Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Czerwca 2008, 15:36:23 »
ale ja mam automat. (przeciez wiem ze do manuala tego nie ma ) ale chodziło mi gdzie to jest w "repair manual" :P w tej ksiązce a nie w aucie ;)

a faktycznie nie działą cos stronka ;/ hmmm

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Czerwca 2008, 17:39:59 »
mam prosbe, czy moze ktos zrobic fotke przepustnicy 3vz-fe z automatem  jak te linki sa u niego ustawione? najlpeiej w miare duzej rodzielczosci ;)  pozdrawiam. :grin:

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Lipca 2008, 14:11:24 »
Camry 2.2 93' automat nie przerzuca na wyższe biegi tylko żyłuje silnik!

--------------------------------------
Pomocy!
W mojej Camci olej wyciekał ze skrzyni z powodu pękniętej uszczelki. Po wymianie uszczelki autko wchodziło na obroty ale miało problem z przekazaniem napędu na koła - ślizgało. Zregenerowałem konwerter i teraz jest gorzej, bo o ile teraz przyspiesza całkiem żwawo to nie zmienia biegu na wyższy i piłuje silnik na 8000 obrotów. Oczywiście gdy puszcze pedał gazu to zmieni na bieg wyższy ale przy ponownym przyciśnięciu pedału do polowy od razu redukuje na bieg niższy. Przy bardzo delikatnym przyspieszaniu mogę się bujnąć do 100km/h ale jak za mocno przycisnę pedał to mi może zredukować na niższy.... Jeśli ktokolwiek wie co jest za to odpowiedzialne to proszę o info, bo jak miałbym remontować skrzynie to wolę sprzedać na części.
Marcinos-M

Witamy na forum TK.  :-)

Przed założeniem nowego tematu prosze użyć opcji "szukaj".

Watki scalam. Szymon14
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2008, 14:25:39 wysłana przez SZYMON14 »

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Lipca 2008, 14:45:53 »
Proponuję odkręcić miskę olejową i wyjąć płytę sterującą. Niewykluczone że jej solidne oczyszczenie pomoże. W płycie są zaworki odpowiedzialne za zmianę biegów. To że sie ślizgała wcale nie musiało być spowodowane uszkodzonym konwerterem. Równie dobrze może być uszkodzona płyta sterująca i tarczki.
Dodam że skrzyni nie naprawia się na raty, a porządna naprawa u specjalisty to koszt około 2000 zł.

Z doświadczenia wiem że wszelkie samoistne wariacje zmiany biegów to kwestia płyty zasyfionej przez szlam z tarczek.

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Lipca 2008, 16:51:38 »
Dzięki sienio tak zrobię.
Rok temu skrzynia przeszła kapitalny remont za 4tys a 2 tygodnie temu jakaś tulejka między skrzynią a konwerterem poszła i olej wyciekał a ja jechałem i dolewałem... Pod koniec jazdy ok 10-15km silnik wchodził na obroty ale auto wcale nie przyspieszało dopiero po chwili "doganiało " silnik. Od razu wymieniliśmy tulejkę oraz uszczelkę jak i cały olej(parę razy). Po złożeniu silnik dalej wchodził na obroty a autko przyspieszało po chwili. Kupiłem używany konwerter na allego 1000% gwarancji po założeniu którego auto z miejsca nie ruszyło. W międzyczasie zregenerowałem mój stary konwerter i po jego założeniu autko zbiera sie wspaniale tylko nie zmieniał biegów do póki nie puszcze gazu. A jak nawet zmieni na wyższy to po minimalnym wciśnięciu gazu od razu redukuje na 1 - dynke. Skrzynie zakładał mechanik nieobeznany z automatami i może nie naciągną linki gazu lub za mocno dokręcił śrubę od ciśnienia w skrzyni (jeśli takowa występuje).

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Lipca 2008, 16:01:30 »
No i zrobiłem!
Wyjąłem układ tzn. ile dałem rady bo dużo elementów miał(rurki, blaszki i śrubek co niemiara) ale wszystko było czyste tzn. rurki drożne a kanaliki między zworkami czyste. Wszystko złożyłem skręciłem i odpaliłem maszynkę. Zastartowała i biegi mogłem zmienić - czyli wszystko raczej na miejscu się znalazło. I to by było na tyle, furka dalej ciągnie na I-wszym biegu do 8 tys. dopiero po puszczeniu gazu zmienia na następny bieg. Zaobserwowałem że po rozbujaniu do ok 120km po wciśnięciu do połowy gazu autko redukuje na II a po wciśnięciu na maksa redukuje na I-nkę i obroty lecą na 8 tys.... Próbowałem również naciągać i luzować linkę gazu ale nie zrobiło to różnicy.
Czy macie jakiś pomysł?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Lipca 2008, 19:45:47 »
a linke od skrzyni biegów regulowałes?

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Lipca 2008, 11:18:13 »
Regulowałem i od gazu i od skrzyni w różnych wariantach, ale nie zauważyłem żadnej różnicy. Przy 4-5 tyś obr. aby zmienić bieg muszę prawie całkiem puścić pedał gazu a przy 7-8 tyś jest to samo. Ale przy 3 tyś jak puszcze całkiem pedał to zmieni na wyższy bieg. Możliwe że skrzynia siadła:(

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Lipca 2008, 23:44:56 »
to pewnie cos z układem ktory zmienia bieg.  (moze tez byc ze czujnik przepustnicy jest walniety , czujnik prędkosci itp.  - sparwdz błedy na skrzyni  i wogóle na silniku.    a jezeli to nie jakies czujniki  to pewnie nie będą to tarczki tylko zawory które reguluja cisnieniem , które natomiast załącza poszczególwne tarczki.

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Lipca 2008, 10:20:32 »
Układ sterowania sprawdziłem i był czysty, wymieniłem czujnik obrotów i nic! Kodów nie sprawdzę bo w Sanoku nikt nie ma  złącza. Najbardziej wkurza że silnik igła i jest gaz a przez ta skrzynie to wypada puścić na części:(
Jak komuś coś przyjdzie do głowy to z góry dziękuję.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Lipca 2008, 20:11:52 »
ja bym sie upieral ze nadal jest cos z ta linka sterujaca... tak jakby byla zle zalozona:( moze nie tedy jest poprowadzona i jest za bardzo napieta.

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Sierpnia 2008, 09:39:34 »
A czy jest możliwe aby czujnik obrotów był uszkodzony a mimo to wskazywał prędkość?
Pytam bo zakupiłem używany czujnik, który po 2 dniach przestał wskazywać prędkość lub wskazywał dużo większą lub skakał. A jeśli to możliwe to gdzie kupić nowy czujnik?

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Sierpnia 2008, 08:50:47 »
A tak w ogóle... Czy w naszym kraju jest ktoś w stanie sczytać kody błędów z camry 93' wersja amerykańska?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Sierpnia 2008, 11:56:08 »
Każdy średnio uzdolniony laik przy pomocy spinacza biurowego  :-)

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Sierpnia 2008, 18:58:55 »
Witam mam pytanie czy ktoś z was wymieniał już uszczelniacz w skrzyni? dziwi mnie bo nie widze żadnych plam pod skrzynio a ubywa mi olej skrzyniowy zaglądałem pod auto i widac że zbiera sie na łaczeniu silnika ze skrzynio. Czy jest jeszcze jakieś miejsce skąd może leciec ten olej? zaznacze ze uszczelka misy olejowej skrzyni jest ok możecie mi coś wiecej napisac? Pozdr :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl