Autor Wątek: Chodziła i nagle zgasła  (Przeczytany 22441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

levyy1986

• Gość
Odp: Chodziła i nagle zgasła
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Kwietnia 2011, 20:57:01 »
I co mechanior Ci stwierdził za uszkodzenie?? za 1500 zł to znajdziesz silnik z gwarancją i małym przebiegiem w Polsce...

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Kwietnia 2011, 21:26:26 »
Na chwile obecną auto traci kompresje na dwóch garach jak się rozgrzej,gaśnie nie chce zapalić, podczas kręcenia załapuje na dwa gary. Rozrząd był przesunięty o jeden ząb mogło nadpalić zawory. Dzisiaj przejechałem nią kilka km na miejsce tymczasowego postoju. Zobaczymy jak się kończy ale na teraz szacuje koszty.
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Kwietnia 2011, 00:33:54 »
W granicach 2,5-3,5kzł można zrobić generalkę 5S ( na zamiennikach ).

W tych samych pieniądzach można mieć "nowy" silnik z US/JDM.

Ostatecznie można ściągać ze Szwecji, Niemiec, czy innych mniej lub bardziej pewnych źródeł, ewentualnie kupić w PL z "gwarancją rozruchową", cokolwiek by ona nie znaczyła.

Osobiście to zacząłbym od rozebrania obecnego silnika, i stwierdzenia, czy tam jeszcze w ogóle jest co remontować po najlepszym oleju na świecie <diabel>

za 1500 zł to znajdziesz silnik z gwarancją i małym przebiegiem w Polsce...

W Polsce wszystko ma mały przebieg  :grin:
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Kwietnia 2011, 08:49:19 »
Marcin,

co konkretnie masz na myśli pisząc generalkę? Szlify również? Bo liczę tak:
komplet uszczelek pod głowice i uszczelniacze zaworowe nie jestem pewien czy trzeba planować głowicę bo było to robione w zeszłym roku, do tego pierścienie. Pomijam robotę ale skąd 3,5 k? :-o
była camry le 2.2 usa

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2011, 09:06:24 »
W Polsce wszystko ma mały przebieg  :grin:
Masz racje, ale zdarza się tak, że można przed kupnem silnika odpalić go w aucie i wtedy już możesz, coś określić więcej, sam szukałem 2.2 do swojej,i nie jest łatwo coś dobrego kupić.Mam namiar na gościa w Warszawce , który miał do Camry silnik coś w okolicach 150000tys,przebiegu za 1500 zł. silnik był w budzie i normalnie palił, niby igła.Sam go nie słuchałem, ale mogę Ci namiar na niego dać, to możesz zapytać ,sam co i jak i przede wszystkim czy jeszcze ma. Gość handluje częściami.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2011, 10:07:58 »
co konkretnie masz na myśli pisząc generalkę?

1) Nowe tłoki, pierścienie, panewki główne i korbowe - jakieś 7 stówek
2) Komplet uszczelnień - około 900
3) Szlif wału i tulei cylindrów - 500-700
4) Nowe gniazda zaworowe utwardzane pod gaz ( 16x40-50zł ), dotarcie zaworów, sprawdzenie szczelności, planowanie płaszczyzny głowicy- jakieś 2 stówki, ewentualnie jeszcze wymiana prowadnic i zaworów na nowe, a to już znacznie zwiększa koszty
5) Pasek rozrządu i paski osprzętu, rolki, pompa wody - 4-5 stówek
6) Pompa oleju - cała nowa, albo regeneracja - 300-800
7) Olej, płyn chłodniczy - okołó 3 stówek

Do tego oczywiście robocizna i to, o czym zapomniałem. Jak widać poprzednia kalkulacja była mocno optymistyczna.

I to jest generalny remont silnika, a nie że ktoś wymieni uszczelkę pod głowicą, zrobi uszczelniacz na wale, wymieni olej, i majaczy, że "ma silnik po generalce"  <zalamka>

Z tego, oczywiście, można sobie wybrać to, co konkretnemu silnikowi trzeba zrobić - nikt rozsądny nie będzie szlifował wału, jeśli trzyma on nominalne wymiary, itp.

można przed kupnem silnika odpalić go w aucie i wtedy już możesz, coś określić więcej,

Owszem, wtedy tak. Jadę, mierzę kompresję i ciśnienie oleju, i wtedy mogę zaryzykować kupno. Nikt mi jednak nie zagwarantuje ( ani ja nikomu, sprzedając używany silnik ), że nie będzie brał oleju, czy że po 10kkm nie odda ducha. Już jedną fałkę kupiłem "na piękne oczy", i nawet nie odpaliła, a sprzedający przez telefon powiedział, że "pewnie pan nie umie podłączyć".
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2011, 10:13:22 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Maja 2011, 08:27:02 »
Zawory to kolega sprawdził ?

wczoraj po regulacji zaworów auto zaczeło zdecydowanie lepiej chodzić, gary się nie wylączają, troche pojeździłem niby wszystko ok jednak znowu na światłach przy dodaniu gazu zaksztusiła się i zgasła i tak kilka razy, zastanawiam się co by jeszcze sprawdzić generalnie dziwną sprawą jest że nawet rano przy zimnym silniku po odpaleniu jakby ssanie nie działało obroty odrazu są na 800-900.
była camry le 2.2 usa

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Maja 2011, 20:34:20 »
Nie mogę edytować już posta ssanie jednak działa, myślałem że to może tylko na gazie ale odpaliłem auto rozgrzało się niby wszystko OK wyłączyłem odpaliłem jeszcze raz i już słychać że coś nie tak np. dławi się w momencie dodania gazu po chwili jakby załapuje.
była camry le 2.2 usa

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Maja 2011, 22:37:01 »
Masz wersje USA, więc powinieneś mieć dwa katalizatory, w jakim są stanie ?

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Maja 2011, 10:12:28 »
Też kat chodzi mi po głowie, w przyszłym tygodniu oddaje jeszcze na diagnostykę, jeśli kat to który wywalić?
była camry le 2.2 usa

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Maja 2011, 16:08:07 »
u mnie ostatnio podobnie zachowywała sie falka, jak kabel WN od 1 gara sie wypiął. Na zimno jak dolewal, to szło, a jak na niskich i w cieple to pralka i przygasał, a teraz śmiga bo zamiast seiwy dostał Toyota genuin part ;) (pożyczony, beda NGK, przy sposobności)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Maja 2011, 19:59:52 »
Boze co wyscie z tym biednym silnikiem zrobili.
Wystarczylo pomierzyc cisnienie jakie jest wmagistrali olejowej,jezlei niskie to tak sie wlasniesilnik zachowuje.Nalzey wymienic pomope olejowa cala anie bawic w trybiku i uszczelni9acze wszytsko osobno.Pompa ma precyzyjnie ustawiony zawor nadmiarowy. W starym silniku wymiana pompy winna sie odbywac po okolo 250kkm o ile jest jezdzony na pelnym, syntecie.Pompa olejowa nie tylko smaruje elementy ruchome w siklniku ale rowniez staruje cala hydraulika silnika jak zawory ktorych w Camrze sie nigdy nie rusza nastawow fabrycznych one sa wykionane raz na cale zycie ale jak ruszono to Wasza sprawa,tylko nienarzekac ze silnik juz ni9ebedzie taki jaki dawniej,bedzie o wiele wiecej palil.Jak tylklo sa objawy dziwne i sie ciagle znmieniajaqce nalezy sprawdzic cisnienie w magistrali olejowej.Potem juz tylöko kupic pompe olejowa ale tylko orginal.-Wszystko wrocui do normy ,silnik bedzie szumial tak jak byl fabrycznie nowy.
Pzdr.Camry 2.2
Ciagle o tym, pisze ale wy swoje na zawory  czyli ustawianie tak jak stara skapcianiala Balbine. Balbina  ci co pamietaja to W-wa M-21. Postep jest caly czas ale nie  w Waszych warsztatach naprawczych.-Niewiesz to zapytaj sie delikatnie i podstepnie w Toyocie.

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2011, 11:30:03 »
Napiszę jeszcze co było w moim przypadku przyczyną może komuś sie przyda.

1. rozregulowane zawory - byly przyczyną braku kompresji + zwiększone zużycie oleju
2. wtryski lały bene nawet gdy auto było na gazie i się zalewało, po wymianie jest OK
dodatkowo musiałem wymienić świece (jedna byla uszkodzona mechanicznie) czujnik temp na komputer, kopulke,cewke, palec roz.

pozdrawiam.
była camry le 2.2 usa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl