audicy czy innego Poldka zakładać. :roll:

Więc się nie wygłupiaj tylko odżywiaj samochód tym, co mu smakuje.

Pozdrawiam.
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

luck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2007, 16:48:56 »
Cytuj (zaznaczone)
orolla to wytrzyma - tylko nie wiem co na to twój portfel embarassed
pewnie zadowolony nie będzie jak będziesz musiał wymieniać uszczelniacze, pierścienie, dolewać oleju itp... itd...
ale za to jakie oszczędności wink
koniec szyderstwa - daruj sobie montaż gazu!
Wcale tak nie musi być. Tzn zawory i świece co 30 kkm trzeba wymieniać to fakt nie podlegający dyskusji. Reszta nie wiem, nie dane na razie u mnie stwierdzić i u znajomych także którzy VVT-I zagazowali. Mam przejechane na gazie 90kkm i co? Padł! Ale reduktor od gazu, oleju od początku jak nie brała tak nie bierze
. Od wymiany do wymiany nic nie dolewam. Koszt świec plus regulacji zaworów (nawet w serwisie) plus parędziesiąt pln większy koszt przeglądu to niewielki wydatek w porównaniu z kosztami jakie poniósłbym tankując benzynę. Rocznie przejeżdżam ok 30 kkm w tym roku może nawet 40kkm więc oszczędności są znaczące, nawet gdyby jakaś niespodziewana usterka nagle sie pojawiła. Corolle mam z 2003 r. w 2004 zagazowana. Nieopłacalne jest  zagazowanie gdy sie przejeżdża poniżej 20kkm rocznie to prawda, lecz powyżej...........jak kto woli, A może lepiej diesla kupić?
Pozdrawiam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2007, 21:23:20 »
Koszt świec plus regulacji zaworów (nawet w serwisie) plus parędziesiąt pln

znajdz mi taki serwis co ci zawory wyreguluje za te paredziesiat i to w vvti

tmx

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sierpnia 2007, 10:11:29 »
Ostatnio byłem w toycar'ze w lublinie i akurat był klient do regulacji zaworów na gazie po 15 tyś w vvti i okazało sie że trzeba 11 szklanek po 80 zł = regulacja czyli razem cos koło 1k PLN. Ja osobiście mając vvti chyba bym nie zakładał choć na 4afe już prewie 90kkm zrobiłem i tylko 3 blaszki do tej pory były wymienione.
 Z tym lubryfikatorem to różnie słyszałem jest - i chyba nikt do końca nie wie czy on naprawde działa.
TMX

luck

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2007, 20:03:00 »
Cytuj (zaznaczone)
znajdz mi taki serwis co ci zawory wyreguluje za te paredziesiat i to w vvti
Pisałem parędziesiąt złotych więcej za przegląd a nie za ogół czynności.
Mnie wymienili 7 szklanek+płytki+pomiar kompresji za niewiele ponad 800zł.
Przez rok zaoszczedziłem grubo ponad 3000 (ok4000), więc troszke tych oszczędności jest.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl