Autor Wątek: Jak przyśpiesza CarinaE 2.0 - filmik!!!!  (Przeczytany 43659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAWORYT

• Gość
Jak przy¶piesza CarinaE 2.0 - filmik!!!!
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Października 2004, 18:56:57 »
Cytuj (zaznaczone)
 Ale chyba wiecie ze te licznikowe 200 nie musi sie pokrywac z faktycznym

Przecież każdy o tym wie,że licznik niepokazuje dokładnie prawdy,dlatego jak mówi sięo licznikowych 200,to sięmówi o licznikowych 200,ale jak chodzi o v-max,to każdy bardziej rozgarnięty weźmie pod uwage pewne odstępstawa minimum 2~5%,ale nie o to chodzi w tej zabawie.Ja napisałem,że rozpędzam bryke na standardowym obuwiu,co innego jak mialbym np.  :chmmm  185/60r14,wtedy nawet tego co pokazuje licznik inni niemogą odnieść do swoich wskazań licznika

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Października 2004, 21:37:03 »
Mialem na mysli predkosci uzyskiwane przez nasze samochody.Dlaczego carina E 133KM moze rozwinac taka samą predkosc jaką rozwija carina E GTi 157KM?Fizycznie na standardowym ogumieniu powinien byc juz dawno odciety zaplon lub wtryskiwacze.Faworyt co Ty na to?

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Października 2004, 21:59:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale chyba wiecie ze te licznikowe 200 nie musi sie pokrywac z faktycznym.Kiedys jechalem stara II-ką rowne 200 a licznik pokazywal 187km/h.Do pomiarow predkosci uzywam licznika elektronicznego ktory jest kalibrowany pomiarem obwodu kola z dokladnoscia kilku mm na odcinku ok.12m.Carina GT rozpedza sie tylko do rownych 200 z powodu odprezonego silnika i spadku mocy.Aż sie prosi o turbo.

Gdzieś był o tym cały wielki artykuł jak wzrastają opory powietrza  i jak to wpływa na prędkość faktyczną.Z tego co pamiętam to bylo tam napisane ,że aby pojechać 210km/h trzeba mieć 150 KM a żeby pojechać 230 już 200 KM.
W każdym razie ja na A2 miałem na blacie 220 niedawno na gazie  :-DD  a na benie nie wiem bo nie próbowałem...

pozdrawiam...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Października 2004, 22:37:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Faworyt co Ty na to?

No jasne,że masz racje.TO są licznikowe wskazania.Ja mając 140KM moge polecieć swoją odrobine szybciej,może jakieś 210 autentyczne,tylko z tym odcięciem zapłonu to nie tak jak myślisz,odciecie jest daleko jeszcze,gdzieś w okolicach 235-240km/h(licznikowych),ale mi nie odcięło,widocznie,miałem jakieś 6690obr(to było z górki z gliwic na A4,więc niebierzcie tego pod uwage).Powracając do tematu,to jeżeli carinus,do 210 dodam sobie 5% błąd wskazań prędkościomierza,to wyjdzie mi 220.5km/h.Prędkość max.katalogowa GTI to 225km/h ,więc niema nawet co porównywać ze zwykłą wersją,której rozpędzanie kończy sięprzy tych obrotach przy których GTI zaczyna żyć,czyli około 5.5tyś obr.Licznikowe 235km/h powinno GTI na prostej pokazywać z błędem wskazań mniejszym od 5%

Cytuj (zaznaczone)
Dlaczego carina E 133KM moze rozwinac taka samą predkosc jaką rozwija carina E GTi 157KM

Niemoże,a czy ja napisałem,że może?W zwykłej padliniastej 2.0 obroty użyteczne kończą sięszybciej niż w GTI,która poprostu idzie tylko lepiej przez ten 1tyś obr.wyżej.Teraz spójrz jeszcze na wahania mocy poszczególnych egzemplarzy,ja mam ponad norme mocy,a jak jakaś GTI niebędzie mocy trzymać,to będzie miała 150KM,mówie,tu o prawie nowych brykach,to wtedy ta prędkość max.będzie sięróżnić o mniej niż 10km/h.Wogóle ,to teraz niezależy mi już na v-max,bardziej wole dobre przyśpieszenie,od wysokich prędkości.W polsce jest mało autostrad,więc kto wogóle myśli o dużej v-max,każdy goni siępo mieście,albo na zwykłych drogach,gdzie sarny wyskakują przed maske :cnice

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Października 2004, 20:25:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Wogóle ,to teraz niezależy mi już na v-max,bardziej wole dobre przyśpieszenie,od wysokich prędkości.W polsce jest mało autostrad,więc kto wogóle myśli o dużej v-max,każdy goni siępo mieście,albo na zwykłych drogach,gdzie sarny wyskakują przed maske  

Faworyt-i za to Cie lubie,bo tez tak mysle.Dlatego staram sie jakos ozywic mój silnik zeby żyl na nieco nizszych obrotach i mysle troche o turbince.Musze jednak najpierw poszukac kogos w mojej okolicy kto ma taki uturbiony silnik dla porownania osiagow.Bo moze sie okazac ze bedzie kupa roboty a efekty malo odczuwalne.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Grudnia 2004, 02:21:43 »
JA mam zwykłą 2.0 fabryczną (na razie ;) )
I idzie do 200 a potem to już ciężko.
Pozdr.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Grudnia 2004, 19:29:05 »
U mnie,czy idzie ciężko czy nie to decyduje dużo czynników.Raz idzie 210 bez problemu,a później sięschody zaczynają,raz idzie 205,a raz 220km/h,a potem dopiero schody i niewiem dokońca od czego to zależy.Raz jechałem 230km/h i drugi raz już tego niepowtórzyłem,niewiem dlaczego,może musiałbym jechać w tym samym miejscu o tej samej porze i z takim samym wiatrem,oraz na takiej samej benzynie,co jest niemożliwe.Pamiętam tylko,że jak przechodziło 220 to wycieraczki trzepotały o szybe przednią i myślałem,że sięurwą,ale nieurwały sięi spokojnie do skarbiego dojechałem :-DD ,potem je wymieniłem,ale też już tych rekordowych 230 nieosiągnąłem,może jeszcze to nastąpi,ale cariną przy takiej licznikowej szybkości,powtarzam licznikowej,to jest chyba tyle samo strachu,co radości :adiabelek

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Grudnia 2004, 03:17:32 »
coż FAWORYT,  ja takiej prędkości nie uzyskałem ale moze to dlatego ze mam silnik po FL  :asmiliecry

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Grudnia 2004, 11:01:27 »
Cytuj (zaznaczone)
coż FAWORYT, ja takiej prędkości nie uzyskałem ale moze to dlatego ze mam silnik po FL

126KM? + mikserek LPG,wiem,wiem to już nie ta dynamika na wyższych obrotach,wykluczamy z tego wszystkie GTI,bo to działa wogóle inaczej -  w stylu...   :cidea  ...-GE   :D

Ja gdzieś znalazłem,że właśnie Carinka z motorem 2.0 po 95roku osiąga o 5km/h mniej,ale nieumiem tych danych odszukać.Mało ludzi zadaje sobie trud i pisze,że ma takie same osiągi,owszem,prawie takie same,ale pamiętam coś o 9.4sek do setki i 200km/h V-max  :roll:

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Grudnia 2004, 23:30:54 »
heh niezapmne A4 ja i moja GTI bez mixerka na 15", testowałem na prostej przyspieszenie od 200km/h do 230km/h bez problemu za każdym razem, tak jakby porównać przyspieszenie od 180-200, ehh kocham moje niepozorne brum brum  :adiabelek

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Grudnia 2004, 12:17:30 »
W moim przypadku,jak sięniema co sięlubi ( GTi ),to sięlubi co sięma ( GLi)  :D

kisiel321

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Grudnia 2004, 14:56:57 »
Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum. Chciałbym zobaczyć ten słynny filmik FAWORITA, ale nie mogęgo ściągnąć. Jeśli mogęprosić o wysłanie na maila jelly_kk@wp.pl to byłbym wdzięczny. Jak obejrzęto skomentuję.

kisiel321

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Grudnia 2004, 10:37:25 »
FAWORYT dzięki za filmik. Nieźle ale sporo tracisz na zmianie biegów. Możesz zrobić, że będzie jeszcze lepiej przyśpieszać jeśli odpowiednio będziesz zmieniał biegi. Ja swojego czasu miałem Golfa 1.8 GT. Ścigałem sięw mieście z Megan Coupe 2.0. Od startu nie miał żadnych szans, choć miał lepszy silnik. Pic polega na tym, że podczas zmiany biegów nie zdejmujesz nogi z gazu, więc nie tracisz obrotów. Przy zmianie biegu z 3 na 4, wciska w siedzenie. Na początek radęrobić to na niższych obrotach np. przy 4000 obr/min. Sam zobaczysz jaki efekt. Bardzo szybko musisz zminiać biegi i szybko mieszać sprzęgłem, żeby niee rozwalić skrzynik biegów i nie spalić sprzęgła. Ja to robięod 1 do 5 efekt jest niewiarygodny. Nie musisz wtedy dociągać do 6000 obr/min. Przy wyścigach zadziwisz innych. Powodzenia i daj znać jakie były twoje wrażenia. TO JEST RADA DLA WSZYSTKICH. :P  :roll

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Grudnia 2004, 14:57:33 »
No,a ty myślisz,że ja tak niepróbowałem?Nieda sięu mnie,tzn.powtarzalność tego zabiegu z biegami jest jeszcze mniejsza niż precyzyjne ich wrzucenie tak jak to robie przykładowo na filmie(jest to najszybszy rodzaj zmiany biegów w moim samochodzie),chociaż tam kilku biegów niedociągnąłem do końca,ale nie o to chodzi.
W carinie są wolne synchronizatory.Jak przykładowo chce szybko zmienić bieg,to gałka stawia ogromny opór na drodze prowadzenia,a jak mimo wszystko wrzuce ten bieg,to zgrzyt,z 1 na 2 szybka zmiana - zgrzyt(to piernicze takie coś),z 2,na 3 poprostu niewejdzie,niebędzie zgrzytu,tylko opór ogromny,a z 3 na 4,to jest taka jazda z tą zmianą,że już trzeba to robić poprostu powoli (najszybciej to tak jak jest na filmie),bo potrafią wejść inne biegi niż ten zaplanowany ,więc mam już uraz psychiczny .Nie będe wchodził w szczegóły, ale już sobie wyobrażam jak miałbym gaz w  deche.....
Natomiast biegi z 4 na 5 da siętak zrobić nie zdejmując nogi z gazu, bo piąty bieg wchodzi bez oporów, rzadko to sięstosuje, bo jednak prędkość już jest.
Dla odmiany w octavii TDI da rade wrzucić tak wszystkie biegi niezdejmując nogi z gazu.Skrzynia chodzi super.
Alfa Romeo 156 1.9JTD 0-188km/h gaz jest po prostu non-stop w podłodze,jak w octavii
Fiat Cinquecento sporting 1.2(mojej produkcji,ale skrzynia seryjna z 1.1),tak samo jak w alfie,poprostu super i na zmianie biegów góbiłem inne dużo lepiej przyśpieszające fury,a cienkaćz miał coś z 9.9sek do setki
Carina to dupowóz ,a nie sportowa bryka, a już przynajmniej już na pewno niezapewni super wrażeń ze zmiany biegów bez zdjęcia nogi z gazu, owszem zapewni, ale inne doznania ,które długo dają o sobie znać. To tak właśnie dla tych co nie mają carinek 2.0.
Carina GTI  gdzie jesteś??

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Stycznia 2005, 22:23:49 »
Cytat: FAWORYT
wyścig z czerwonym mondeo 2.5 w skarbku,film w galerii
qrde ma moze ktoś ten filmik, bardzo bym prosił  :modlitwa  o przesłanie jeśli ktoś go ma, albo jakiś rownież inny z Carinką w roli głownej, moj adres to: juz nie podam bleee  :-P
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 18:34:35 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl