Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej. (F)  (Przeczytany 44851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Światła do jazdy dziennej.
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Marca 2007, 18:21:53 »
Mój opis dotyczy przerobienia naszych krajowych swiateł do jazdy dziennej sprzedawanych w wiekszosci sklepow z czesciami.Moim problemem jest brak zwykłych żarowek w lampach,wiec nic nie wykombinuje innego jak zalozenie oddzielnych swiateł.Nie mozna przesadzac tez z jasnoscia swiatła do jazdy dziennej,wszystko ma swoje okreslone przepisami parametry.Na poczatku chciałem wstawic diody u podstawy soczewki xenonów aby dawały blask lecz dodatkowe swiatła umieszczone w dolnej czesci zderzaka wygladaja znacznie lepiej.Dodatkowy problem zwiazany z zalaczaniem tych swiatel rozwiazuja diody ktore moga sie palic zaraz po przekreceniu stacyjki i nie powoduja obciazania instalacji.
Nie widzialem rozwiazania z audi.Gdzie sa umieszczone te diody?

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Marca 2007, 19:25:02 »

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2007, 10:55:06 »
Założenie diod podobnie jak w tym audi skonczy sie zatrzymaniem przez miśki.Nie bedziemy mieć homologacji na to oświetlenie.Kupiłem wczoraj na allegro pare diodek i za pare dni zrobie próbe.Wkleję pare fotek jak to wyszło.

daniel

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Marca 2007, 06:40:08 »
Panowie,

Ja w związku z ustawą planuję zrobić zobie urządzenie , które miałem w poprzednim aucie - przekaźnik świateł dziennych. Działało to mniej więcej tak. po przekręceniu kluczyka uruchamiał się silnik a po zgaśnięciu kontrolki ciśnienia oleju zapalały się światła mijania.
To tak ogólnie, bo miało to jeszcze kilka innych funkcji, ale to była fabryczna instalacja. A tu będzie "dorobiona" więc można troszkę pokombinować ;) ale idea w dalszym ciągu mi pasuje. Układ nie jest skomplikowany i montaż nie powinien być trudny, ale to się okaże ;)

Potrzebuję schematu elektrycznego Cariny. Ma może ktoś?

D.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Odp: Światła do jazdy dziennej. (F)
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Kwietnia 2007, 15:59:52 »
Sytuacja sie wyjasniła,własnie wyczytałem to w pewnym artykule w motonews:
"Prezydent RP podpisał w zeszłym tygodniu ustawę z dnia 7 marca 2007 r. o zmianie Prawa o ruchu drogowym, nakładającą obowiązek jazdy na światłach mijania przez cały rok. Ustawa wejdzie w życie 17 kwietnia (14 dni od daty publikacji w Dzienniku Ustaw). Mimo, że na razie nie musimy jeszcze jeździć w ciągu dnia z włączonymi światłami, zalecamy to rozwiązanie już dziś we wszystkich sytuacjach z wyjątkiem stania w korku.

Ustawa nakłada na kierujących pojazdami obowiązek używania świateł mijania przez całą dobę. W okresie od świtu do zmierzchu, w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, kierujący pojazdem, zamiast świateł mijania, będzie mógł używać świateł do jazdy dziennej."

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Kwietnia 2007, 17:27:35 »
http://www.auto-west.pl/oswietlenie_day.htm - Hella reflektorki

http://wesem.pl/halogen.php?halogen=2la&pl Wessa z przekaźnikiem

:icon_police: Wymagania:
1. Muszą mieć homologację.
2. Światła świecą razem z postojowymi z tyłu, po włączeniu świateł mijania muszą się wyłączyć   automatycznie. (nie może być 4 punktów świetlnych przy mijaniu w dobrych warunkach).

A jak to podłączyć:
Na schemacie jest automatyczny włącznik, który reaguje po odpaleniu silnika, kiedy to napięciu rośnie ponad 13,5V, można go ominąć i wtedy światła włączą się po włączeniu postojowych, a wyłączą po włączeniu mijania.

W prostszej wersji nie patrzcie na diody (nie ma ich) i zamiast AWS'a podłączacie kabel do świateł pozycyjnych przez bezpiecznik. Jeśli nie chce się Wam rozbierać przełącznika świateł, to podłączcie pod lampy i już.

Obrazki ze strony http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27082

W razie pytań dgolf@wp.pl

Upalny dzień + włączone światła-już czuję tą temperaturę w kloszach.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2007, 17:39:27 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Kwietnia 2007, 17:33:54 »
Moje kombinacje z diodami w lampach do jazdy dziennej trwaja.Znalazłem jednak małe żarowki o mocy 6W zakładane w oryginalnych swiatłach helli.Kupiłem juz swiatła za 54zł/komplet z żarowkami 21W.Oglądałem tez swiatła helli tyle ze z żarowką halogenowa 6W ale w cenie 280zł.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Kwietnia 2007, 22:21:04 »
odnowie nieco temat,
juz jada do mnie swiatla dzienne helli z instalacja (160 na allegro).
chce je zamontowac w miejsce przeciwmgielnych.
problemem tylko jest, ze instalacja obsluguje tylko swiatla przednie a wymaganiem jest aby wlaczaly sie takze tylnie.

na razie jeszcze nie patrzylem po schematach ale moze ktos ma juz jakas koncepcje gdzie sie podlaczyc (najlepiej gdzies w komorze silnika) zeby wlaczac tylnie razem z dziennymi ?

pozdrawiam,
cholo

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Maja 2007, 22:55:50 »
umiesc link do aukcji allegro tych swiatel, moze inni tez sie zainteresuja pozdro
!!!!WROCEK!!!!

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Maja 2007, 12:46:48 »
umiesc link do aukcji allegro tych swiatel, moze inni tez sie zainteresuja pozdro

kupilem na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=187464533
widze, ze gosc wystawil teraz po 178 pln

pozdro,
cholo

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Maja 2007, 13:35:23 »
Poradź mi , czy te światła będą pasowały do mojej Avensis 98 w miejsce halogenów ?

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Maja 2007, 16:55:36 »
ja na podstawie wymiarow z aukcji zrobilem sobie kartoniki o takim ksztalcie i w ten sposob sprawdzilem czy beda pasowac

pozdro,
cholo

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Maja 2007, 18:31:12 »
słyszałem o takich sposobach
jeden kolo to sobie gazetę kupił i w ten sposób żonę znalazł ale też nie powiedział czy mu pasuje 

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2007, 15:31:07 »
Przeczytalem dzis w "Motorze" ze od jesieni bedzie juz mozna jezdzic ze swiatlami dziennymi bez tylnych pozycji - Dane z ministerstwa transportu. Moze jednak warto poczekac na ta nowelizacje z przerabianiem swoich Toyotek?

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Maja 2007, 13:34:26 »
A co sądzicie o tych układach? Czy to ma szansę w toyocie działać?
Sprawa o tyle wydaje się ciekawa, że nie trzeba niczego domontowywać, a jako światła dzienne wykorzystywane są włókna świateł drogowych przy zmniejszonym zasilaniu, których zazwyczaj bardzo mało używamy.

http://www.allegro.pl/item193648264_regulator_swiatel_dziennych_sd_2_swiatla_dzienne.html
http://www.allegro.pl/item192100137_reduktor_swiatel_swiatla_dzienne_fv_gw.html

pzdr, m.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl