Witam, nie mam toyoty, ale nie w tym rzecz.
Jestem teraz na etapie wymiany wszystkich płynów i kilku części w swoim samochodzie i robię dużeee zakupy.
Z racji wygody i ceny robię te zakupy przez internet, wybór padł na allegro.
No i robiąc te zakup, zacząłem zastanawiać się nade ew. podróbek, olejów silnikowych, do skrzyni, czy części np. pasków.
Podrabia się dziś ponoć wszystko.
Zacząłem czytać na ten temat w googlach i wpadłem na tego posta.
Zdecydowana większość osób, które się tu wypowiadały twierdziły, że jak coś jest tanie, to jest bardzo prawdopodobne, że jest to podróbka.
Ale idąc tym torem, i odwracając sytuację, to czy jak coś jest drogie, to znaczy, że nie jest to podróbka???
Oszuści sprzedający podróbki są tak perfidni, że nie widzę powodu, dla którego mieli by nie sprzedawać podróbek w cenie oryginałów.
Nie zapominajmy też, że sprzedawca może kupić podrobiony towar w hurtowni, nie wiedząc o tym i sprzedawać go po "normalnej cenie".
Innym równie często powtarzanym argumentem było to, że w sklepach stacjonarnych towar jest pewny.
A ja się pytam skąd taka pewność?
Skąd wiecie, że Pan Zdzisław prowadzący swój sklep od 17 lat, 3 lata temu z powodów kłopotów finansowych nie zdecydował się na wprowadzenie podróbek 2-3 klasycznych olejów silnikowych?
Dla jasności: nie bronię tanich produktów na allegro, zdecydowanie wolę zapłacić 20% więcej za olej do skrzyni, który wymienię raz na 3 lata i mieć pewność, że nie mam główna w skrzyni.
Chodzi mi po prostu o to, że ani cena, ani fakt sklepu stacjonarnego, nie dają nam żadnej pewności co do oryginalności produktu.
Jedni producenci walczą z fałszerzami (paski gates) inni mają to w dupie, nie wiedzieć czemu.
Pozdro.