Autor Wątek: Światła - włączanie automatyczne - tryb skandynawski  (Przeczytany 26507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T.N.

• Gość
Odp: Światła - włączanie automatyczne - tryb skandynawski
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Kwietnia 2007, 19:43:51 »
Dla tych, którzy mają czujnik zmierzchu za lusterkiem (zwykle w jedenj obudowie z czujnikiem deszczu) - wystarczy pięć minut zabawy, by mieć za darmo włączanie świateł mijania po odpaleniu silnika (i to ze stosowną zwłoką na rozruch). Trzeba jedynie zdjąć obudowę czujników, odpiąć złącze elektryczne i sprężynę mocującą, a następnie delikatnie odkleić czujniki (od strony złącza elektrycznego), odchylając je odrobinę - tyle, żeby wsunąć między czujnik zmierzchu a szybę kawałek ciemnej taśmy izolacyjnej. Nie należy odklejać czujników całkowicie, bo ważna jest szczelność połączenia (kwestia parowania). Teraz czujnik cały czas "widzi ciemność" i sprawa załatwiona, co więcej - działa to wyłącznie, gdy przełącznik świateł znajduje się w pozycji "auto", więc nie ma problemu z wyłączeniem świateł, kiedy nie zamierzamy ich używać

Looke

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwietnia 2007, 12:46:01 »
T.N.

a lusterko jak działa przy takim modzie? w nocy jak jedize auto i oslepia to lusterko sie nie przyciemnia? dobrze kojarze? czy pomylilem czujniki itp...

:oops:

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Kwietnia 2007, 21:35:31 »
Nie sprawdzałem, ale zdaje się, że lusterko ma własny czujnik, obok guzika. Czy korzysta z obydwu? Nie wiem, ale wątpię, bo niby i po co? Do poprzedniego posta poprawka - folia naprawdę musi być ciemna, bo inaczej w silnym słońcu prześwieca na tyle, że światła się wyłączają  :|

Looke

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Kwietnia 2007, 21:59:48 »
Lusterko korzysta z 2 czujników. tego.. obok guzika i tego od strony szyby... za lusterkiem...

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Maja 2007, 22:15:32 »
Przepraszam zainteresowanych, ale pospieszyłem się z informacją, nie sprawdziwszy dokładnie co i jak - okazuje się, że do włączenia świateł potrzebne jest zaciemnienie obydwu czujników na szybie przedniej - da się to łatwo zrobić i wówczas światła działają "po skandynawsku", ale niestety, szaleją też wycieraczki - uruchamiają się bez potrzeby po włączeniu zapłonu (chociaż później uspokajają się, pozostają jednak "przewrażliwione" i mogą startować bez potrzeby, na suchej szybie). Sorry za zamieszanie - pozostaje płacić w ASO (i płakać), jeśli auto jest na gwarancji

GD2087G

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Października 2010, 16:04:14 »
Kolego bo nie do końca udało ci się poprawnie tę operację przeprowadzić.
Czujnik zmierzchu pobiera informację z dwóch miejsc:
1. Czujnik światła w podszybiu (widoczny gołym okiem biały led znajdujący się obok oczka czujnika deszczu).
2. Czujnik deszczu w podszybiu- tylko jego centralne oczko.
Ja zrobiłem to następująco:
a) ściskając obudowę z dwóch stron (w podszybiu) zdjąłem ją
b) podważyłem metalową zawleczkę z jednej strony i zdjąłem zabezpieczenie.
c) odczepiłem wtyczkę
d) ciągnąc za obudowę wtyków wyjąłem czujnik (niczego się nie obawiajcie czujnik lekko odchodzi od żelowatej substancji)
e) w czujniku zaklejamy nieprzezroczystą taśmą izolacyjną czujnik światła (mały led o średnicy 4mm znajdujący się obok czujnika deszczu.
f) natomiast folią półprzepuszczalną (ja wykorzystałem kliszę z aparatu fotograficznego naświetloną na ciemno) zaklejamy centralną część czujnika deszczu - wyciąłem krążek o średnicy 12mm wkleiłem w żel podszybia).
g) zamykamy zabezpieczenie i wszystko działa - łącznie z czujnikiem deszczu.

u mnie wszystko super działa.
Nic mnie to nie kosztowało - to chyba najbardziej zadowalająca cena.

Pozdrawiam
GD2087G

GD2087G

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2010, 11:47:35 »
Zapomniałem dodać, że najlepszą folią jest krążek dyskietki komputerowej FDD 1,44''
Pozdrawiam
GD2087G

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl