Autor Wątek: Problem z ukladem wydechowym (F)  (Przeczytany 50521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Problem z ukladem wydechowym (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Marca 2013, 12:39:35 »
To jest sonda Lambda.
Bardzo dziwne, że zamienniki nie mają miejsca na nią.
Ja bym próbował to naprostować.

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Marca 2013, 12:41:00 »
Też myślałem, że to Lambda.

Próbowałem już kilka razy, bezskutecznie...
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Marca 2013, 04:55:01 »
Tak wygląda wtyczka i moja genialna dziura:[...]

Czyli tak, jak przypuszczałem, masz krzywą kryzę. Słoniowe kolano widać w głębi, poniżej sondy. :)
Wyprostować, wymienić uszczelkę i będzie git. Tylko sprawdź, która kryza się poddała - ta od rury czy ta od kolektora.
Tak w ogóle, to dziwna zmota. Czy Ty aby przypadkiem nie masz rury od 1,6 ? 4/7A miały w tym miejscu sondę.
Jeszcze na rynku japońskim w 3S-FE występował w tym miejscu EGT, ale lambda normalnie była pod spodem...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Marca 2013, 10:01:38 »
Cytat:  "Perzan"
Czyli tak, jak przypuszczałem, masz krzywą kryzę. Słoniowe kolano widać w głębi, poniżej sondy.
Wyprostować, wymienić uszczelkę i będzie git. Tylko sprawdź, która kryza się poddała - ta od rury czy ta od kolektora.
Tak w ogóle, to dziwna zmota. Czy Ty aby przypadkiem nie masz rury od 1,6 ? 4/7A miały w tym miejscu sondę.
Jeszcze na rynku japońskim w 3S-FE występował w tym miejscu EGT, ale lambda normalnie była pod spodem...
Pozdro.
OK, jak najlepiej to wyprostować? Podgrzać palnikiem, na ciepłym silniku? Na chłodno raczej nie da rady. Według moich obserwacji wygięta jest kryza od rury, ta od kolektora wydaje się być prosta. Uszczelkę można dostać w ASO czy zamiennik, jest jakiś numer(według schematu na toyodiy nie ma tam uszczelki)?

Ja mam wersję angielską i taki układ wydechowy od momentu kupna, bardzo możliwe, że ktoś wcześniej tańszym kosztem sobie to złożył. Gdzie dokładnie powinna być sonda? Na kolanie słonia?
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Marca 2013, 16:16:16 »
OK, jak najlepiej to wyprostować? Podgrzać palnikiem, na ciepłym silniku? Na chłodno raczej nie da rady. Według moich obserwacji wygięta jest kryza od rury, ta od kolektora wydaje się być prosta. Uszczelkę można dostać w ASO czy zamiennik, jest jakiś numer(według schematu na toyodiy nie ma tam uszczelki)?
Najlepiej wymontować całą rurę, odciąć delikatnie kryzę, wyprostować i przyspawać. Wystarczy delikatnie tarczą dookoła zjechać oryginalny spaw i kryza zejdzie.
Jak wyjmiesz całą rurę, to pomierzysz przy okazji czy to faktycznie na rurze czy na kolektorze.
Uszczelka jest na schemacie jak najbardziej. Można spokojnie kupić zamienniki.

Cytuj (zaznaczone)
Ja mam wersję angielską i taki układ wydechowy od momentu kupna, bardzo możliwe, że ktoś wcześniej tańszym kosztem sobie to złożył. Gdzie dokładnie powinna być sonda? Na kolanie słonia?
Standardowo sonda jest przed katalizatorem. Na schemacie miejsce na nią widać nad literą N w kółku.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marca 2013, 16:23:42 »
Uszczelka wygląda mniej więcej tak:

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Marca 2013, 16:29:00 »
Najlepiej wymontować całą rurę, odciąć delikatnie kryzę, wyprostować i przyspawać. Wystarczy delikatnie tarczą dookoła zjechać oryginalny spaw i kryza zejdzie.
Jak wyjmiesz całą rurę, to pomierzysz przy okazji czy to faktycznie na rurze czy na kolektorze.
Uszczelka jest na schemacie jak najbardziej. Można spokojnie kupić zamienniki.

Cytuj (zaznaczone)
Standardowo sonda jest przed katalizatorem. Na schemacie miejsce na nią widać nad literą N w kółku.
Pozdro.
OK, jak się zrobi cieplej albo przy chwili wolnego czasu to ogarnę.

Lepiej wymienić tą rurę na właściwą czy można to zostawić?

Uszczelka wygląda mniej więcej tak:

OK, tak jak ta po lewej czy po prawej? Mam taką jak po prawej, próbowałem ją tam umieścić ale nic to nie dało, dalej był przedmuch, pewnie dlatego, że całość nie doszła.
> Moja Carina <

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Marca 2013, 16:35:24 »
Ta po prawej.
Rurę lepiej wymienić ale ciężko ją dostać.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Marca 2013, 23:06:13 »
Na pewno ta po prawej ???
Taka uszczelka była stosowana w wahliwych połączeniach gdzie na śrubach były sprężyny dociskowe, a całe połączenie robiło od razu za przegub, np. E10 z 4E-FE.
Tutaj to jest ewidentnie sztywne połączenie czyli ta z lewej raczej być powinna. Cholera wie co tam angole wymyślili, ale na zdrowy rozum to mi ta z lewej jak byk pasuje.
Pozdro.
*
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Marca 2013, 23:11:16 »
Taka uszczelka była stosowana w wahliwych połączeniach gdzie na śrubach były sprężyny dociskowe, a całe połączenie robiło od razu za przegub, np. E10 z 4E-FE.
Tutaj to jest ewidentnie sztywne połączenie czyli ta z lewej raczej być powinna. Cholera wie co tam angole wymyślili, ale na zdrowy rozum to mi ta z lewej jak byk pasuje.
Pozdro.
Szukałem po numerze seryjnym i tylko takie wyrzucało.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marca 2013, 23:38:26 »
Jak do 3 S- FE to tylko ta po lewej - mam jeszcze 2 takie  :grin: :grin: ale lambda u mnie jest pod spodem i mam inny kolektor... :-)
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2013, 23:59:44 wysłana przez Linoch »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Marca 2013, 09:18:53 »
Pozdro.
Szukałem po numerze seryjnym i tylko takie wyrzucało.

Katalogi zamienników są do kitu. Np. do mnie pod dwururkę większość pokazuje taką samą jak pod katalizator 1szt, a mam 2 mniejsze.
A w tym konkretnie przypadku będzie na 99% taka sama jak przy katalizatorze.
Pozdro.
*
*
*
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2013, 18:35:28 »
Ta po lewej na 100%. Bez paniki mam taki sam kolektor i nic złego się nie dzieje, oprócz tego miejsca oczywiście :) Dać nową uszczelkę i przed skręceniem na nowo dowalić masy cementowej do połączeń przy tłumikach i będzie trzymać na pewno. To jest kolektor 4-1, były też 4-2-1 i tam sonda jest rzeczywiście dalej pod spodem.

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Marca 2013, 21:11:14 »
Ta po lewej na 100%. Bez paniki mam taki sam kolektor i nic złego się nie dzieje, oprócz tego miejsca oczywiście :) Dać nową uszczelkę i przed skręceniem na nowo dowalić masy cementowej do połączeń przy tłumikach i będzie trzymać na pewno. To jest kolektor 4-1, były też 4-2-1 i tam sonda jest rzeczywiście dalej pod spodem.
OK, czyli chcąc kupić kolektor 4-2-1 muszę też zmienić rurę od kolektora? Nic więcej?
> Moja Carina <

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Marca 2013, 09:13:15 »
OK, czyli chcąc kupić kolektor 4-2-1 muszę też zmienić rurę od kolektora? Nic więcej?

Najpierw sprawdź, czy masz miejsce na sondę przed katalizatorem.
W dwururce nie ma miejsca na sondę.
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl