Autor Wątek: Wymiana rozrządu  (Przeczytany 18512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Seb

• Gość
Wymiana rozrządu
« dnia: 17 Października 2004, 19:32:53 »
Będęwymieniał rozrząd w silniku 4e-fe, i mam kilka pytań:
Czy ktoś to robił sam,jeżeli tak to na co zwrócić szczególną uwagę?
Może ktoś posiada rysunki, opisy i schematy itp do modelu z '99 roku?
Jakie świece warto założyć - mam założony gaz
Pozdrawiam
Seb.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:36:44 wysłana przez Janmor »

TRD

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2004, 22:34:16 »
jeśli nie masz wprawy to lepiej nie baw sięw zmiany paska bo to w sumie łatwa robota ale jeszcze łatwiej ją  zepsuć a konsekwencje tego mogą wynosić kilka tyś. zł :?  moim zdaniem lepiej jest to zrobić u mechanika za 100 czy 200 zł i mieć spkój i pewność

szpec

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2004, 17:59:38 »
niedawno robilem wymiane rozrzadu corolla 97 rok komplet czyli pasek rolka napinacz jezeli twojacorolla posiada dwa walki rozrzadu to jest potrzebny jakis przyrzad[info od mechanika} moja ma jeden placilem z wymiana ojeju w skrzyni biegow 500zl imam teraz gwarancje na nastepne 100000km ja bym nie radzil bawic sie w to samemu :roll:

jumbo08

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2004, 20:24:56 »
jeżeli chodzi o świece to pomimo, że posiadasz IG (która "woli" świece jednoelektrodowe) polecam te, które są standardowo montowane w 4EFE - DENSO K16TR11 koszt w ASO 16zł/szt lub NGK BKR5EKB11 ok 23 zł/szt. Sam posiadam NGK i na gazie pracują bardzo dobrze.

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2004, 21:57:57 »
Wymieniałem pasek rozrządu w Punciaku i było spoko. Główny problem to właściwe naciągnięcie paska - jak będzie za luźny to może przeskoczyć, jak naciągniesz za mocno to dostaje po d... pasek i łożyska (np. łożysko napinacza). Efekt jest taki, że przeciążone łożysko na rogzrzanym silniku zaczyna wyć.

Aż tak bardzo to ja bym sięnie bał - pod warunkiem, że masz warunki, wolny dzień, jakieś doświadczenie w grzebaniu w silniku lub/i kogoś z taki doświadczeniem.

Tym, że są dwa wałki nie ma co sięprzejmować - w tym silniku pasek napędza tylko jeden wałek a drugi jest napędzany od pierwszego kołem zębatym.
Tu jest stronka o wymianie paska w 4e-fe tyle, że po rosyjsku: http://enc.auto.vl.ru/2959/

Poza tym 4e-fe jest bezkolizyjny  ;)

prubi97

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2005, 17:33:52 »
Sory że pisze jak lamus ale co to znaczy bezkolizyjny czy może to iż po pęknięciu paska nic sięnie stanie??

rwaw

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2005, 18:21:49 »
prubi97, stanie sięnatomiast konsekwencje są mniej " bolesne" było to poruszane z adnotacjąże nikt nie skorzystał jak narazie z tej bezkolizyjności lepeij pasek wymienić tak jak trzeba co 100 lub 150 tkm :wink:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2005, 11:06:45 »
Cytat: rwaw
prubi97, stanie sięnatomiast konsekwencje są mniej " bolesne" było to poruszane z adnotacjąże nikt nie skorzystał jak narazie z tej bezkolizyjności lepeij pasek wymienić tak jak trzeba co 100 lub 150 tkm :wink:

A co konkertnie sie stanie. Bo z tego co wiem to nic poza problemem wymiany paska.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2005, 17:24:37 »
Cytat: Ice
A co konkertnie sie stanie. Bo z tego co wiem to nic poza problemem wymiany paska.

Konkretnie? Auto rozkraczy sięgdzieś na środku drogi i nie da sięgo naprawić na drodze....

Więc wchodzą koszty lawety, szukania warsztatu, przy odrobinie pecha hotel....

Ale silnik nie ucierpi w jakiś szczególny sposób. (Chyba, żeby go przygodny mechanik doprawił  :wink: )

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2005, 17:49:36 »
Znajdziesz o wymianie rozrzadu w Corolla FAQ      :twisted:    :twisted:    :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2005, 18:55:02 »
Cytat: wojstank
Cytat: Ice

Konkretnie? Auto rozkraczy sięgdzieś na środku drogi i nie da sięgo naprawić na drodze....

Więc wchodzą koszty lawety, szukania warsztatu, przy odrobinie pecha hotel....

Ale silnik nie ucierpi w jakiś szczególny sposób. (Chyba, żeby go przygodny mechanik doprawił  :wink: )

A to wiem. Myślałem ze chodzi o jakieś uszkodzenia silnika :P
BMW E46 320d
Mini Cooper

zygert

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2005, 08:08:26 »
Witam
Jeżeli chodzi o bezkolizyjność 4E-EF to niestety jest kolizyjny. Znajomemu właśnie zerwał siępasek przy lekko ponad 110tkm no i silnik ma do roboty (auto ten sam rocznik co mój tyle tylko, że kombi). Do tej pory też myślałem, że jest bezkolizyjny. W serwisie nawet tak mówili. Ale wygląda na to, że tak nie jest. Więc nie przekraczajcie 150tkm szkoda wózka. Mam 142tkm i też szykujęsięna wymianęrozrządu. Podajcie jakiś namiar gdzie to dobrze wykonają w Warszawie i gdzie mogękupić najtaniej oryginalne części (czyli pasek, rolki itd.). A i jeszcze jedno może ktoś sięz tym spotkał. Gdy trochęmocniej popada i zaliczęgłębsze kałuże przy przyśpieszaniu piszczy mi z pod maski i radykalnie zwalnia autko. Co ciekawe czasami też jest tak, że zapala siędioda od ABSu (sprawdzałem - gdy sięzapali ta dioda ABS nie działa). Czyżby to pompa od ABSu wysiadała czy ślizga siępasek i jest to naturalny objaw w tych toykach. A i jeszcze jedno. Co to za biała wtyczka wisi przy lewym reflektorze (po stronie akumulatora). Chodzi mi o gniazdko do żarówki H4 i tam od tych kabli wychodzi odnoga z taką białą wtyczką która sobie dynda (czy jest to jakiś czujnik temp.?).

Z góry dziękujęza odp. i przepraszam za moje lamerstwo ;) (jakby co w informatyce mogępomóc na autach nie znam się- wlewam paliwo i jeżdżę) DLATEGO WYBRAŁEM TOYOTÊ. ;)
Pozdrawiam wszystkich TOYOTAciarzy i HONDAciarzy (wszystkich made in japan).   :D

Toyo69

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2005, 09:18:20 »
Odnośnie tej wtyczki, masz regulacje elektryczną ustawienia świateł :?: Bo ja mam i od tej wiązki odchodzi własnie kabel do silniczka elektrycznego sterującego połozeniem świateł. Może to być też jakiś odczep do halogenów  :wink:

Spro-ket

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2005, 09:59:39 »
Cytat: zygert
Podajcie jakiś namiar gdzie to dobrze wykonają w Warszawie i gdzie mogękupić najtaniej oryginalne części (czyli pasek, rolki itd.).

Poczytaj ;)
>.<  lub >..<   lub  
>...<

Ja serwisujęw warsztacie w Falenicy - solidny punkt.
Na forum najczęściej poza ASO polecają ul.Anilinową.

ps.
Toyo , a Tobie przypadkiem to posty sięnie pomyliły?   :wink:

Chyba nie   :wink:    :wink:  
Cyt. z postu nad moim.
"A i jeszcze jedno. Co to za biała wtyczka wisi przy lewym reflektorze (po stronie akumulatora). Chodzi mi o gniazdko do żarówki H4 i tam od tych kabli wychodzi odnoga z taką białą wtyczką która sobie dynda (czy jest to jakiś czujnik temp.?). "
Toyo69  :adiabelek    :adiabelek  

[Kuba]

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2005, 10:01:02 »
Cytat: zygert
Jeżeli chodzi o bezkolizyjność 4E-EF to niestety jest kolizyjny. Znajomemu właśnie zerwał siępasek przy lekko ponad 110tkm no i silnik ma do roboty (auto ten sam rocznik co mój tyle tylko, że kombi). Do tej pory też myślałem, że jest bezkolizyjny. W serwisie nawet tak mówili. Ale wygląda na to, że tak nie jest.

Rozumiem ze kladziesz reke?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl