Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej. (F)  (Przeczytany 44843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła do jazdy dziennej. (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Maja 2007, 14:32:07 »
A co sądzicie o tych układach? Czy to ma szansę w toyocie działać?

w carinie chyba jest wlasnie sterowanie masa
ale i tak z tego co czytalem ingerencja w uklad oswietlenie nie jest dozwolna i moga za to dac mandat bo reflektory traca homologacje

pozdro,
cholo

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Maja 2007, 15:50:33 »
Dodatkowo żarówki halogenowe nie mogą pracować na niskich temperaturach żarnika gdyz zacznie odkładać sie czarny nalot na bańce szklanej.Dodatkowo wygląda to nieciekawie-mysle o kolorze swiecenia lamp.Odpusciłem na razie montowanie LED-ów do lamp swiateł dziennych z braku czasu.Ciezko jest ustawic diode tak aby blask był rozproszony pod wiekszym kątem.Wpadł mi pomysł wstawienia diod w tylne swiatła pozycyjne( przednie postojówki juz mam na diodach) tylko do jazdy w dzień ale kolega zastrzelił mnie wiadomoscią o zniesieniu niedługo obowiązku używania tych świateł.Zastosowanie LED-ów umozliwi załączenie swiateł zaraz po właczeniu zapłonu bez używania układow załączających.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maja 2007, 17:59:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo żarówki halogenowe nie mogą pracować na niskich temperaturach żarnika gdyz zacznie odkładać sie czarny nalot na bańce szklanej.
w moim aucie od 12 lat swieca dzienne/drogowe, halogenowe HB3 i jeszcze nigdy nalot sie na nich nie zebral :grin:

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Maja 2007, 19:56:30 »

w moim aucie od 12 lat swieca dzienne/drogowe, halogenowe HB3 i jeszcze nigdy nalot sie na nich nie zebral :grin:

Wydaje mi się, że mylisz światła.Światła do jazdy dziennej to nie to samo co drogowe. Notabene światła drogowe to potocznie zwane...długie  :grin:

Pozdrawiam.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Maja 2007, 16:19:54 »

Wydaje mi się, że mylisz światła.Światła do jazdy dziennej to nie to samo co drogowe. Notabene światła drogowe to potocznie zwane...długie  :grin:
Pozdrawiam.

Wydaje mi sie ze zle ci sie wydaje. Z tego co wiem w Camrzycy Łukasza ( zagazowanej niestety)  wersji chyba kanadyjskiej jako swiatła dzienne swieca własnie " długie" tylko na pól gwizdka :grin: :grin: :grin:
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Maja 2007, 16:34:10 »

Gratuluję tak dobrych żarowek.Tylko powiedz jak długo masz zamontowany układ do obniżania poboru pradu przez żarowki?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maja 2007, 16:40:05 »

Gratuluję tak dobrych żarowek.Tylko powiedz jak długo masz zamontowany układ do obniżania poboru pradu przez żarowki?

NIe to zebym był adwokatem Łukasza ale chyba logiczne ze ma ten układ fabrycznie montowany :)

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Maja 2007, 19:55:02 »
edie ,ty to wiesz(o tym samochodzie i jego światłach), ale my raczej wróżkami nie jesteśmy i w czarodziejskiej kuli tego nie zobaczymy. Powstrzymaj się więc od twoich "logicznych" komentarzy, bo wystarczy sprawę wyjaśnić ... jednym zdaniem, a nie "upajać"się swoją większą wiedzą na temat tego właśnie(Łukasza) samochodu. :-o

Jesli chcesz mi cos powiedziec, zapraszam na PW

Eddie
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2007, 08:31:26 wysłana przez eddie »

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Maja 2007, 20:33:49 »
swiatelka, o ktorych wspomnialem w tym watku pasuja w miejsce halogenow idealnie (juz sa zalozone)
przerobilem tez troche instalacje zeby wlaczaly sie tez tylne pozycyjne (przerobka bardzo prosta i latwa do ewentualnego odwrocenia)

jezeli kogos interesuje moge wrzucic zdjecia

pozdro,
cholo

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Maja 2007, 07:38:44 »
no pewnie , że dawaj fotki

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Maja 2007, 09:29:24 »
dawaj foty, linki, schematy, co tylko masz żeby działało i zamawiamy :D
Powaga

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Maja 2007, 10:27:26 »
Planuję w swojej Ave ( rocznik 98 ) montaż świateł dziennych powszechnie znanej firmy Hella typ 2PT 008 362-801 na żarówki H6W lub na ledy typ 2PT 009 496-801 – te pierwsze to wydatek rzędu 170,00 PLN , drugie są strasznie drogie ...
Montaż w miejsce halogenów których i tak nie mam...
Znalazłem też w necie lampy firmy WESEM ( http://wesem.pl/halogen.php?halogen=2la&pl )
typ 2LA.14859 w kpl. z żarówkami 12V , przewodami i przekaźnikiem.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Maja 2007, 11:43:12 »
podsumowujac moje doswiadczenia ze swiatlami dziennymi

kupilem je na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=187464533

przekaznik zamontowalem jak na obrazkach:

a wygladaja tak:

wlaczanie tylnich pozycyjnych jest zrobione niezaleznie (jak ktos bedzie zainteresowany moge opisac co i jak)

pozdrawiam,
cholo

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Maja 2007, 13:03:01 »

wlaczanie tylnich pozycyjnych jest zrobione niezaleznie (jak ktos bedzie zainteresowany moge opisac co i jak)

jak możesz to rzuć to jeszcze tutaj, bo narazie jest obowiązek, a światełka wkomponowały sie całkiem sympatycznie

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Maja 2007, 14:04:07 »
A na jakiej wysokosci od ziemi one sa zamontowane ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl