Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcinos666

• Gość
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Sierpnia 2008, 09:08:20 »
Kolego na tym połączeniu silnik - skrzynia masz uszczelkę do wymiany!
Ja nie wymieniłem i teraz mi skrzynka nie działa:(

olo23

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Sierpnia 2008, 12:51:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Każdy średnio uzdolniony laik przy pomocy spinacza biurowego  smiley

pzdr

No i tu cię drogi Marcinie zaskoczę. A mianowicie kolega ma wersję USA wiec prawdopodobnie ma silnik 1MZ a więc ma również OBDII i nie jest w stanie odczytać jak każdy średnio uzdolniony laik za pomocą spinacza. Pozdro...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Sierpnia 2008, 13:35:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Każdy średnio uzdolniony laik przy pomocy spinacza biurowego  smiley

pzdr

No i tu cię drogi Marcinie zaskoczę. A mianowicie kolega ma wersję USA wiec prawdopodobnie ma silnik 1MZ a więc ma również OBDII i nie jest w stanie odczytać jak każdy średnio uzdolniony laik za pomocą spinacza. Pozdro...

Zanim zaczniesz zaskakiwać, to przeczytaj :

camry 93' wersja amerykańska?

Zważając na to, że 1MZ był montowany w Camry na rynek amerykańsko-kanadyjski od sierpnia 1993 roku ( a wieść gminna niesie, że "dopiero" od 1994 ) można równie dobrze założyć, że kolega ma tam 3VZ, jak i, że ma 1MZ.

Dopóki kolega nie sprecyzuje, co ma pod maską ( co wybitnie trudne nie jest ), to wstrzymałbym się z zaskakiwaniem ;)

ozdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Sierpnia 2008, 20:19:47 »
Jeśli ci chodzi o uszczelniacz na wale korbowym to mam zmieniony a olej który wycieka to jest ze skrzyni koloru czerwonego,ale to są niewielkie plamki które nawet nie kapią pod auto jeśli już to jest do wymiany uszczelniacz w skrzyni jedynie to co mi przychodzi do głowy :-)

olo23

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Sierpnia 2008, 15:59:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Zważając na to, że 1MZ był montowany w Camry na rynek amerykańsko-kanadyjski od sierpnia 1993  roku ( a wieść gminna niesie, że "dopiero" od 1994 ) można równie dobrze założyć, że kolega ma tam 3VZ, jak i, że ma 1MZ.

Dopóki kolega nie sprecyzuje, co ma pod maską ( co wybitnie trudne nie jest ), to wstrzymałbym się z zaskakiwaniem Wink

ozdr

Ty natomiast założyłeś z góry że ma 3vz co jest mniej prawdopodobne w przypadku auta zza wody  :-P Poza tym wieść gminna niesie nieprawdę bo tak jak napisałeś 1MZ był montowany od 1993...
Pozdro...

Marcinos666

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Września 2008, 10:51:09 »
Koledzy!

Czy w camry 2.2 LE 93' automat jest sterownik skrzyni biegów?
Jeśli tak to gdzie można go kupić i za ile?

Pozdrawiam wszystkich :)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Września 2008, 14:56:58 »
Witam mam mały problem z olejem w skrzyni obecnie mam zalany olej elf dextron 3 i zauważyłem mały wyciek który jest na łączeniu śilnika ze skrzynio,prawdopodobnie popuszcza mi uszczelniacz w skrzyni.Moje pytanie brzmi czy po przejściu na dextron 2 ten wyciek może w jakimś stopniu unormować? pozdr

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Września 2008, 14:58:33 »
Nie.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Października 2009, 21:18:11 »
Do odważnych świat należy!

Zobaczymy ile osób mnie dobije, że manual jest lepszy ( co niektórzy już to zrobili;p )
ale muszę napisać, bo może komuś coś podobnego się trafiło.

Propozycję odnośnie wymiany skrzyni - odrzucam :)
Chciałbym narazie zdiagnozować o co tej chodzi, a w sumie trrrr...

Jadąc normalnie, kiedy nie żyłuję obrotów, za dużo nie słyszę i nie czuję kiedy się biegi zmieniają. Problem pojawia się kiedy zaczynam trochę ciągnąć obroty - tak mniej więcej od 2500. Wtedy skrzynia podczas zrzucania na kolejny robi owe trrr, albo trrrrrrrr no i zrzuca.
Nie jest to ciche.
Zaobserwowałem też coś takiego "podobnego" kiedy stoję na P-ark i dodaję gazu. Podobne trrr słyszę koło 2500-3000 rpm, powyżej zostaje to jakby zdławione.
P-działa, R-działa, D-działa, 2-działa, L-działa. O/D - działa. Filtr i olej zmienione.
Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Października 2009, 21:49:03 »
Nie będę Cię dobijał, sam mam automat i mi z tym dobrze  <taniec> .
Po jakim czasie od wymiany oleju i filtra masz takie objawy ?
Czy wymieniono Ci olej i filtr na taki jak miałeś ?
Jak ze stanem oleju w skrzyni ?

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 01 Października 2009, 22:05:14 »
Tzn że masz to samo? Tzn trrrrr?? ;p

Skrzynia była cała wymieniona, kuzyn ją dokładnie wymieniał w firmie co tylko automatami się zajmują. Później ja ją od niego kupiłem.
Chodzi mniej więcej tak samo od początku jak jeżdżę Camry czyli od jakiegoś lutego tego roku.
Objawy więc cały czas takie same. Olej w idealnym stanie przez cały czas od zalania.
Skrzynia była wymieniona, bo przywalił w nią o jakiś kamień czy coś podobnego i dolna "kapa" tak to nazwę była do wymiany, nowa w serwisie 1700zł.
A skrzynkę taniej kupił.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Października 2009, 22:23:58 »
Nie  :cheesy: , nie mam żadnych trrrrrrr…
Jeśli mechanicznie skrzynia jest ok. to jedyne co mi przychodzi na myśl to sprzęgło hydrokinetyczne a raczej stan oleju w nim. Jeśli skrzynia była przekładana to być może przy demontażu sprzęgła trochę oleju się mogło wylać i ktoś zapomniał uzupełnić lub odwrotnie, zbyt dużo dolano. Mogę się mylić oczywiście ale często jest tak, że przy małej ilości oleju w sprzęgle skrzynia poszarpuje przy zmianie biegów a to z kolei jest bolesne dla tarcz.
Podpytaj kuzyna może coś kojarzy.
Wjedź samochodem na kanał i sprawdź z którego miejsca dochodzą te odgłosy, jeśli mniej-więcej na łączeniu silnika ze skrzynią to będzie właśnie sprzęgło hydrokinetyczne.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2009, 22:29:55 wysłana przez AGILESS »

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Października 2009, 22:28:12 »
Kuzyn to raczej typ zabieganego pracoholika ;p
Skrzynia automatyczna - no jest i działa, ooo... działa lepiej od poprzedniej :)
Tyle o kuzynie :p
Ale firmę pamiętam, że wybierał raczej z tych lepszych. Nie pan Zdzisiu z warsztatem w garażu.
Hmm... sprzęgło - jest sposób na sprawdzenie oleju w sprzęgle??

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 01 Października 2009, 22:39:10 »
Jest, ale trzeba skrzynię niestety wytargać.
W najgorszym przypadku możesz mieć sprzęgło do regeneracji, chyba że posiadasz stare z poprzedniej skrzyni.
Na razie gdybamy, musisz zlokalizować miejsce tego terkotu i wtedy można będzie coś podejrzewać.

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Października 2009, 22:47:02 »
A opłacalność też jest? ;p
Wytarganie skrzyni to już trochę zabawy jest, sam z chęcią do tego bym się wziął - inwestując w sprzęt warsztatowy - i robiąc to samemu, powoli i dokładnie. Ale o rozwalenie tego do końca to pewnie nie problem.
Miałeś remont skrzyni? Co wymieniałeś?

Tak się zastanawiam - olej w sprzęgle w skrzyni się wymienia? Bo by wychodziło na to, że nie.. bo jeśli tak, to japońce chyba powinni mieć lepszy system opracowany aniżeli targanie całej skrzyni..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl