Autor Wątek: Zakup Camry 92-9x  (Przeczytany 14190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
Zakup Camry 92-9x
« dnia: 04 Kwietnia 2007, 13:13:40 »
Witam

Posiadam wysluzona juz nieco  :icon_pray: Carine II i zamierzam w niedlugim czasie kupic Camry (2.2). Chcialbym zapytac na co zwrocic szczegolna uwage podczas tej operacji :) Jakies newralgiczne punkty ? Moze ktos z forumowiczow bedzie chcial oddac swoja Camerke w dobre rece :)
Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam,
Mikolaj
In (T) we trust.

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup Camry 92-9x
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2007, 13:31:25 »
kolega undercover sprzedaje pogadaj z nim

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14575.0
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2007, 16:38:39 »
Witam

Posiadam wysluzona juz nieco  :icon_pray: Carine II i zamierzam w niedlugim czasie kupic Camry (2.2). Chcialbym zapytac na co zwrocic szczegolna uwage podczas tej operacji :) Jakies newralgiczne punkty ? Moze ktos z forumowiczow bedzie chcial oddac swoja Camerke w dobre rece :)

Pozdrawiam,
Mikolaj

Podczas tej operacji należy zwrócić uwagę na wersję V6  :grin:

Newralgicznym punktem 2.2 jest silnik 2.2 pod maską. Jest tak newralgiczny że czasem do szału potrafi doprowadzić... :D

przemyśl poważnie zakup V6 żebyś potem nie żałował, jak ja teraz...

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2007, 17:23:06 »
jak jestes z warszawy to mozemy sie wrazie co spotkac i pokaze ci na co nalezy zwracac uwage kupujac wersje v6 - bo teraz juz wiem czemu nalezy sie przyjrzec ;)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2007, 21:09:48 »
MarcinM ma rację - będziesz cieszył się z 2.2 dopóki ktoś przypadkiem nie przewiezie Cię porządnie 3.0 :-)) BTW dziś w Raszynie widziałem złotą 2.2 na sprzedaż za 7.7k Stoi przy ulicy z plalatem sprzedam (w stronę Wawy) warsztat ma reklamę toczenia kół na samochodzie.
Radzę Ci szukaj V6..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

etz257

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2007, 08:46:15 »
Co do 2.2 i 3.0 to powiem tak, części do 2.2 są drogie a do 3.0 jeszce droższe :( nie mówiąc już o spalaniu. Więc przy kupnie trzeba również spojrzeć od tej strony, prawda jest tak że każdy by chciał Camry 6.0 :D ale trzeba spojrzeć realnie :) Auto już nie jest nowe a jak trafisz na egzemplarz taki jak ja to 2.2 może jakoś przeżyjesz a 3.0 wyrwie cię z butów :).
A co do oglądania to spójrz dobrze czy nie byla za mocno bita bo nie bite auto trudno znaleźć (wydaje mi się że łatwiej znajdzie sie nie bite 2.2 niż 3.0) Jak ci się nie pali to szukaj Camraka 99,9% nie bitego i nie najtańszego. Później to wszystko wychodzi. Tu masz link do mojego postu w którym napisałem co i ile kosztowało. Może to cię też naprowadzi na co patrzeć.http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=12648.0
Tak namarginesie to uważam że nikt dobrej Camry nie sprzedaje :), oczywiście są wyjątki potiwerdzające regułę :)
Pozdrawiam i życzę trafnego zakupu.

forys

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2007, 09:05:35 »
otóż zdarza się, że ktoś sprzedaje dobrą Camry - ja właśnie to robię a raczej zrobiłem  :-( gdyż auto zarezerwowane

ja przy kupnie kierowałem się głównie wiedzą sprzedającego nt. motoryzacji/mechaniki a Camry w szczególności - auta ludzi, którzy nie mieli pojęcia o czynnościach eksploatacyjnych i nie potrafili odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące wiedzy nt. swojego auta po prostu odpuszczałem

do tego istotny jest poziom "zadbania" auta - zdecydowanie można okreslić nawet oglądając "wypicowane" auto czy było ono zadbane przez cały czas eksploatacji (co świadczy o właścicielu) czy tylko umyte/wyprane na czas oględzin

ostatnia sprawa to jazda z tymże kierowcą i obserwacja jego zachowań w aucie, obchodzenia się ze skrzynią, zimnym silnikiem etc. + zlecenie wykonania kilku manewrów autem - wtedy wiemy już jak zawodnik się z nim obchodził (oczywiście w przybliżeniu)

reszta to rzekłbym standardy dot. zakupu auta
jak możesz to skorzystaj z propozycji Kolegi Owca i umów się z Nim na oględziny;
sporo już wie i przeszedł ze swoją Camry a po moich i Jego wspólnych oględzinach autek wie też jak powinna wyglądać zadbana Camry  :grin:
powodzenia!

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2007, 09:59:32 »
Wszyscy mądrze piszą.

Marcin i Maniek pisząc o wyższości 3.0, ETZ i Forys o stanie auta.

W mojej opinii camry niezależnie od wersji silnika jest bardzo dobrym autem. Osobiście także wolę V6. Każde auto da się doprowadzić do dobrego stanu, ale po co? Szkoda nerwów i pieniędzy.
Auta za 7000 zł ("bo wyjeżdzam za granicę") zwykle nie są nic warte. Wiem, bo sporo camraków w życiu widziałem. Poszukaj dłużej, a zobaczysz że warto. Pisz, pytaj i nie kupuj 2.2 w automacie.

Pamiętaj że tu już nie kupujesz rocznika, tylko stan auta.

P.S. Ja chcę sprzedać swoje auto, jeżdżę nim od 13 lipca 2005. Kupiłem auto w stanie bardzo dobrym, sprzedaję w jeszcze lepszym.

orb

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2007, 19:31:29 »
witam
jezeli ktos ma ochote na camry 3.0 v6 to zapraszam jest wystawiona w dziale gielda - samochody http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14642.0    ,dla forumowiczow (tylko prosze sie podpisac) wypisze takze wszystkie minusy tego samochodu bo jednak dwunastoletni samochod nie moze byc idealny takie to nawet z fabryki nie wychodza i za kazda rzecz odlicze od ceny,

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwietnia 2007, 22:36:17 »
Witam

Pozdrawiam,
Mikolaj

Cześć!
Jezeli cenisz sobie dynamike to kupuj V6 (ja mam 2.2 i uwazam ze jest za słaby do niej!)
A jezeli jestes oszczedny to kupuj 2.2

Pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwietnia 2007, 23:14:55 »
Nie wiem o jakich drastycznych różnicach w cenach części pisze etz ? Co masz na myśli ? Przecież oprócz silnika (który się nie psuje) to róznica w cenie polega tylko na rozrządzie i ilości świec - co więcej 1MZ jest pod tym względem tańsze - bo ani kopułki, ani przewodów WN nie ma.. Moim zdaniem cenowo jest minimalna róznica w utrzymaniu obu aut. Spalanie V6 jest wyższe o 1,5 litra od 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2007, 00:54:18 »
Spalanie V6 jest wyższe o 1,5 litra od 2.2

jakoś ostatecznie bym przebolał  :grin:

pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2007, 09:41:14 »
Nie wiem o jakich drastycznych różnicach w cenach części pisze etz ? Co masz na myśli ? Przecież oprócz silnika (który się nie psuje) to róznica w cenie polega tylko na rozrządzie i ilości świec - co więcej 1MZ jest pod tym względem tańsze - bo ani kopułki, ani przewodów WN nie ma.. Moim zdaniem cenowo jest minimalna róznica w utrzymaniu obu aut. Spalanie V6 jest wyższe o 1,5 litra od 2.2
Ale ta starsza 3.0 to ma przewody WN nie za 400 tylko za 700 zł, rozrząd, świece, opłaty (OC) no i obsługa jest droższa, bo jeśli ktoś sam nie będzie potrafił to za V6 mechanicy biorą więcej bo 3 świece można w miare prosto wymienić a bez kanału i podstawowej wiedzy czy też żyłki mechanika kolejnych trzech świec już się nie wymieni :).
Tu już tylko domysł mój: wszelkiego rodzaju amorki przeguby, sondy, są z zasady droższe bo być może materiał mocnieszy zastosowany i druga sprawa masz V6 to płać niestety taka prawda. Inaczej traktują mechanicy człowieka który podjeżdza V6 a inaczej niż skromną 2.2 :)
Jeszcze raz podkreślam każdy by chciał jeździć nie 3.0 tylko 6.0 :) albo i więcej :) ale wg mnie 2.2 jest ekonomiczniejsza praktycznie pod każdym wzgledem. A jeżeli ktoś robi duzo kilometrów to te 1,5 litra/100km znacznie obniży koszty lub podwyższy koszty eksploatacji. A nie przesadzajdzie, jeździłem 3.0 i nie ma porównania ale żeby 2.2 było tak beznadziejna, tymbardziej dla kogoś kto wczesniej jeździł czymś słabszym, a po przesiadcze na 2.2 czy na 3.0 to i tak po jakimś czasie mu się znudzi:) i będzie chciał więcej ;)

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwietnia 2007, 11:02:56 »

Ale ta starsza 3.0 to ma przewody WN nie za 400 tylko za 700 zł, rozrząd, świece, opłaty (OC) no i obsługa jest droższa, bo jeśli ktoś sam nie będzie potrafił to za V6 mechanicy biorą więcej bo 3 świece można w miare prosto wymienić a bez kanału i podstawowej wiedzy czy też żyłki mechanika kolejnych trzech świec już się nie wymieni :).

przewody do v6 470zl, swiece oczywiscie mozesz kupic platynowe, ale na moim przykladzie mam od 15tys zwykle NGK. Swiece rzeczywiscie jest trudniej wymienic, ale raczej potrzeba zdjac kolektor, co u normalnego mechanika nie zajmie wiecej niz 2h (tyle mi wyminiali pierwszym razem, gdy jeszcze nie znali samochodu). Racja masz z tymi czesciami. Tu raczej duzo sam nie wymienie bez posiadania sporej iilosci wolnego czasu. Cieknie mi z pod pokrywki zaworow i olej splywa po silniku, a podczas jazdy dodatkowo splywa na inne czesci, przez co jak wjezdzam na kanal u jakiegos mechanika to zazwyczaj sie lapia za glowe jak widza ze caly spod silnika mokry ;) a tu tylko jedna uszczeleczka. W 2.2 sam ja juz bym dawno wymienil, a tu znowu trzeba zdjemowac kolektor. Pozostale czesci tez sa drogie, ale ogolnie czesci do camry nie sa tanie. No i tez bez przesady 3.0 nie jest tak dynamiczne - to nie jest wyscigowy samochod i 186 koni z 3 litrow to raczej bez rewelacji.

AAa  w dowodzie mam wstukane ze samochod wazy 1410kg, czy rzeczywiscie jest taka lekka, to juz nowy avensis 1.8 ma wbite 1800 kg ?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Kwietnia 2007, 12:18:24 »
No i tez bez przesady 3.0 nie jest tak dynamiczne - to nie jest wyscigowy samochod i 186 koni z 3 litrow to raczej bez rewelacji.
Owca, bez obrazy - jeździłeś dobrą V6 ? Bo jeśli miałbyś okazję taką 3ką bez gazu i zadbaną to ręczę, że śniadanie w porze kolacji by Ci się przypomniało. 3.0 zapierdziela jak mały bączek.
Co do narzekania na ceny - sorry to auto segmentu D więc nie oczekujcie, że jego utrzymanie będzie na poziomie opla astry czy ascony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl