Autor Wątek: E10 kto mi powie co mam z nią zrobić???  (Przeczytany 20823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hubciu77

• Gość
Odp: E10 kto mi powie co mam z nią zrobić???
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lutego 2007, 08:33:17 »
Wiesz Admin zdaniem mojego mechanika to nie głowica a ten feralny tłok na którym był zawór wypalony. Na tym tłoku może jest pęknięty pierścień (jest to możliwe gdyż nie wiadomo ile był jeżdzony z wypalonym zaworem- i to mogło być przyczyną pęknięcia pierścienia), ale wszystko było by oki bo nawet niech mi teraz weźmie litre na 1000km to jescze w tłumie ujdzie ale to że przygasa mi na wolnych obrotach baaardzo mnie irytuje  :|

Admin

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lutego 2007, 08:45:44 »
Sprawdz sonde. Zobacz jakie błedy wywala komp, skasuj zawartość i sprawdz co bedzie. Co było przyczyna wypalenia zaworu ?

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lutego 2007, 08:52:52 »
Przyczyną wypalenia zaworu był fakt ze poprzedni wałściciel nie pilnował luzów zaworów (opinia gościa który robił mi głowice)... choć mi wiadomo że takie usterki są przez dość agresywną eksploatację silnika, a i przy takim zdażneniu wątpliwy jest przebieg jaki mam na budziku min: jest to 153 000 km.....

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lutego 2007, 09:58:48 »
a jeszcze spytam wypalił się dolotowy czy wydechowy ??

tak czy inaczej jeśli nie chcesz swapa na 1,6 to raczej kup drugi silnik z auta po osrtym dzwonie z nieruszonym silnikiem...

a swap na 1,6 no cóż lebszej okazji mieć nie będziesz... proponuję ci abyś przejechał się 1,6 i... zacznij szukać dawcy ;D ;D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lutego 2007, 10:06:48 »
wiesz Kryspin w pracy mamy HONDE HR-V 1,6 pewnie jak by taki sinik był w mojej rollce to mniamm. No ale cóż są pewne ograniczeia (finansowe) które powodują to ze założe pewnie 1,4.
A co do zaworu to wylotowy był przepalony......

Admin

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lutego 2007, 21:19:46 »
Przyczyną wypalenia zaworu był fakt ze poprzedni wałściciel nie pilnował luzów zaworów (opinia gościa który robił mi głowice)... choć mi wiadomo że takie usterki są przez dość agresywną eksploatację silnika, a i przy takim zdażneniu wątpliwy jest przebieg jaki mam na budziku min: jest to 153 000 km.....
Agresywna powiadasz. Moja kreciła sie do 7 tyś i jakoś zawór sie nie wypalił a luzy nie były regulowane przez 200 tyś. Zawór poleciał bo sie wtrys jeden wykrzaczył i była za uboga mieszanka :(
Zeby zakatować ten silnik to trzeba naprawde chcieć.
Kup blok od innej corollki o bedzie super.

dziki

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Marca 2007, 16:34:51 »
około 1000 km i dolewam około litre.
Cierpiałem na tę samą dolegliwość (4afe 1.6\liftback\93rok)
zmieniłem pierścienie (150zł), dałem głowicę do przeszlifowania i wymiany uszczelniaczy oraz sprawdzenia szczelności (140zł),nowa uszcelka pod głowicę (80zł),olej,płyn. Na początku niewiele to dało lecz z czasem się wszystko ułożyło i po około 5000 km przestał brać olej. Co do nierównej pracy to prawdopodobnie może nie przepalać oleju, albo zanieczyściło silnik krokowy pod przepustnicą tak było u mnie.

JJasiek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2007, 10:15:30 »
JJasiek a jaki to silnik nie mów ze tamten stary po swapie hmm czy skasowałeś fure i sprzedajesz 4a-fe??
 a właśnie czy za silnik 1500zł bez osprzętu to dużo czy mało (mnie się wydaje ze za dużo max to 800zł a moze jestem w błędzie??)

Hubciu u mnie to jest choroba. I jak miałem okazję to rąbnąlem 4agze. Ten silnik to jest wyższa szkoła jazdy. 1.6 kompresor, seryjnie 165 KM i 200Nm, ciąg od samego dołu :) :) :) :)
4afe silnik w bardzo dobrym stanie technicznym i do tego cały komplet. Można sprawdzić jeśli ktoś ma możliwość.

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2007, 12:03:47 »
Witam!
Sprawdziłem w czoraj pobór oleju po zmianie na mineralny i co się okazało spadło o połowe czyli na 1000 km poziom oleju zatrzymał się mniej więcej na połowie bagnetu,(nie jest źle chyba?). Byłem u mechanika który robił mi głowice i okazało się ze po wymianie zaworu płytki które ustawiają luz zostały włozone te same i powodem przygasania i pierdzenia na wolnych obrotach był fakt podparcia zaworu- tego nowego. po niedzieli jestem umówiony na reperkę więc jak się zmieni cuś to dam znać.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Marca 2007, 08:21:05 »
zrób pomiar kompresji inaczej nie bedziesz wiedział co sie stało i w jakim stanie masz faktycznie silniczek. Poza tym mam nadzieje ze jak wymieniał ci zawór to dopasował gniazdo i tp. Te silniki cierpią z powodu uszczelniaczy zaworowych. Jak uszcelniacze sa do wymiany to ten mineralny na długo nie pomoze.

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Marca 2007, 10:15:14 »
cisnienia nie sprawdzałem ale po odkręceniu świec okazało się że ten cylinder na którym był wymieniony zawór świeca jest uwalona olejem- wniosek pierścienie na tym tłoku do wymiany (a olej jak brał tak bierze). Pytanie jast takie: czy babrac się z wymianą tych pierścieni czy nie??? :oops: Fakt który przema wia "za" jest taki ze głowice mam zrobioną na cacy, koszt wymiany pierścieni itd z częściami około 800zł. Przeglądnąłem forum i osoby które zmieniły pierścienie są zadowolone z efektu.... Nowy silnik 1500 zł założenie pewnie około 250zł a jak bedzie zły to zaś wymieniaj mimo gwarancjii koszt robocizny x2.
Chyba że rozbiore silnik zobacze czy tłok cały i czy gładzie są dobre to wtedy kupię pierścienie a jak będzie coś nie tak to kupie silnik na szrocie bo jeździc TOYOTĄ i lac olej co misiąc to sie mija z celem.

Z którego roku może być ten silnik?
czy oznaczenie na wtrysku moze swiadczyc o wieku silnika??
http://moto.allegro.pl/item175107188_silnik_toyota_corolla_1_4_4efe.html

Cena atrakcyjna mi się wydaje???

« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2007, 15:22:11 wysłana przez Radex E9 »

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Marca 2007, 01:16:21 »
OOOO Ale się naczytalem. Hubciu ja zrobilrm wymiane uszczelniaczy bo też mi brala olej i to sporo ok 1l.na 300 Km ale przy szybkiej jeździe. Przy okazji remontu mechanik wymienił mi pierścionki  na tłokach. Jak narazie wszystko jest OK. Ale ja mialem przejechane ponad 300 tyś Km. Koszt naprawy zmieścił się w 1300zł. i teraz ponoć jest wszystko OK. Żona twierdzi że od 6 miesięcy oleju nie ubywa. Tak na moj gust to ten twoj silnik jest jakiś felerny l radził bym go wymienić na inny uzywany, bo z tego nic już raczej nie będzie i szkoda kasy ładować;

A tak na  marginesie to moją rolke mialem przez 4 lata i zrobilem na niej 200 tyś bez awarji nie licząc brania oleju, ale te silniki czyli 4AFE ponoć tak mają czyli uszczelniacze po 10 latach puszczają. A tak na marginesie teraz śmigam Hondą Civic 98 z przebiegiem 230 tyś i nic się nie dzieje olej od wymiany do wyniany co 10 tyś. Kupilem ją jak miala 180 tyś i do tej pory chodzi jak zyleta od wymiany do wymiany nic nie dolewam.
Pozwole se zmodyfikować ten post bo jeszcze o dziwo mam takie uprawnienia hehehe i powiem że jak masz możliwość ti kup inny nie ruszany silnik, a co do zamaiany silnika na 4AFE  to gdzieś tu na forum jest dokladny opis wraz z fotkami jak to zrobić.
Ja preferuje nie ruszania Japońskich silników, bo ta moja 114 konna Toyota po tym remoncie nie może nawet stanąć przy tej 90 konnej Hondzie.
A apropo Twojego pytnia to te silniki mają inny dolot powietrza.
Wejdź sobie na allegro i zobacz jak wyglądają doloty do twojego silnika.
Czyli na fotki silników auta z tego rocznika. Nie twierdze że mam racje ale silniki 1,4 z tego rocznika miały inny dolot.

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2007, 09:49:02 wysłana przez Radex E9 »

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Marca 2007, 09:58:47 »
Cytuj (zaznaczone)
ale te silniki czyli 4AFE ponoć tak mają czyli uszczelniacze po 10 latach puszczają

duzo tez zalezy od samego oleju.... dolewalem co 1000 km 05,l po wymianie na polsyntetyk Mobila  zrobilem 8500km i nic nie ubylo  :oops:

jezeli masz juz glowice zrobiona to szkoda wymieniac silnik na jakis nie znany.... sprawdz jak wygladaja tloki i gladzie ... jezeli sa ok to pierscienie moga pomoc... przy okazji zawory mozna sprawdzic  :azn:

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Marca 2007, 10:14:13 »
No nic :|... zaryzykowałem i kupiłem dziś ten silnik z allegro, teraz tylko modły by był dobry :icon_pray:. Jak zamontuje go to napisze jak śmiga, no i mam nadzieje ze tym zamknę ten wątek. :oops:

robertog

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Marca 2007, 21:34:22 »
powodzenia :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl