Autor Wątek: Chodziła i nagle zgasła  (Przeczytany 22427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mr Q

• Gość
Odp: Chodziła i nagle zgasła
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lutego 2007, 14:39:25 »
Mój mechanior przekonał mnie na oryginał, nówke sztuke (z wymiana 490) powiedział, że do elektroniki lepiej nie mieszać zamienników. jetem pewny ze to juz nie padnie. (ale był obciach jak Camry zabierali na lawete)
Pozdrawiam Tomek

Zamienniki cewki nie istnieją. Kupiłem orginalna używke, juz jest założona i chodzi bez zarzutu.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2007, 19:32:17 »
czasami tak bywa i trzeba sie z tym liczyc, niestety to tylko auto :-)

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Kwietnia 2011, 20:46:23 »
Odświeżę bo mam podobny problem i krótkie pytanko auto zgasło po czym odpaliło udało mi sie dojechać na miejsce po jakiejś półtora godzinie odpaliło po chwili zgasło jakby nie trzyma wolnych obrotów(jak już zapaliło)finał jest taki ze w ogóle nie chce odpalić ani na benzynie ani na gazie, na tą chwile nie wiem czy jest iskra nie zdążyłem sprawdzić bo zrobiło się ciemno, jutro chce jechać na miejsce i odkręcić kopułkę - czy trzyma się tylko na tych dwóch śrubkach z jednej strony,czy na coś trzeba uważać przy odkręcaniu?Czy po odkręceniu bez problemu dostanę się do środka i wreszcie czy to możliwe że w środku coś zaśniedziało i to jest przyczyną ? CE normalnie gasło gdy udało się odpalić. Pozdro i dzięki za wszelkie podpowiedzi.
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Kwietnia 2011, 21:37:07 »
Na ogol pada cewka zaplonowa z wlasna elektronika. Sprawdzic bardzo latwo.Pomierzyc przerzadem uniwersalnym napiecie na wtyku testowym pod literkami IG
ignition, oznacza zaplon winno byc 12V i jak wtedy niema iskry to na 95% padla cewka.Nie uzywac zamiennikow tylko orginal.Powod padniecia przebicia lub zwarcie na kablach wysokiego napiecia,jest np. brod w kopolce.Albo bylo mycie silnika tez sie zdarza.
Przy zmianie cewki jest dobrze wymienic wszystkie kable wysokiego napiecia,aby sie ustrzec ewentualnej  nowej  awarji.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Dlaczego uzywac tylko orginalow zwiazanych z elektronika.Nie orginalne czesci nie trzymaja dokladnie parametrow elektrycznych co powoduje zaklocenie pracy komputera i zarazem silnika.System dostaje parametry dotyczace stanu silnika nieprawdziwe i zarazem komputer zmienia automatycznie nastawy.
Silnik traci moc,pali duzo i to wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2011, 21:45:09 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Kwietnia 2011, 12:09:31 »
Wlasnie przyjechalem cos grzebnac przy aucie i sprawa sie skomplikowala chwile pokrecilem i odpalila zagrzala sie gdy obroty zaczely spadac dodalem gazu auto przyksztusilo sie i zgaslo dwa trzy razy odpalilem taka sama sytuacja aktualnie pojezdzilem troche po parkingu i zachowuje sie normalnie  boje sie troche wjechac w miasto bo jak zdechnie na srodku skrzyzowania to bedzie pelna lipa czy mozliwe aby cewka lub aparat zaplonowy zaczal dzialac pdawidlowo po czym znowy padnie?  druga sprawa jest taka ze nie slysze pompy paliwa no ale nawet gdyby padla to na gazie powinien dziala. Macie jakies pomysly co to moze byc?
była camry le 2.2 usa

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Kwietnia 2011, 12:16:27 »
Sprawdzałeś kody ?

Może być, że zalaną olejem cewkę szlag trafił.

Miernik, książka i działaj.
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwietnia 2011, 09:25:57 »
Komp nie pokazał żanych błedów za to po zagrzaniu się auto ma dość słabą kompresje 3-4 (na dwóch garach) tak że prawdopodobnie to jest przyczyną gaśnięcia.
teraz pytanie
1.czy dać jeszcze do innego mechaniora nic nie sugerując aby to sprawdził?
2.jaki mogą być koszty remontu czy lepiej zrobić swapa np. z IV generacji - motor 2.2 podejdzie bez żadnej napiny?
była camry le 2.2 usa

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Kwietnia 2011, 12:58:56 »
Jakby miał 3-4, to by w ogóle nie chciał odpalić. Niech to kto inny sprawdzi.

Koszty remontu można oszacować dopiero po rozebraniu silnika.

2.2 z IV można wsadzić, tylko trzeba pamiętać o kilku drobiazgach.

Nie rozumiem ostatniego słowa, używaj proszę zwrotów powszechnie rozumianych.

3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Kwietnia 2011, 13:10:19 »
Sprawdziłem ceny motorów na alledrogo i czy będzie wymiana czy remont to raczej nie bedzie mi się to opłacać, tak że bardzo możliwe że pojawi się kolejna "igła" na alledrogo :), zobacze co jeszcze wyjdzie w przyszłym tygodniu w innym zakładzie.
Pozdrawiam.
była camry le 2.2 usa

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Kwietnia 2011, 13:17:24 »
Zawory to kolega sprawdził ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Kwietnia 2011, 13:41:54 »
Właśnie dziś przywiozłem głowicę, a dokładniej sito, z zakładu regenerującego.

Auto miało marną kompresję ( w granicach 8 na każdym ), i ledwo chodziło.

Czy muszę dodawać, że miało najlepszą na świecie instalację gazową II generacji ?  <diabel>

Zaworów wydechowych nie ma ( wpadły w gniazda ), dolotowe są jakie-takie.

Redbull, niech Ci mechanik zrobi próbę olejową, to się dowiesz, czy pierścienie, czy zawory. Tylko nie przesadźcie z ilością oleju, bo można korbę skrzywić  :grin:
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Kwietnia 2011, 14:33:47 »
Rok temu robiłem głowice wiec zawory teoretycznie powinny być OK. No ale nigdy nie wiadomo, zobaczymy co stwierdzą w innym zakładzie...
Za pierścieniami przemawia również zużycie oleju(mineralnego) np. przy predkości ok 170 na trasie 1000 km może wsysnąć 0,5 literka bez problemu.
była camry le 2.2 usa

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Kwietnia 2011, 15:27:42 »
Mozesz smialo motor oddac na zlom,2,2 jezdzony na minerale nie nadaje sie do niczego.te silniki budowano tylko na syntetyk pelny.
Niema kompresji gdyz zjechana jest gladz chromowana cylindra,nowej nie nalozysz.Wymiana pierscieni to zabieg na najblizsze 100kkm udreki z silnikiem.Tak sie nie naprawia silnikow.
Pzdr.camry 2,2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Kwietnia 2011, 19:14:03 »
Witaj Redbull,
Tutaj masz liste silnikow 2,2 5F-SE od roku 1997 do 2000 na terenie Szwecji.Mozesz zamowic i przysla na palecie na adres jaki wskaza.Lub szukac silnika niekompletnego to znaczy blok + glowica.
Oto adress;
http://www.bildelsbasen.se/?link=list&ggl=s16&searchmode=1&vc1=198&pc1=120&vc[0]=198105100&vcx=4508&pc[0]=120101100
po kliknieciu merinfo dostaniesz pelny opis silnika wlacznie z przebiegiem. Tam niema oszustwa.Na koncu masz firme ATRACO jest to filia nalezaca do ubezpieczenia Folksam.Tam maja naprawde uzywane super rzeczy.
Zorientuj sie zbacz po ogladaj i sie zastanow czy warto ladowac pieniadze w cos jak dalej bedziez jezdzil na minerale.Taki sam los spotka znowu silnik,przedwczesne zuzycie.
Pzdr.Camry 2,2

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Kwietnia 2011, 19:52:19 »
Camry 2.2 z całym szacunkiem ale pisanie o zniszczonej gładzi bez oglądania motoru to wróżenie z fusów.
Co do motorów z linku małe przebiegi robią wrażenie podobnie jak ceny do 1000 euro...
Byłem dzisiaj odebrać auto i trochę szkoda mi je sprzedawać, jak myślicie remont : głowica uszczelniacze pierścienie zmieszczę się w dwóch tysiakach?
była camry le 2.2 usa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl