Autor Wątek: Jaki symbol ma silnik od Yaris TS??  (Przeczytany 13882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
Jaki symbol ma silnik od Yaris TS??
« dnia: 18 Października 2004, 11:34:35 »
Witam, Pytanie jak w temacie...
Chciałbym sięzorientować jaki byłby koszt sprowadzenia kompletnego silnika od Yarisy TS, ale nie moge nigdzie odnaleźć jakie jest jego oznaczenie. Czy orientuje sięktoś, czy TS był montowany w Japonii czy w Belgii i jakie są szanse sprowadzenia takiego silniczka lub przodu autka. Jest jedna firemka w Wawie, która specjalizuje sięw sprowadzaniu silników na zamówienie, ale muszą mieć dokładne dane co do oznaczeń.

Nikolas

• Gość
Re: Jaki symbol ma silnik od Yaris TS??
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2004, 15:25:06 »
Cytat: mandes
Witam, Pytanie jak w temacie...
Chciałbym sięzorientować jaki byłby koszt sprowadzenia kompletnego silnika od Yarisy TS, ale nie moge nigdzie odnaleźć jakie jest jego oznaczenie. Czy orientuje sięktoś, czy TS był montowany w Japonii czy w Belgii i jakie są szanse sprowadzenia takiego silniczka lub przodu autka. Jest jedna firemka w Wawie, która specjalizuje sięw sprowadzaniu silników na zamówienie, ale muszą mieć dokładne dane co do oznaczeń.

Yaris TS jest i był produkowany tylko w Japonii. Co do oznaczen to nie zbyt sięorientuje ale mogępodać numer mojego silnika w którym zapewnie pierwsze litery oznaczają własnie tą wersje silnika...a więc.. 1NZ2170720....tyle mogępomóc... :wink:

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2004, 15:33:50 »
1NZ-FE

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2004, 15:34:46 »
Dzięki Nikolas, o to właśnie chodziło... :modlitwa  :D

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2004, 15:37:12 »
Niema za co :)  :wink:

Pozdrawiam

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2004, 10:17:20 »
swapa robisz?  :wink:

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2004, 10:50:46 »
Cytuj (zaznaczone)
swapa robisz?

Narazie orientujęsięw kosztach i możliwościach...

CoOljaCk

• Gość
check engine - katalizator lub sonda
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2005, 16:27:07 »
poniewaz nie chcialem robic OT w watku ''przebieg'' zamieszczam ten problem tutaj.

dzwonilem dzis do aso to ceny maja sie nastepujaco:
katalizator - srodkowa czesc wydechu ok. 2926 zl
sonda lambda (bez roznicy ktora) ok. 715 zl

a tak przy okazji:
uszczeliki do ukladu wydechowego - te biale teflonowe 85 zl
tarcza sprzegla 240
docisk 456

diagnoza samochodu komputerem diagnostycznym 100 zl

cena katalizatora mnie rozsmieszyla :)
cena sondy tez nie jest ciekawa. jade shamowac auto i porownac z pomiarem ktory robilem przed tym problemem.

teraz sie zastanawiam czy katalizator mam zapchany czy uszkodzona sonde.
troche mam chetke na ten katalizator bo to moze dodac

adi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2005, 16:33:21 »
a co myslisz o uniwersalne jsadzie :roll:  :?:

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2005, 18:44:30 »
Ja sondęw poprzednich samochodach diagnozowałem urządzonkiem własnej konstrukcji.
To miernik napiecia o zakresie 0-1V z diodowym układem wskazań+ układ wymuszania napięcia na wyjściu sondy. Za jego pomocą przestawiałem tryb pracy z "mieszanka uboga" na "mieszanka bogata" i obserwowałem różnicęw zachowaniu silnika.
Co do testu sondy - jeśli wskazania zmieniały się(wiadomo: dodanie gazu=wzbogacenie mieszanki=zbliżanie sie do nap. 1V na wyjściu sondy) to byłem pewien, że sonda jest sprawna.

Wymuszenie niskiego stanu powodowało, że samochód zachowywał sięjak muł (a niektórzy powiedzą FSO Polonez).
Wzbogacenie przeciwnie. Dawało "kopa" czego skutkiem był "wir w zbiorniku" :D
"I love the smell of flames early in the morning..."

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2005, 18:53:26 »
Cytat: adi
a co myslisz o uniwersalne jsadzie :roll:  :?:

sa rozne zdania. na pewno sonda sadzie nie rowna. wystarczy ze sygnal bedzie ciut inny i juz bedzie check engine.  jak masz mozliwosc zwrotu do sklepu sondy to no problem, ale przewaznie sa problemy jak cos Ci sie nie sprawdzi i chcesz zwrot kasy :) wiec ryzyk fizyk

zalaczam wykresik

jak widac na fotce pierwsze garby od lewej to skutek wypiecia sondy lambda z ukladu
komputer wtedy wczesniej odlaczal zaplon na rolkach i nie mozna bylo rozpedzic silnika na 5 biegu do odciencia (specjalnie nie kasowalem tego bledu zeby porownac)
drugi garb to problem z ktorym sie borykam. czyli niby jest wszystko ok a siwwci sie check engine. linie ktore schodza ladnie do konca to pomiar z wakacji kiedy wszysko jescze bylo ok. jak bede teraz jechal sprawdze w praktyce czy silnik odcina przy 6000 rpm czy pozniej.

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2005, 19:33:36 »
Cytat: Rafels
Ja sondęw poprzednich samochodach diagnozowałem urządzonkiem własnej konstrukcji.
To miernik napiecia o zakresie 0-1V z diodowym układem wskazań+ układ wymuszania napięcia na wyjściu sondy.

ja kiedys koledze sprawdzalem miernikiem elektronicznym ktory pokazywal napiecie i czestosc probkowania. z wykresu widac ze ona jakos tam pracuje ale sobie nie radzi do konca. nie wiem musze sprawdzic to za jakis czas. narazie nie mam czasu i musze jeszcze pare tysiakow strzelic.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2005, 19:51:24 »
Sprawdzaj analogowym bo cyfraki przy tak szybko zmieniających sie wynikach pomiarów oszukują. A najlepiej, jeśli masz możliwość - podepnij oscyloskop. Wykaże czy nie ma jakichś przerw, szpilek czy innych "brudów" na wyjściu sondy.
"I love the smell of flames early in the morning..."

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2005, 20:40:17 »
wlasnie ten cyfrowy to byl jakis taki wypas. a do oscyloskopu nie mam dojscia - chyba ze do kompa przez lpt jakos podlacze i sprawdze. ciekawe czy sie da? kiedys jak na zajeciach na polibudzie badalismy motronic boscha to bylo alles podpiede do komputera  i jakos wykresy malowalo  :chmmm  - mam gdzies nawet laborke :)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2005, 13:17:41 »
Ws umie macie racje ze można tak zdjagnozowac sonde z tym ze trzeba spradzić cały przeg zmian. Ja miałem taki problem ze podłaczeniu miernika wskazywała dobrze a w czasie wzrostu obrotów w pewnym momencie miała dziure. Napięcie gwałtownie spadało i pojawiało sie ponownie. Spadek był taki ze komp nie zapałał kontroli silnika a sonda była do wymiany.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl