Autor Wątek: Duży spadek mocy w silniku 2.0 Toyoty Avensis  (Przeczytany 7934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elmerzasty

• Gość
Duży spadek mocy w silniku 2.0 Toyoty Avensis
« dnia: 14 Lutego 2007, 15:30:05 »
Witam,

silnik 2.0 D4 VVTI 1AZ-FSE, w serii 150KM@5700 i 196Nm@4000. Przebieg 130 000 km, auto regularnie serwisowane w ASO. Oto sytuacja:

Charakterystyka dokładnie potwierdza się podczas jazdy. A jeździ tak odkąd go mamy, czyli od dobrych parudziesięciu tyś. km.

AFR nie mierzony, ale oglądałem świece i są idealne. Auto ma zupełnie nowy OEM katalizator i jedną sondę (wyskakiwały checki). W tej chwili brak jakichkolwiek błędów w komputerze. Podłączaliśmy się pod OBD - czujniki MAP, TPS, lambda reagują normalnie.

Wykres, szczególnie na niskich obrotach, jest kompletnie nieakceptowalny. No i brakuje 30 koni! Do 3000 to auto w ogóle nie jedzie. Wykres wygląda jakby był zjebany rozrząd, ale tam jest łańcuch i raczej tego nikt wcześniej nie ruszał.

Auto nie bierze oleju.

Spalanie od wymiany lambdy i kata chyba w miarę normalne - 8-9 trasa, 11-12 miasto, choć wydaje mi się, że powinno być mniej, bo auto jeżdżone jest b. spokojnie.

Czy ktoś ma może wykres jakiegoś 2.0 D-4 VVTI 150KM 1AZ-FSE do porównania?

Dodam jeszcze, że dziwnie zachowują się wolne obroty. Nie falują, ale są różne. Raz mam np. 900, a raz 500 lub 600. Oczywiście mowa o rozgrzanym silniku, żadnych dodatkowych odbiorników, itd. Po prostu stojąc na jednych światłach 500, a na następnych np. 900.

O co chodzi?

Qba

• Gość
Odp: Duży spadek mocy w silniku 2.0 Toyoty Avensis
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2007, 16:15:50 »
Mnie to wygląda na zaszlamiony kolektor dolotowy. Były o tym wątki na forum.

elmerzasty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2007, 16:23:06 »
Już znalazłem ten wątek i sprawdzę ten trop :)

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2007, 08:47:51 »
A jak sprawa wygląda po wyłączeniu VSC? Miałem kiedyś jakiś z nim problem (coś w czujniku położenia kierownicy) i podobne objawy - wyłączenie VSC "przywracało" moc :oops: Ostatnio jakoś tego już nie zauważam i samochód sunie zdecydowanie - może pomogła wymiana amortyzatorów? :|
Czyszczenie dolotu aż tak bardzo nie pomoże - brudne są kanału dołączane po 3000RPM, więc i tak nici z ciągu od dołu. Choć być może nie będzie tego "zawirowania" momentu w okolicach zmiany fazy.

elmerzasty

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2007, 11:30:14 »
VSC nie ma na to wplywu, zresztą na hamowni i tak musieliśmy je wyłączyć.

Z tego, co zrozumiałem to brudne są kanały podstawowe, a nie te dołączane przy >3000.

Zresztą jak na razie to jedyny rozsądnie brzmiący trop, postaram się to ogarnąć w weekend i zobaczę czy pomoże.

Pozdrawiam,
Krzysiek

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2007, 09:03:56 »
elmerzasty - no właśnie VSC może mieć na to wpływ - ale faktycznie chyba nie w Twoim przypadku...
Po pierwsze - być może faktycznie silnikowi brakuje powietrza - dlatego wyczyść kanały, sprawdź filtry...
A pompa paliwa - kolega /ale on ma Fiata/ miał identyczne objawy i też spadek KM i Nm w wyniku zapchanej pompy paliwa...
Rozrząd to też dobry trop - rozumiem, że auto posiadane od nowości i stąd przekonanie, że nikt nic tam nie robił ??? Ale skoro od nowości, to może przypomnisz sobie co się stało, że auto zaczęło zachowywać się gorzej ???
Przejrzyj wątek dot. auta naszego kolegi MaŁeGo_RaDkA /znajdziesz go w Galerii Avensis/ i napisz do niego PW, ponieważ nie ma go już na forum - on ma takie samo auto, również był na hamowni i z pewnością będzie Ci w stanie pomóc.

A z innych środków zaradczych - proponuję dobre paliwo i wycieczkę na S6 - Trójmiejska obwodnica - nie koniecznie musisz sprawdzać V-max ale pojeździj trochę na wysokich obrotach i być może "przepalisz" to, co muli silnik. Niektórzy sugerują środki do czyszczenia wtryskiwaczy - ale osobiście nie jestem zwolennikiem tych rozwiązań.

P.S. Zapraszamy na spota w 3M - najbliższy w niedzielę, 18 lutego, godz. 18:00 pod EW w Centrum Matarnia.

elmerzasty

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2007, 10:28:04 »
Filtry wszystkie wymieniane - auto jest regularnie serwisowane, ostatni przegląd był naprawdę niedawno.
Na pewno też nie jest zamulony. Zresztą, jak już pisałem, świece wyglądają idealnie.
Paliwo to zawsze Pb98 lub VPower.

To autko mamy od nowości w rodzinie, i ta zmułka nie stała się z dnia na dzień - to się działo stopniowo. Odkąd ja nim miałem okazję jeździć (czyli od jakiś 20000 km) to jest tak samo - już zamulony.

Ogólnie silnik pracuje bardzo ładnie - ładnie odpala, chodzi równo, nie szarpie, nie wypadają zapłony. Na komputerze brak błędów.

Postaram się dobrać jakoś na dniach do kolektora ssącego.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

P.S. Dzięki za zaproszenie na spota, ale to nie moje własne auto, więc raczej nie wybiorę się na Wasze spotkanie (choć bardzo lubię Toyoty :) ) A sam na co dzień poruszam się Hondą. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2007, 10:31:24 wysłana przez elmerzasty »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl