Autor Wątek: tarcze hamulcowe/perforowane/nawiercane  (Przeczytany 147432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

duma

• Gość
Odp: tarcze hamulcowe/perforowane/nawiercane
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Marca 2010, 11:52:24 »
Poważnie tarcza mikody pękła??? Poczytałem na różnych forach i ogólnie ludzie je polecają.

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Marca 2010, 14:08:29 »
kupilem ATE, ponoc jedne z lepszych ... zobaczymy

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Marca 2010, 14:23:16 »
Wojber... poszukaj dalej. Mikoda zbiera dużo pozytywnych i negatywnych opinii. Póki co ja widziałem najwięcej pozytywnych w odniesieniu do tarcz standardowych a najwięcej negatywnych w odniesieniu do nacinanych i/lub nawiercanych. Osobiście nie miałem zdania do póki kumpel nie załadował ich do golfa. Oczywiście na podstawie jednego przypadku nie powinno się wyrabiać sobie opinii, niemniej jednak zdarzyło się z nimi dokładnie to, o czym czytałem na forach. Ale pieniądze jakieś specjalnie duże to nie są. Więc kup i po prostu sprawdź. Ja tak zrobiłem ze speedmaxami, kupiłem w ciemno pomimo zaledwie kilku znalezionych w sieci opinii.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Marca 2010, 12:51:02 »
ja jakiś czas temu założyłem TRW, narazie pozytyw. Co do mikody to też czytałem opinie negatywne i pozytywne. Napewno zależy to od tego kto jak używa hamulców. Teoretycznie IC/JC wytrzyma sporo hamowań, ale nie awaryjnych.....
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

steven

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Maja 2011, 20:37:50 »
No i ja założyłem tarcze i klocki. Chciałem komplet ATE, jednak cena tarcz nie na moją kieszeń (265zł szt.). Wybrałem tarcze TRW, a klocki ATE. Tarcze po 133zł szt. Klocki 100zł komplet. Niestety tarcze raz przygrzałem - bardziej z ciekawości, bo chciałem sprawdzić ile wytrzymają. Ale i tak sporo wytrzymały. Ale również po zagotowaniu hamowały bardzo dobrze, tylko teraz czasami sobie pisną ;) Jednak za tą cene z pełną odpowiedzialnościa mogę polecić taką konfigurację! Naprawdę dobrze hamuje. Acha wg. mnie dobrze = 3x 0km/h-200km/h-0km/h i za trzecim też ma ładnie hamować.

Dodam tylko, że nigdy wcześniej na tarczach TRW nie jeździłem. Jedynie ich klocków używałem. Były ok, nie piszczały, nie grzały się, ale bardzo pyliły... :( Wg. mnie klocki ATE mniej pylą, też nie piszczą. Acha zostaje jeszcze Ferrodo Premier w podobnych pieniądzach - ale one piszczą :( więc odpadły na dzień dobry!

To jak tak się rozpisałem, to jeszcze dorzucę: tarcze japonskie nadają się dla taryfiarzy co po mieście jeżdżą do 80km/h i środkowy pedał służy jedynie do zwalniania, a nie hamowania. Na allegro są nawet za 39zł szt. :D Natomiast z tych które bym polecił, to Brembo są dosyć dobre - jednak łatwiej je zagrzać niż TRW czy ATE, a potem się krzywią. Nie miałem nigdy tarcz Boscha i o nich nic nie wiem :)

To byłoby chyba na tyle :)

A jeszcze najważniejsze - pamiętajcie, żeby nie jeździć na myjnie samochodowe gdy tarcze są rozgrzane. A latem ogólnie sa rozgrzane. Wystarczy 5- 10 razy zahamować i już sa gorące, wtedy mycie kół powoduje chlapanie wody na tarcze i w rezultacie tarcze zaczynają bić i robi się problem

A i nie pisz postu pod postem.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2011, 22:28:53 wysłana przez Robsajson »

marian666

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:03:16 »
Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i dalej nie wiem co wybrać.

Jakie tarcze + klocki na przód kupić? Zależy mi głównie na pewnych hamowaniu. Cena? myślę żeby było optymalnie(cena do jakości).

Pozdrawiam!

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:22:39 »
Speedmax + green stuff sprawdziły się u mnie celująco :] Serdecznie polecam.
Obecnie testuję speedmaxy z "normalnymi" klockami i jestem bardzo miło zaskoczony  :roll:

Offline Cari2D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Stycznia 2013, 17:55:38 »
W swojej Carinie miałem bicie kierownicy przy hamowaniu. Kupiłem tarcze TRW - wydawało mi się, że to dobry wybór. Niestety pomyliłem się. Po przejechaniu ok. 1500 km bicie powróciło. W celu sprawdzenia, czy wina leży po stronie tarcz, dałem stare oryginalne tarcze do przetoczenia. Po założeniu przetoczonych tarcz bicie zniknęło. Tarcze będę oddawał do reklamacji.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Stycznia 2013, 22:16:13 »
A sprawdzałeś bicie piast przed założeniem tarcz i bicie nowych tarcz po założeniu ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Cari2D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Stycznia 2013, 08:08:18 »
A sprawdzałeś bicie piast przed założeniem tarcz i bicie nowych tarcz po założeniu ?
Pozdro.

Nie sprawdzałem. Wydaje mi się, że jakby było bicie na piaście to po założeniu jakichkolwiek tarcz było by bicie?

Offline Cari2D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lutego 2013, 21:22:37 »
Moja reklamacja na tarcze została przyjęta. Pieniądze odzyskałem i nigdy więcej TRW.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lutego 2013, 21:24:51 »
Moja reklamacja na tarcze została przyjęta. Pieniądze odzyskałem i nigdy więcej TRW.
TRW ostatnio się pogorszyło strasznie.
Klocki są twarde, pylą i często piszczą zżerając szybciej tarcze, które są jakie są.

Offline lizardsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Marca 2013, 18:48:24 »
Jako że polecanych na forum Speedmaxów nie idzie nigdzie dostać czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby doradzić jakie w miarę niedrogie i przyzwoite tarcze zakupić?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Marca 2013, 19:11:04 »
Nawet w intercarsie ?

Offline lizardsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Marca 2013, 19:32:26 »
Heh nawet tam. Już od pół roku na nie poluję bo szkoda wydawać ciężko zarobione dutki na coś niesprawdzonego. Miałem nadzieję że się w końcu pojawią ale jak wiadomo nadzieja matką głupich.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl