Autor Wątek: Żarówki konsola centralna - deska rozdzielcza Camry 95  (Przeczytany 46268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Żarówki konsola centralna - deska rozdzielcza Camry 95
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Kwietnia 2012, 13:20:08 »
Pięknie sobie liczą, nie ma co, też bym chciał za 30 min pracy.

Co do podświetlenia wajchy. Zaczynamy od osłony z nr 1. Podwadzasz  czymś cienkim, może być śrubokręt płaski tylko ostrożnie co by nic nie uszkodzić w miejscach gdzie zaznaczyłem (cienkie żółte linie) i wyjmujesz osłonkę.
Teraz osłona z napisami, ta czarna z nr 2. Ona po bokach ma zatrzaski (miejsca skąd wychodzą czerwone linie tylko po prostu po boku) Też trzeba to ostrożnie odhaczyć i podnieść panel do góry.
Żarówka jest po lewej stronie wajchy w zagłębieniu. Możesz włożyć W3W. Jeśli masz na starej żarówce zielony kapturek to będzie prawdopodobnie problem ze zdjęciem go ale trochę cierpliwości z igłą w ręku i dasz radę żeby przełożyć.
Składamy wszystko i świeci  :roll: .

Wymiana żarówek podświetlenia zegarów zdaje się gdzieś była na forum, jak nie znajdziesz to pisz, zorganizujemy manuala  :grin: .

« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2012, 13:27:26 wysłana przez AGILESS »

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Kwietnia 2012, 23:08:01 »
 :-o cudowne :D <pokłony>

toż to idealne dla blondynki! jutro się za to biorę! i mówiąc szczerze zdjęciowy manual [ale właśnie na takim betonowym poziomie :*] wymiany podświetleń deski byłby wspaniały  <taniec>
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Kwietnia 2012, 00:06:13 »
Za jakieś 2 tygodnie będę rozbierał i demontował deskę w amerykańcu po sierpniu 94, więc jeśli mnie nikt nie uprzedzi, to zrobię coś step-by-step, ze specjalną dedykacją dla blondynek  :grin:
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Kwietnia 2012, 00:34:43 »
Za jakieś 2 tygodnie będę rozbierał i demontował deskę w amerykańcu po sierpniu 94, więc jeśli mnie nikt nie uprzedzi, to zrobię coś step-by-step, ze specjalną dedykacją dla blondynek  :grin:

Właśnie miałem się zabierać ale zostawię przyjemność Tobie  :laugh: no chyba, że się koleżance spieszy mocno  :grin:.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Kwietnia 2012, 10:32:16 »
i tak przy okazji, jak zdjąć klamkę z drzwi przy zdejmowaniu boczku? nadal mi nie idzie, a boję się szarpać :/
milsze
 Ania

Niech tam.... :roll:

Na schemacie masz zaznaczone jakie tam są zatrzaski. Zaczynasz od punktu zaznaczonego na czerwono. Wkładasz płaski śrubokręt pomiędzy klamkę a osłonkę (żeby nic nie uszkodzić tak jak piszą możesz owinąć go taśmą izolacyjną) i ruchem śrubokręta do góry delikatnie musisz wychaczyć zatrzask. Będziesz widziała co się dzieje i czy wyskoczyło. Z górnego bolca osłonka klamki właściwie wychodzi sama. Musisz uważać żeby plastik nie popękał, więc rób to ostrożnie, ten pierwszy raz.........sama rozumiesz  :grin:.  Samej klamki do demontażu boczku nie musisz odkręcać.
Powodzenia
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2012, 10:35:16 wysłana przez AGILESS »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Kwietnia 2012, 11:42:49 »
Zaczynasz od punktu zaznaczonego na czerwono. Wkładasz płaski śrubokręt pomiędzy klamkę a osłonkę (żeby nic nie uszkodzić tak jak piszą możesz owinąć go taśmą izolacyjną) i ruchem śrubokręta do góry delikatnie musisz wychaczyć zatrzask. Będziesz widziała co się dzieje i czy wyskoczyło. Z górnego bolca osłonka klamki właściwie wychodzi sama. Musisz uważać żeby plastik nie popękał, więc rób to ostrożnie, ten pierwszy raz.........sama rozumiesz  :grin:.  Samej klamki do demontażu boczku nie musisz odkręcać.
Powodzenia
Pozdrawiam

Ja zaczynam od górnego, bo siedzi płycej, a jak jest wyhaczony, to dolny schodzi łatwiej - w przeciwnym wypadku często się zdarza, że klamki pękają... Połamiesz 2, czy 3, to przy następnych już pójdzie łatwiej  <diabel>

I postaraj się, żeby było naprawdę ciepło, bo te plastiki są mocno sprężyste, ale w pokojowej temperaturze, a poniżej 10 stopni kruszą się jak szkło.
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Kwietnia 2012, 11:54:56 »
Nigdy mi tam nic nie pękło, oczywiście musi po próbować za pierwszym razem.
Ostatnio rozbierałem właśnie w zimę przy ostrym - (urwałem lusterko o słupek) nic się nie stało ale było sztywno  :thumbdown:.

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Maja 2012, 14:09:38 »
Podpowiedzcie jak zdemontować całą deskę rozdzielczą, odkręciłem wszystkie śrubki (dziesiątki) od spodu, dwie nakrętki pod licznikiem, ale ciągle się trzyma. W manualu widzę jeszcze śrubę pod nawiewem na boczną szybę (jak zdjąć tą kratkę?). Czy muszę zdemontować poduszkę pasażera, i jeśli tak, to jak to zrobić?
pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Maja 2012, 14:33:19 »
Poduchę musisz zdemontować przed zdjęciem całej deski (pamiętaj, nie przekręcaj po zdjęciu poduchy kluczyka na zapłon, pojawi się błąd). Poducha u mnie trzyma się na dwóch śrubach przykręconych do rury pod deską. Nadmuch po prawej stronie da się wytargać, trzeba pokombinować, pod nim jest faktycznie śruba.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Maja 2012, 14:44:42 »
Podpowiedzcie jak zdemontować całą deskę rozdzielczą, odkręciłem wszystkie śrubki (dziesiątki) od spodu, dwie nakrętki pod licznikiem, ale ciągle się trzyma. W manualu widzę jeszcze śrubę pod nawiewem na boczną szybę (jak zdjąć tą kratkę?). Czy muszę zdemontować poduszkę pasażera, i jeśli tak, to jak to zrobić?
pozdrawiam

Musisz rozebrać schowek, żeby wydłubać prawą poduchę. Prawą kratkę nawiewu ( tą górną ) demontujesz podważając ją z prawej, a potem popychając od lewej.

Do tego masz symetrycznie śrubę pod lewym nawiewem.

Żeby się nie bawić za wiele, to najlepiej odkręcić całą kolumnę kierowniczą, bez ruszania kierownicy i opuścić ją na dół. Oczywiście osłona tunelu musi być zdjęta, bo wchodzi na wsuwkę w dolną część deski.

3VZ.pl

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Maja 2012, 10:27:17 »
Dzięki
po Waszych podpowiedziach wszystko poszło (prawie) bez problemów.
U mnie poducha trzyma się na 4 śrubach (2 do deski od spodu), żeby zdjąć deskę zdemontowałem jeszcze osłony słupków (zachodzą od góry w otwory w desce) -mają strasznie upierdliwe mocowanie, jedną blaszkę mam na zawsze zamkniętą w słupku  :-(.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Maja 2012, 11:05:25 »
Dobrze, że się udało  :good:. Przy montowaniu nie zapomnij o żadnej śrubie bo będzie decha latała  :-P
Po co ją rozbierałeś tak w ogóle?

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Maja 2012, 22:28:24 »
Właśnie, po co?  :|
Kilka pierdółek (podświetlanie przycisku i licznika, syf w nawiewach, zobaczyć czy są poduchy) i ciekawość  <zalamka>
Podczas całej operacji musiałem coś zrobić z linką od ogrzewania- obecnie ciężko chodzi i nie osiąga skrajnych pozycji. Zaworek chodzi dobrze (by mieć zimny nawiew odczepiłem z niego linkę). Więc kolejny raz się okazuje by nie rozkręcać za dużo bez powodu, teraz pewnie znowu będę musiał się tam dostać.
pzdr

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Maja 2012, 14:45:39 »
Nooo, to się napracowałeś  :cheesy:. To wszystko, co robiłeś można było wykonać bez rozkręcania dechy. Trzeba było napisać, że chcesz zobaczyć, co tam jest, podesłałbym Ci trochę fotek, rozkręcałem całe wnętrze (nie tylko zresztą tylko ja  :laugh:)
Jeśli nie zamyka lub nie otwiera klapy lub zaworu od ciepłego, to być może przesunął się pancerz w zatrzasku od którejś linki.

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Maja 2012, 16:55:31 »
ta da! rozebrałam, żeby wyjąć żarówki :)

zajęło mi to pół godziny bo zatrzymałam się w dwóch miejscach
 1. jak po wyjęciu radia zdjąć osłonkę dolną, żeby odsłonić śruby i nic nie połamać :D
 2. nie chciała się odczepić wtyczka od zegarka  <zalamka>

nic nie połamałam i nie zostały mi śrubki :P

do wymiany mam 4 żarówki głownego podświetlenia deski (W5W?), czy mogą być diodowe? miałam taką i wsadziłam w podświetlenie lewarka od skrzyni (wszystko tam było stopione  :embarassed:)

oczywiście wszystkie zielonego gumki są przysmalone i nie ma mowy o zdjęciu ich w całości, tylko zedrzeć się da...

no i dwie malutkie od poświetlenia nawiewów, bo tam są tylko dwie, prawda? no i te w guzikach, ale mnie na razie działają...

i jeszcze pytanie odnośnie zapalniczki, co się stanie jeśli odwrotnie podpiełam kable? na końcówkę z napisem 12V powinien jaki kabel iść?

mam zdjęcia, jak będę mieć chwilę to wrzucę z opisami

edit:
a mogę wstawić w deskę takie: http://allegro.pl/10lat-firmy-prezent-zarowka-w5w-5-power-led-smd-fv-i2323381534.html czy lepiej takie zwykle http://allegro.pl/zarowka-led-postojowki-w5w-t10-extra-xenon-koloryb-i2308737635.html

a te będą pasować w podświetlenia poszczególnych ikonek? http://allegro.pl/zarowka-zegary-dioda-led-t5-r5-w-oprawce-bx8-3d-i2316692073.html
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2012, 17:15:07 wysłana przez milkiwaj »
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl