Autor Wątek: E-11 - na co zwrócić uwagę kupując?  (Przeczytany 8691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemo

• Gość
E-11 - na co zwrócić uwagę kupując?
« dnia: 03 Maja 2007, 10:22:01 »
Witam, właśnie się u Was zarejestrowałem!
Obecnie jeżdżę Tico, któego bardzo cenię za niskie spalanie oraz bezawaryjność. Chciałbym jednak auto nieco większe ale nie mniej bezawaryjne i w miarę ekonomiczne. Pomyślałem o Corolli.
Do wydania mam ok. 20tyś zł.
Czy E11 (liftback raczej) to dobry wybór? na co zwrócić uwagę kupując?
Czytałem o problemach z braniem oleju - czy to powszechne zjawisko? (moje Tico ma 110tyś km i nawet przez myśl mi nie przechodzi, że mógłby palić olej :) )

PS: Jak spisują się Corolle z instalacją LPG? czy do silnika 1,4 (o większym nie myślę) trzeba zakładać instalację IV czy można też II generacji?

Przemek
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2007, 10:25:21 wysłana przez przemo »

Mavv

• Gość
Odp: E-11 - na co zwrócić uwagę kupując?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2007, 12:58:56 »
Dołączę się do pytania, bo też rozglądam się za E11.
Zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem o braniu oleju. Choć podobno Toyota w książced podaje o max 1L/1000km, więc to sporo.
Chcę Corolkę, właśnie dlatego, że moja Starletka łyka olej. No i jest większa :)

Gajwer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2007, 15:54:54 »
Łyka. łyka i nadal będzie łykać jeśli olej jest źle dobrany. Generalnie unikać
Castrola (którego Toyota poleca!!!), jeździć na (odpowiednim do wieku samochodu) Mobilu.

Mavv

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2007, 16:29:41 »
Łyka. łyka i nadal będzie łykać jeśli olej jest źle dobrany. Generalnie unikać
Castrola (którego Toyota poleca!!!), jeździć na (odpowiednim do wieku samochodu) Mobilu.

Hmm, ja leję właśnie Castrola mineralny. Co byś w takim razie polecał?
A co do Corolki - też ma apetyt na olej? Szukam czegoś 97-99. Na razie jak patrzę na przebiegi aut w tym roczniku, to wahają się one 95-150 tys. mil. Jeśli auto nie miało zbyt wielu właścicieli to jest szansa, że silnik będzie w miarę niezajeżdżony (jestem 6 właścicielem mojej Gwiazdki i niestety - 108tys mil i zajechana - ale wtedy potrzebowałem szybko małego auta).

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2007, 07:31:21 »
Co do brania oleju to się nie zgodzę.

Ja do przebiegu 91 tys. lałem tylko Castrol Magnatec 10W 40 i nie zauważałem brania oleju (silnik VVTi). Po wsadzeniu Instalki gazowej owszem oleju ubywa ale nie z powodu typu stosowanego oleju tylko stosowanego paliwa (czyt. wątki na temat zagazowania rolek)

Jeśli chodzi o zagazowanie to tylko IV i V generacja instalek inne odpadają.

pozdrawiam
Obi

Gajwer

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2007, 13:23:15 »
Być może po dłuższym użytkowaniu wychodzi po paru latach dopiero ten Castrol? Generalnie jeżdżę na syntetyku Mobil 0W50. Samochód jeździł przez pierwsze 3 lata na Mobilu, potem na Shellu. Po wymianie ponownie na Mobil odczułem znaczną różnicę w użytkowaniu - cichy silnik, lepsze osiągi, dynamika, elastyczność a bagnetu nawet nie muszę sprawdzać.
Nie wiem jaki konkretnie polecić do starszych Toyotek (lata 90) ale na pewno Mobil.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2007, 23:13:10 »
Nie wiem jaki konkretnie polecić do starszych Toyotek (lata 90) ale na pewno Mobil.
Mój kolega ma teorię, że do aut z dużymi przebiegami (np. powyżej 200 kkm) najlepiej lać Valvoline MaxLife - podobno specjalnie przeznaczony do aut z takimi przebiegami. A na stacji nie wygłupiać się i brać zwykłą Pb95, bo Pb98 mało kto bierze i dystrybutory bywają zapowietrzone.

Chociaż ja na przekór: moja Rolka ma prawie 200 kkm, a ja leję Mobila 5W50 ;)
Coday, Comorrow, Corolla

Offline marekviola

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2007, 18:34:13 »
Ja w swojej mailem od nowosci Castrol,potem Mobil,okolo 90.000 lyknela olej,mechanik zmienil mi na Valvo MaxLive i teraz po przejechaniu na nim 10.000 nie ubulo oleju.Moze osiagi troche slabsze niz na Nobilu ale moze to sugestia

max!

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2007, 19:49:07 »
Od początku Castrol syntetyk
Jeszcze nigdy nie dolewałem oleju między wymianami. 9 lat

heveliuss

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2007, 22:46:56 »
hejka, mam zrobione 182tys km, 40 tys jest zrobione na gazie, nie ma mowy nawet o jakim kolwiek ubytku oleju, silnik 1.3  żyleta. POLECAM

Rees

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2007, 13:26:32 »
Witam,
przede wszystkim przestrzegam przed pierwszymi silnikami typu VVTi, (tzn. do 2001-03), miałem 1.6 oraz 1.4, przy 100 000 km padły oba  :furious3: , ale wymieniłem je w ramach gwarancji. Pozostałe bolączki wersji liftback po 100 000 - siłowniki klapy  bagażnika (bardzo drogie w toyocie, ale wiem gdzie kupić identyczne za 1/8 ceny), padające czujniki Halla  :cry: (wydatek 1200 bez robocizny), no i oczywiście hamulce..., jak nie były ruszone w okresie gwarancji to tarcze, klocki, bębny (brak zamienników), szczęki to wydatek na dzień dobry, jeśli poprzednim właścicielem była kobieta  :roll: to jeszcze należy sprawdzić sprzęgło  :cry: . Z pozostałych grzechów to korozja przewodów klimatyzacji (kolejny 1000 PLN albo jazda z mokrym podkoszulkiem) :-( .  Reszta to już tylko eksploatacja... :|
Pozdrawiam

sqnx

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2007, 10:58:39 »
witam
e 11 rocznik 1998 - 215.000 przebiegu olej castrol gtx magnatec 5w 40 leje go do tej pory
nie ma mowy o dolewniu oleju miedzy wymianami
model moj produkcji japonskiej -
fabryki europejskie nie sa juz tak precycyjne jak ping-pong factory :cheesy:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpnia 2007, 18:06:49 »
A czy ktos sie zetknol z problemem brania oleju w dislach E-11 ?

Czy ten motor 2C nadal jest  a raczej byl wkladany w niezmienionej formie do E-11 az do 1999r. ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

august

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpnia 2007, 19:52:03 »
W e11 jest silnik 2ce niby taki jak 2c ale z japonska pompa wtryskowa Samochodzik jest zrywniejszy Mam teraz dwa takie i testuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl