Autor Wątek: Problem z nawiewem - brak regulacji  (Przeczytany 19242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sttab

• Gość
Problem z nawiewem - brak regulacji
« dnia: 08 Lutego 2007, 20:59:35 »
Witam! Mam problem z nawiewem w Yarisku :(. Szyby parują teraz w okresie zimowym i w czasie jazdy, nie mówiac juz ze po otwarciu samochodu nie da sie jedchac i trzeba skrobac szron na szybie od srodka lub wycierac zaporowaną szybe. Pokretlo regulacji nawiewu wogóle nie dziala i w kazdej pozycji jest tylko nawiew przez przednie otwory wentylacyjne (nawet po przekreceniu do konca skali w prawo). Pokretło po za tym dziala tylko do polowy tzn przy przekrecaniu w lewo w pewnym punkcie (tuz za polowa skali) odbija-sprezynuje i nie da sie ustawic np dolnego nawiewu.
Prosze pomózcie mi sie z tym jakos uporac. Rozumiem ze trzeba to jakos rozkrecić ale za bardzo nie wiem czego szukac, czy jest to na jakiś linkach itp. Prosze o wmiare dokładny opis jak do tegos sie zabarć.
Z góry dzieki za wszelka pomoc.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z nawiewem - brak regulacji
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2007, 23:06:20 »
Na początek sprawdź rzeczy najprostsze: czy nie masz włączonego obiegu zamkniętego (wtedy w zimie szyby parują jak szalone) i czy kabinowy filtr powietrza (za schowkiem) nie jest zapchany.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2007, 17:26:13 »
W FAQ'u jest gdzieś instrukcja demontażu przedniej konsoli- w Twoim przypadku myśle ze sie cos zacieło.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2007, 17:28:51 »
dokladniej mowiac instrukcja jest tutaj:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=8374.0
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

darku

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2007, 23:39:07 »
Zacieło sie zacieło:) . Ja stawiam na mechanizm zmiany nawiewow ktory widac koło pedału gazu patrzac do gory albo na "wyciagniete" oczko koło pokretła. Pozdro.

sttab

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2007, 19:06:59 »
Dzieki :)) - problem rozwiazany i praktycznie wszystkie sugestie sie przydaly. Okazło sie ze linka przy przelaczniku (regulacji) nawiewu sie zsunela (takie oczko), ale żeby to zrobić trzeba bylo tez wczesniej zwolnic ja wlasnie w rejonie predału gazu. Tak czy inaczej jest OK - no moze nie zupelnie wypadly mi gdzies na dól dolne plastikowe zatrzaski od konsoli z nawiewem :(( - czuje ze czeka mnie jednak rozbiórka calej konsoli do dołu :((

walker_1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2007, 19:33:24 »
( - czuje ze czeka mnie jednak rozbiórka calej konsoli do dołu :((
Jeśli pospadały to wystarczy zdjąć taką pokrywkę pod konsolą a na przeciwko drążka zmiany biegów, jest ona zaczepiona na 2 zatrzaski po obu stronach więc jej demontaż jest prosty. Tam powinny być wszystkie rzeczy, które Ci spadły :) Pocieszę Cię, że jak to raz zrobisz to potem demontaż wszystich rzeczy z kokpitu bedzie zajmował Ci 5-10 min :wink:

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2013, 18:50:10 »
Witam, mam podobny problem więc postanowiłem odnowić temat :)

W moim yarisie mechanizm regulacji, zacina się podczas ustawienia nadmuchu na przednia szybe. Po czym trzeba ręcznie go cofać :( jaka może być przyczyna i co ewentualnie trzeba było by wymienić :(

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2013, 21:16:28 »
co to znaczy "ręcznie go cofać"...? ciągniesz pod kokpitem za cięgna czy co...?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2013, 23:29:11 »
Regulacja dziala tylko w jedna strone, od lewej do prawej, ź tym ze w lewo juź jest opór i nie chce sie przestawić. nie ciagne za ciegna. Tylko ustawiam recznie ten mechanizm od regulacji nawiewu, ten duży plastikowy trójkat.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2013, 23:32:51 wysłana przez JohnDeere6530 »

Offline czachus

• Początkujący
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2020, 22:54:18 »
Cześć, mam ten sam problem, pokrętło sterowania kierunkiem nawiewu jest takie "gumowe". Linka przy pedale gazu jest założona (żółta strzałka). Cięgno zaznaczone zieloną strzałką jest na miejscu. Krzywka zaznaczona czerwoną strzałką odpowiada za kierowanie nawiewu i owa krzywka stoi. Czy jest możliwość, że coś się wypięło na przy pokrętle sterowania? Próbuję dodać zdjęcie z bezpłatnego hostingu i nie mogę :(
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2020, 22:58:23 wysłana przez czachus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl