No,a ty myślisz,że ja tak niepróbowałem?Nieda sięu mnie,tzn.powtarzalność tego zabiegu z biegami jest jeszcze mniejsza niż precyzyjne ich wrzucenie tak jak to robie przykładowo na filmie(jest to najszybszy rodzaj zmiany biegów w moim samochodzie),chociaż tam kilku biegów niedociągnąłem do końca,ale nie o to chodzi.
W carinie są wolne synchronizatory.Jak przykładowo chce szybko zmienić bieg,to gałka stawia ogromny opór na drodze prowadzenia,a jak mimo wszystko wrzuce ten bieg,to zgrzyt,z 1 na 2 szybka zmiana - zgrzyt(to piernicze takie coś),z 2,na 3 poprostu niewejdzie,niebędzie zgrzytu,tylko opór ogromny,a z 3 na 4,to jest taka jazda z tą zmianą,że już trzeba to robić poprostu powoli (najszybciej to tak jak jest na filmie),bo potrafią wejść inne biegi niż ten zaplanowany ,więc mam już uraz psychiczny .Nie będe wchodził w szczegóły, ale już sobie wyobrażam jak miałbym gaz w deche.....
Natomiast biegi z 4 na 5 da siętak zrobić nie zdejmując nogi z gazu, bo piąty bieg wchodzi bez oporów, rzadko to sięstosuje, bo jednak prędkość już jest.
Dla odmiany w octavii TDI da rade wrzucić tak wszystkie biegi niezdejmując nogi z gazu.Skrzynia chodzi super.
Alfa Romeo 156 1.9JTD 0-188km/h gaz jest po prostu non-stop w podłodze,jak w octavii
Fiat Cinquecento sporting 1.2(mojej produkcji,ale skrzynia seryjna z 1.1),tak samo jak w alfie,poprostu super i na zmianie biegów góbiłem inne dużo lepiej przyśpieszające fury,a cienkaćz miał coś z 9.9sek do setki
Carina to dupowóz ,a nie sportowa bryka, a już przynajmniej już na pewno niezapewni super wrażeń ze zmiany biegów bez zdjęcia nogi z gazu, owszem zapewni, ale inne doznania ,które długo dają o sobie znać. To tak właśnie dla tych co nie mają carinek 2.0.
Carina GTI gdzie jesteś??