Autor Wątek: Olej silnikowy z allegro??  (Przeczytany 22620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Portal

• Gość
Odp: Olej silnikowy z allegro??
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2007, 11:03:40 »
Bobikos, jakiego Castrola kupujesz? A jeszcze bardziej interesuje mnie - od kogo konkretnie? Jeśli to sprawdzone źródło, to chętnie bym skorzystał, bo pojemność miski olejowej w D4D sprawia, że każda różnica w cenie się liczy. Oczywiście pod warunkiem, że olej jest w porządku.

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marca 2007, 17:23:37 »
Kupuję Castrol GTD 10W40 ale ten olej leję do VW T4. Olej kupuję od gościa o nazwie "oleje-auto" narazie na oleju od niego przejechałem 40 tys km, samochód ostatnio miał sprawdzaną kompresję i jest bardzo dobra przy przebiegu 320 tys km więc moim zdaniem olej także jest ok. Do Toyoty leję Mobil 0W40 ale do mobila z allegro już nie jestem tak przekonany więc kupię go w normalnym sklepie.

jucatan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Kwietnia 2007, 09:46:36 »
Kupiłem już kilka razy olej na Allegro.
Za każdym razem cena było o 30-40% niższa nawet po doliczeniu kosztó przesyłki (z reguły 10-15 zł).

Oleje trafialy pozniej do autoryzowanych seriwsow wraz z samochodem na przeglad. Katowicki serwis Toyoty nie mial zastrzezen do oleju, Bielski serwis Nissan-Suzuki tez bez zastrzezen. Auta jezdza, nic sie z nimi nie dzieje. Poprosilem o porownanie konsystencji olejow z tym co oni oferuja - stwierdzili, ze "mechanik uwaza, ze to oryginal i nigdy sie nie spotkal z tym zeby tak dobrze podrobic olej wiec musi byc oryginalny".

Pozdrawiam.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2007, 15:48:59 »
Kupiłem Castrol SLX Professional 5W30 tutaj: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5106518 Olej sprowadzany bezpośrednio z Niemiec. Cena - 40% tego, co w ASO z beczki.

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopada 2007, 10:33:25 »
Nie dokładnie na temat ale nie OT.

Co prawda nie olej ale dodatek pozwalający wymieniać olej znacznie rzadziej a nawet ... jechać bez oleju.
http://www.allegro.pl/item269199444_idzie_zima_zabezpiecz_auto_na_mrozy_ceramizer_fv.html

Czy ktoś z was stosował to "coś"?
A może nie zawracać sobie głowy? Do tej pory nie stosowałem jeszcze żadnych uszczelniaczy czy innych doktorów.

AdS

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudnia 2007, 11:25:49 »
Hm, różnice są duże, ale myślę ze może to być kwestia marży. Ostatnio kupowałem litr oleju mobil 1. Na orlenach były po 60zł, na stacji pod marką huzar 45zł, a na allegro widzę za 31zł...
Jeszcze nigdy nie kupowałem olejów na allegro.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2007, 19:05:02 »
Po co allegro wczoraj w Makro Castrol 5w40 4+1litr w cenie poniżej 130pln

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Grudnia 2007, 18:21:20 »
ja kupiłem magnatec-a 10W40 za 89zl za 5l, z tym że gość wystawia na allegro, ale ja podjechałem do jego hurtowni 9bo miałem niedaleko) i rzeczywiście się wszystko z opisu zgadzało. mają hurtownię oleju różne rodzaje, sprowadzają z niemczech, olej swieży, zapakowany prawidłowo. nie wszyscy zatem mają trefny towar za niskie pieniądze.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Marca 2008, 08:50:55 »
Witam,

Nadchodzi wiosenka i czas wymienić olej. Wybrałem sobie Mobil 1 0w40 Turbo Diesel. Powiedzcie mi, czy lepiej kupić na allegro (oferty od 100 do 140 zł za 4l) czy lepiej w zwykłym sklepie (ceny ok 140zł +).

Skąd aż taka różnica w cenie na allegro?

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Marca 2008, 08:59:15 »
Nie wiem skąd ta różnica. Doliczając  koszty przesyłki - chyba impreza nie warta oszczędności rzędu 20 - 30 zł.

Mobil 14L kupiłem w hurtowni za 120 zł na Allegro to koszt ok 100 + 10 zł koszty przesyłki wybór oczywisty.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Listopada 2008, 17:38:30 »
Nie z Allegro tylko z Makro Castrol 5W40 w obecnej promocji 139,98 za 5 litrów (4+1litr)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopada 2008, 21:17:29 »
Tylko nie ceramizer!!! I nie wierzcie w brednie, że bez oleju pojedzie. Oglądałem test podobnego cudeńka. Co  prawda Skoda, ale bez oleju po kilku km pourywały się korbowody itp. To badziewie dodatkowo zagęszcza olej, a co lepiej się pompuje - zupę czy czysty olej?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopada 2008, 09:38:15 »

Offline czomber

• Początkujący
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Kwietnia 2017, 15:55:36 »
Witam, nie mam toyoty, ale nie w tym rzecz.
Jestem teraz na etapie wymiany wszystkich płynów i kilku części w swoim samochodzie i robię dużeee zakupy.
Z racji wygody i ceny robię te zakupy przez internet, wybór padł na allegro.
No i robiąc te zakup, zacząłem zastanawiać się nade ew. podróbek, olejów silnikowych, do skrzyni, czy części np. pasków.
Podrabia się dziś ponoć wszystko.
Zacząłem czytać na ten temat w googlach i wpadłem na tego posta.

Zdecydowana większość osób, które się tu wypowiadały twierdziły, że jak coś jest tanie, to jest bardzo prawdopodobne, że jest to podróbka.

Ale idąc tym torem, i odwracając sytuację, to czy jak coś jest drogie, to znaczy, że nie jest to podróbka???
Oszuści sprzedający podróbki są tak perfidni, że nie widzę powodu, dla którego mieli by nie sprzedawać podróbek w cenie oryginałów.
Nie zapominajmy też, że sprzedawca może kupić podrobiony towar w hurtowni, nie wiedząc o tym i sprzedawać go po "normalnej cenie".

Innym równie często powtarzanym argumentem było to, że w sklepach stacjonarnych towar jest pewny.
A ja się pytam skąd taka pewność?
Skąd wiecie, że Pan Zdzisław prowadzący swój sklep od 17 lat, 3 lata temu z powodów kłopotów finansowych nie zdecydował się na wprowadzenie podróbek 2-3 klasycznych olejów silnikowych?

Dla jasności: nie bronię tanich produktów na allegro, zdecydowanie wolę zapłacić 20% więcej za olej do skrzyni, który wymienię raz na 3 lata i mieć pewność, że nie mam główna w skrzyni.

Chodzi mi po prostu o to, że ani cena, ani fakt sklepu stacjonarnego, nie dają nam żadnej pewności co do oryginalności produktu.

Jedni producenci walczą z fałszerzami (paski gates) inni mają to w dupie, nie wiedzieć czemu.

Pozdro.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Kwietnia 2017, 21:07:14 »
Ale kolega kotleta odgrzał sprzed 9 lat??? <kucharz>
Co do sposobu na podróbki, to ja nie kupuję towarów (także olejów silnikowych) reklamowanych intensywnie. Wolę produkty niszowe. Ostatnio polecam używane w kilku autach bez zastrzeżeń oleje polskiej firmy Specol. Cena przystępna, a tego oleju na pewno nie podrabiają jak te na C czy M. Podobnie pewne są oleje innych małych firm.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl