Autor Wątek: Wskaźnik paliwa  (Przeczytany 11026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Wskaźnik paliwa
« dnia: 21 Maja 2007, 16:08:18 »
Witam!
Mam problem ze wskaznikiem paliwa.  :-(
Podczas jazdy wskaznik opada i nie pokazuje dokładnie stanu paliwa, a po odkreceniu korka paliwa ucieka duza ilosc powietrza z baku i wtedy wskaznik podosi sie. Dzieje sie to podczas jazdy na LPG i na PB.Co moze to powodowac?? Pompa benzynowa pompuje taka ilosc powietrza do baku ze pływak nie moze sie uniesc??

Pozdrawiam

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wskaźnik paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2007, 16:48:48 »
Ciekawy objaw. W Carinie jak i w Camry gazy z baku są odsysane (jeśli dobrze interpretuję schemat vacum-systemu), może najpierw poszukać tam problemu. Coś przytkane? Rzeczywiście wydaje się, że ciśnienie w zbiorniku może powodować zmianę stopnia zanurzenia pływaka.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2007, 17:05:14 »
Teraz to sprawdziłem. Powietrze jest wsysane do baku. A moze korek jest zepsuty i nie puszcza powietrza do baki. Jak jest nie dokrecony do konca to wskaznik pokazuje dobrze :|

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2007, 23:33:28 »
odpowietrznik w zbiorniku masz przytkany...

u mni jest to samo, ale jeszcze nie tak drastycznie :)

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2007, 07:26:47 »

pzdr

A gdzie jest ten odpowietrznik?

etz257

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2007, 08:27:40 »
Hej,
to normalny objaw!!!
W czasie jazdy w Camry wskaźnik paliwa opada - zauważyłem to w dwóch Camry. A w czasie odkręcania korka zawsze będzie "psykać" !!!

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2007, 15:41:34 »
Ale podczas dłuzszej jazdy opadnie do zera i zapala sie kontrolka :oops: To chyba cos nie tak....

owca

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2007, 19:36:16 »

pzdr

A gdzie jest ten odpowietrznik?

za odpowietrzanie baku paliwa w camry sluzy miedzy innymi filtr -nie wiem jak go nazwac - węglowy (CHARCOAL CANISTER). I czesto jego zapchanie pwoduje dziwne objawy ze wskazowką, obrotami itd. To jest taka duza, podluzna puszka co znajduje sie mniej wiecej pod przeplywomierzem i wchodza do niej dwie rurki.
Syczenie po otwarciu korku wlewu paliwa powodowane jest tym ze jakies tam zaworki reguluja cisnienie w baku (syczenie jest najwieksze w przypadku kiedy dlugo sie jezdzi z mala iloscia paliwa)  ale nie jest to normalny objaw !!!!  Teoretycznie w momencie kiedy syczenie jest juz glosne i dobrze slyszalne za kazdym razem jak odkrecamy korek - powinno sie wymienic ten filtr.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2007, 19:40:29 wysłana przez owca »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2007, 19:49:11 »
za odpowietrzanie baku paliwa w camry sluzy miedzy innymi filtr -nie wiem jak go nazwac - węglowy (CHARCOAL CANISTER). I czesto jego zapchanie pwoduje dziwne objawy ze wskazowką, obrotami itd. To jest taka duza, podluzna puszka co znajduje sie mniej wiecej pod przeplywomierzem i wchodza do niej dwie rurki.
Syczenie po otwarciu korku wlewu paliwa powodowane jest tym ze jakies tam zaworki reguluja cisnienie w baku (syczenie jest najwieksze w przypadku kiedy dlugo sie jezdzi z mala iloscia paliwa)  ale nie jest to normalny objaw !!!!  Teoretycznie w momencie kiedy syczenie jest juz glosne i dobrze slyszalne za kazdym razem jak odkrecamy korek - powinno sie wymienic ten filtr.

Szukałem tego filtra, ale nie znalazłem tam nic :oops:
A ile ten filt moze kosztowac??

owca

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2007, 20:39:09 »

Szukałem tego filtra, ale nie znalazłem tam nic :oops:
A ile ten filt moze kosztowac??

niestety teraz zauwazylem ze masz silnik 2.2 a tam nie wiem niestety z pamieci gdzie co sie znajduje
nie wiem tez ile kosztuje takie cudo, ale tak jak na pierwszym obrazku jest opisane da sie to cudo wyczyscic pod warunkiem ze nie jest zablokowany (czyli jak bedziesz dmuchal w jedna dziurke i zatkasz druga to musi byc przejscie):

"Excessive vacuum build up inside the fuel tank will restrict the fuel flow and pressure. By removing the fuel cap, a big air suction or air pressure from or into the tank is the result of a blocked tank ventilation which may also be caused by a kinked vent line to the charcoal canister.
Remove the tank ventilation hose from the charcoal canister and at the same time see the flow increase on the flow meter which returns to 40 l/h. The service instrument is telling you;
CHANGE THE CHARCOAL CANISTER as it is blocked. "

Gdybym nie sprzedawal camry to dzis wieczorem wymontowalbym to i obejrzal jak to jest skonstrowane, a tak to niestety juz niechce nic grzebac ;)

« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2007, 22:42:03 wysłana przez bartek »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2007, 21:03:16 »
Chyba wiem gdzie jest w 2.2 ten filtr :-) Teraz nie chce mi sie isc do garazu i ogladac tego :wink:

Wielkie dzieki Owca :-)
Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2007, 12:07:21 »
dzięki, bo już zbiornik chciałem ściągać :D

obadam to w weekend, i zobaczymy co dalej :D

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2007, 19:47:55 »

pzdr

Jak to obadasz to wstaw jakis opiski jak to robiłes .

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2007, 20:06:03 »

pzdr

Jak to obadasz to wstaw jakis opiski jak to robiłes .

Pozdrawiam

nie ma problemu, mam relacje zdjęciowe z większości wykonywanych prac...

tyle że nie wiem czy mi się w ten weekend uda, bo jak wsiądę w małą w sobotę rano, tak prawdopodobnie wysiądę dopiero we wtorek rano...

ale jak tylko to zrobię, to dam znać...

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2007, 20:29:11 »
nie ma problemu, mam relacje zdjęciowe z większości wykonywanych prac...
tyle że nie wiem czy mi się w ten weekend uda, bo jak wsiądę w małą w sobotę rano, tak prawdopodobnie wysiądę dopiero we wtorek rano...
ale jak tylko to zrobię, to dam znać...
pzdr

To jak Ci sie nie uda tego zrobic to wezme sie za to sam i zdam relacje z działań :-)

Mała?? zmieniłes samochód?? Bo Camry nie wydaje mi sie taka mała a szczególnie kombi :wink: :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl