Autor Wątek: Olej w skrzyni biegów  (Przeczytany 23406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojtek

• Gość
Odp: Olej w skrzyni biegów
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lutego 2009, 14:30:55 »
Zalałem GM 1940182. Syntetyk, podobno 75W85. Przy wymianie wylałem czysty żółty i zalałem tym czerwonym (2ltr) i ....  przestała haczyć 3. Podobno poprzedni był wymieniany 60kkm temu w serwisie ale nie było mnie przy tym i nie moge potwierdzić.  

matt28

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lutego 2009, 19:52:38 »
Witam
 i .. zapytuję:)
czy po 60 tys. km. w Ave '02; silnki 1,6 należy wymieniać olej w manualnej skrzyni biegów??
Pytam, bo w książce gwarancyjnej w rozdziale Harmonogram Programu Bezpieczeństwa i Zdrowia jest to tak niejasno napisane, że .. pogubić sie można :( .. a na zadane pytanie w "moim" sewisie otrzymałem odpowiedź .. twierdzącą czyli, że należy wymienić.
Pozdrawiam

Co prawda do kolejnego serwisu pozostalo mi jeszcze ok 8kkm, lecz wstepnie dowiadywalem sie w ASO  co zostaje wymienione podczas serwisu po 60 kkm i powiedziano mi ze min. olej w skrzyni biegow na pewno jest wymieniany.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lutego 2009, 11:37:54 »
ma być gl-4 lub 5 75w90, nie ma znaczenia czy syntetyk czy półsysntetyk (i tak co 60tys go wylewasz  :grin:). ja zalałem Motulem motylgear 75w90 (półsyntetyk) i jest bardzo fajnie  :grin:

co do wymian to co 60tys. jedne firmy nie wymieniają inne jak toyota tak. moim zdaniem jest to "praca firmy na renomę" po przez minimalizowanie ryzyka uszkodzeń w wyniku starzenia się oleju. więc taniej jest wymienić 2.5l oleju niż robić później synchronizatory. a swoją drogą to toyota ma bardzo słabe skrzynie.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2009, 11:41:02 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lutego 2009, 13:46:31 »
[...]a swoją drogą to toyota ma bardzo słabe skrzynie.

Umówmy się... Toyota ma bardzo precyzyjne skrzynie ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lutego 2009, 15:24:06 »
i tu będę polemizował. to dlaczego sypią się w corrolach na potęgę, standard to hacząca trójka, padające synchronizatory, wyją niemiłośiernie na hamowaniu silnikiem, w np. verso od nowości biegi nie prowadzą na miejsce (opinie użytkowników z netu). do tej pory jeździłem "niby badziewiastymi fordami" i tam bez wymian jakichkolwiek oleju robiłem po 300tys i nic ze skrzynią się nie działo. więc nie zgodzę się co do precyzyjności. wsiądź sobie do jakiej kolwiek ave i do np. hody accord (w hondzie wchodzą jak w masło  :grin:)
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Lutego 2009, 07:49:19 »
A może to nie jest wina skrzyń biegów tylko oleju, patrz Castrol SLX. Wielu ludziom pomogła sama zmiana płynu bez ingerencji w mechanizmy. Co do samego SLX ciekawi mnie dlaczego do silnika 3S-FE, którego historia sięga lat 80. toyota lała się olej z roku 2000.

poldek355

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Lutego 2009, 20:58:15 »
 Fałszywy płyn w silnikach polskich aut

niedziela 22 lutego 2009 19:04
Mafia podrabiała olej Mobil One

Fabrykę podrabianego oleju silnikowego znanej marki Mobil One zlikwidowali policjanci z Centralnego Biura Śledczego. "Olej trafiał do hurtowni w całym kraju. Mieszanka jest niebezpieczna dla silników" - ostrzegają policjanci..................................I wez teraz  wlej Mobila!.Co o tym sadzicie.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Lutego 2009, 21:09:13 »
dlatego m.in. kupuję oleje sprowadzone z zagranicy  :grin:
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

arkady_73

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lutego 2009, 07:59:13 »
Mobil1 jest najczęściej podrabianym olejem w Polsce. Nagminne jest skupowanie pojemników po tym oleju, a potem... wiadomo. Z tego co wiem, jedynym olejem nie rozlewanym w Polsce jest Valvoline.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl