Autor Wątek: Prosba o rade-jak poskaldac do kupy zabudowe-DLUGIE  (Przeczytany 2942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dman-666

• Gość
Prosba o rade-jak poskaldac do kupy zabudowe-DLUGIE
« dnia: 02 Marca 2007, 10:10:18 »
Po wielu perypetiach wracam do naprawienia tego co gra w moim Yaris 3D + rozszezenie odrobine.

Zalozenia takie:

-zostaje fabryczne CD jako jednostka sterujaca
-wszystko schowane przed okiem ciekawskich (wiadomo: Warszawa)
-w drzwiach 16,5 Pioneer (nie pamietam jaki model ale wyzsza polka) 150W mocy chwilowej-pewnie jakies 45 RMS (podlaczone bez zwrotnicy)
-na podszybiu we wnekach schowane tweetery.Tez Pioneer tylko od mocnejszego zestawu - graja lepiej niz te ktore byly oryginalnie z glosnikami srenioniskotonowymi (podlaczone bez zwrotnicy)

Cel:

-dolozenie wzmacniacza ktory bedzie napedzal przod + subwoofer (od Red'a zreszta ;-) )

Zgadanienia:

1. wybor i lokalizacja wzmacniacza

Kiedys chcialem wepchnac go pod fotel kierowcy ale widzialem, ze zdaje sie Red przymierzal do schowania w boczek na tyl. Ciekawe ile jest tam miejsca i co maksymalnie da sie tam wepchnac.
Druga sprawa to ile kanalow wzmacniacza...teoretycznie wystarczylyby 3 kanaly lub 4...czy ktoras z tych opcji jest bardziej korzystna od drugiej?
Dalej pytanie dotyczace niedrogiego wzmacniacza ktory moca bylby dopasowany do Sub'a i nie dostal zadyszki. Nie chce wydac na wzmacniacz wiecej niz 600 PLN wiec wybor moze byc trudny. Blaupunkty GTO albo cos w podobnej cenie? Zaznaczam, ze na inne lepsze wzmacniacze mnie nie stac a takze zabudowa nie bedzie wymagac od niego super parametrow.
Nastepne, z racji firmowego radia poziom sygnalu WE jest wysoki-raczej radia nie bede przerabial tak aby wpiac sie przed koncowke mocy wiec zostaja 2 opcje:

-popierdulka zmniejszajaca poziom sygnalu z allegro
-wzmacniacz z wejsciem umozliwiajacym takie zasilenie sygnalem (za cholere nie wiem jak sie takie wejscie we wzmacniaczu nazywa)

Jesli przerobka radia na wyjscie liniowe to prosba o wskazanie machera na terenie DC zeby mozna bylo powiedziec ile to kosztuje i ile czasu zajmie.

2. Kondensator

j.w. czyli nie za drogi i dostosowany do wzmacniacza. Zwykly czy elektroniczny i o jakiej pojemnosci (wyczytalem gdzies ze 0,5 farada daje rade wzmacniaczowi 500W RMS)?
Czy ew. w ogole bedzie wymagany do okreslonego typu wzmacniacza

3. Glosniki

Jak wyzej nadmienilem sa to Pioneer'y z ktorych jestem zadowolony (w zestawie nie bylo zwrotnic-glosniki sa podpiete bezposrednio do koncowki mocy). Ale...
Jakis czas temu stalem sie posiadaczem 10tek sredniotonowych z wbudowanym Tweeterem (dwudrozne) Infinity Reference (35W RMS, 105 chwilowej) i teraz:

a) zostawic srednioniskie i wysokie nie zawracajac sobie tylka dokladaniem Infinity
b) dolozyc Infinity jako "srodek" (bo moze lepiej zagra) do pozostalych (ale co zrobic z wysokimi zeby nie modyfikowac auta, czytaj nawiercac slupki lub psuc inne plastiki)
c) zostawic srednioniskie + Infinity wywalajac wysokie (obecne sa mocniejsze niz te w dwudroznych infinity ale moze to jest jakas opcja)

W zwiazku z powyzszymi deliberacjami i rozbudowa o sub'a pytanie o zwrotnice do poszczegolnych konfiguracji:
a) zalozyc dwudrozna na "niskie i wysokie" czy tez na "srednie i wysokie" (skoro bedzie sub)
b) zalozyc trojdrozna na "niskie, srednie i wysokie" do kazdego z trzech glosnikow
c) sam nie wiem ale w Infinity przewod "+" jest puszczony przez maly kondensator elektrolityczny wiec pewnie to pelni role malej zwroptnicy. I teraz dylemat: filtrowac sygnal na ten zestaw dwudrozny (srednie z wysokimi)? Jesli tak to jakie pasmo tam puscic?

Zaznaczam, ze:

-przekopalem FAQ'a ale nie znalazlem jednoznacznych odpowiedzi
-jestem raczej lajkonikiem
-bede sobie sam dlubal w aucie

Jesli dotarliscie do konca to moje gratulacje! ;-)

Dman-666

• Gość
Odp: Prosba o rade-jak poskaldac do kupy zabudowe-DLUGIE
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2007, 12:25:13 »
Jeszcze jedno...Glosnik sub to Em-Phaser Impulse 250 RMS

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2007, 13:39:12 »
:)

witam...

na razie nie mam czasu przeczytac szczegolowo i nad tym pomyslec, ale to co odrazu moge powiedizec to:

Ad1
pod fotel - niesprawdza sie zupelnie!! - latem zonk - wylaczanie co chwila - zero cyrkulacji a jest tam baaaardzo goraco - rozwiazanie testowane i nie polecane....
tylny boczek - jesli nie zalezy ci na tej wnece na 'lokiec' to mozesz tam wlozyc naprawde spory wzmak i wedlug mnie jest to bardzo dobre miejcs!! nie trzeba ladnie ukladac kabli itd...
najlepszym rozwiazaniem jest jednak wneka kola zapasowego! - czyli to co mialem w poprzednim aucie!
kolo zapasowe to totalnie zbedny balast.... - wklada sie tam wzmaka i nie traci NIC na wielkosci gagaznika!! - wedlug mnie dla Y najlepsze rozwiazanie!!

co do wzmaka...
najlepiej 3y kanaly... takie konstrukcje to zawsze 2u kanalowka + monoblok dla suba.... - w tej cenie jednak moze byc ciezko - napewno prosciej znalesc 4ro kanalowke....
jelsi 3y kanalowka - tania to audison srx - jednak dla mnie osobiscie taki spbie sprzet i bedize ciezko aby poradzil sobie tak jak powinien z subem!!
biorac pod uwage suba (jego znam dosyc dobrze!;)) to polecalbym np rodka r4100a...
uzywka bedize kosztowala ok 500-600 zl.... - wtedy masz masakre w aucie..... - plynna regulacja fazy sprawia ze mozesz z subem zrobic wszystko!!

co do radia nie wypowiem sie wcale, a to ze wzgledu na moje podejscie - radia fabryczne nie nadaja sie do niczego.... - w Y jest dobrze bo jest miejsce na inne i powinno sie z niego kozystac!;)

Ad. 2
doloz ta kase do wzmaka!
kondzio jest w tym rpzypadku TOTALNIE zbedny!!!!!

a o glosnikach to jzu potem jak przeanalizuje po pracy!;)

pzdr i milego skladania/kupowania!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2007, 15:51:14 »
odnosnie wzmakow...przekopalem allegro i to co mogloby sie nadawac:

Audison mostokowany ewidentnie na 3 (2x60+ 190):
http://www.allegro.pl/item169455610_wzmacniacz_audison_srx4.html

Audison o ktorym producent nie pisze ze mozna mostkowac w ukladzie 2x XX + XX:
http://www.allegro.pl/item170290276_audison.html

Tani jak barszcz Alpine o pododbnych parametrach:
http://www.allegro.pl/item170986683_wzmacniacz_alpine_mrp_f306_flex_super_stan_4x75w.html

Niedrogi blaupunkt:
http://www.allegro.pl/item169860887_blaupunkt_gta_4_mkii_sklep_fa_gw_29zl_gratis_800w.html

i najmocniejszy z nich Blaupunkt z jakiejs nowszej serii (210W na SUB'a):
http://www.allegro.pl/item168280239_blaupunkt_gta_475_nowy_model_sklep_850w_fa_gw.html

Pytanie dodatkowe: Do czego jest wejscie SPEAKER LEVEL INPUT? Czy dobrze mi sie wydaje ze tak sie oznacza WE mocnego sygnalu np z oryginalnego radia? W perspektywie pewnie przerobie na liniowe ale dzis musi tak zostac.

Zestaw w drzwiach to poprzednia generacja serii H Pioneer'a z wysokim od mocniejszego zestawu  (byl odrobine wiekszy i gral lepiej niz ten w zestawie): http://tiny.pl/cd5g
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2007, 16:40:19 wysłana przez Dman-666 »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2007, 19:52:52 »
bez zastanowienie kupuj LRx'a.... bardzo dobra seria audisona!! w tej cenie prawie nie ma konkurencji...
sadze ze aukcja dojdzie do ok 700 zl!!
mocy ten wzmak tez nie ma oszalamiajacej, ale akurat przy tej konstrukcji jestem pewien ze to co 'ma' wystarczy na anpedzenie suba, bo pionki to napedzi 'wszystko'!;)

to tyle jesli chodzi o wzmaka, a na reszte ponownie brak czasu aby przeczytac!:/
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2007, 02:26:31 »
bez zastanowienie kupuj LRx'a.... bardzo dobra seria audisona!! w tej cenie prawie nie ma konkurencji...
sadze ze aukcja dojdzie do ok 700 zl!!

No i poszedl za 500 ;)))pluje sobie w brode bo aukcja poplynela wczoraj wieczorem...echhh...az mnie sciska w zoladku, ze nie nie zdarzylem wystartowac...szkoda jak choler abo za 2 tyg chce to wszystko zaczac upychac...sprobuj mi cos powiedziec nt konfiguracji Pioneer H na przedzie (membrany z plastiku) z Em-Phaserem...moze wywalic ten przod i wsadzic tam cos innego?...w temacie wygluszania wiem wszystko i aktualnie bede poprawial zabudowe drzwi po montazu elektrycznych szyb i jakisczastemu dzwonie w jede z nich....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl